Рецепта за кюфтенца в сладко-кисел сос - Нику Данго
Вкусно предложение от японската кухня
Необходими продукти:
500 г прясно смляна свинска кайма;
1 стрък праз лук;
2 с. л. бяло вино (японците използват саке)
1 ч. л. сол;
1 яйце;
2 с. л. брашно;
олио за пържене.
За соса:
8 с. л. вода;
2 с. л. бяло вино (или саке);
2 ч. л. захар;
2 с. л. соев сос;
2 с.л. оризов оцет;
4 ч. л. нишесте.
Начин на приготвяне:
Накълцваме ситно праза, смесваме го с каймата, виното, брашното, яйцето и солта. Разбъркваме много добре. След това вземаме с лъжица по малко от каймата и оформяме с ръка кюфтенца-топчета.
Загряваме олиото на средно силен огън и запържваме кюфтенцата 5 минути. Изваждаме ги и ги отцеждаме от мазнината.
Смесваме внимателно продуктите за соса в тенджера на слаб огън. Разбъркваме, докато сосът се посгъсти. Добавяме и кюфтенцата и продължаваме да разбъркваме, докато се покрият отвсякъде с лъскав сос.
Сервираме ги горещи с ориз.