×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • На този ден: Отбелязваме Международен ден на мира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стив Ханке: Еврозоната за България би била пълна катастрофа


21 Септември 2024, Събота, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Общество и политици у нас разделени по въпроса дали единната валута е изгодна за страната ни

Какво ще стане с България и цените в страната, след приемането на еврото - този въпрос виси като Дамоклев меч над главите ни.

Не са добри анализите по въпроса и на според "бащата" на Българския валутен фонд - Стив Ханке.

Според него влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа.

Ханке е удостоен с осем почетни докторски степени, три от тях в България. Бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, бил е съветник и на пет чуждестранни държавни глави. През 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine.

Къде се намира България в "Индекса на мизерията според Ханке" коментира самият професор в ефира на "Събуди се" по NOVA.

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117 място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан. Най-добре са Китай, Малта, Швейцария, Япония и Тайланд. 'Индексът на мизерията според Ханке" взима процента на безработица и аз му давам двойна тежест. Другият фактор на мизерията е инфлацията, така че я добавяме към удвоената безработица. Добавяме и лихвения процент по банковите заеми", обясни Ханке.

"Като гледам текущите числа за тази година позицията на България ще се подобрява" По думите му основната причина за това поведение е резкия спад на инфлацията. "Мисля, че България ще се класира по-добре, отколкото през 2023 година", отчете професорът.

Според него влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа. "Една от причините е разделението между политиците и елитите, които настояват за еврозоната, и от друга страна населението на България. Общественото мнение иска да запазим лева и валутния борд, защото той работи, би било глупаво да го промените", добави той.

"Има недоверие към политиците и дълбок цинизъм към политиката. Очаква се само около 30% от имащите право на глас да гласуват на следващите избори. Гласуват за хора, които не познават – никой не е гласувал за тях наистина. Те настояват да се махне левът и да вземете еврото", смята професорът.

"Няма никаква полза от еврото, защото със системата на Валутния борд, която както знаете проектирах и помогнах да се създаде през 1997 година, левът наистина е клонинг на еврото. Защо формално да сте в капана на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото”.
 


В категории: Животът


Той не само е слаб, но и рус
Той не само е слаб, но и рус 21/09/2024, Събота 13:14 0
Флагман.БГ Племенникът й я обра, задигна й 50 бона Племенникът й я обра, задигна й 50 бона 21/09/2024, Събота 13:00 0
Флагман.БГ Кметът на Минерални бани остава в ареста Кметът на Минерални бани остава в ареста 21/09/2024, Събота 10:41 5
5
Коментара по темата
5.
hehe
21.09.2024 13:52:52
0
1
А къде в класацията е Русия?
4.
hehe
21.09.2024 13:51:40
0
1
"Левът е същото като еврото” И "врозоната за България би била пълна катастрофа" са противоположни неща. Тоест, мозъкът на авторът е неработещ.
3.
До 1 и 2
21.09.2024 12:28:51
3
6
Бихте ли си показали дипломите по икономика?
2.
Капитан Морган
21.09.2024 12:21:05
6
4
До 1, Флагманите не се интересуват от факти, а и не могат да ги осмислят по известни причини. Важното е да бъде прокараната поредна руска опорка, поредната руска пропаганда.
1.
свакови
21.09.2024 11:58:07
8
14
Аре пак включихме руското СМИ. Абе Флагман обърнахте ли внимание на графиката за икономически растеж на Хърватия откакто прие еврото. Питам ви щото имахте няколко #СМИ* статии колко зле ще са Хърватска, горките след €.
------
*#СМИ - пост социалистически представител , прочел и копирал нещо безсмислено. Означава тъпотия тъпотиите си с* прочетено в чужди, вражески СМИ / идва от Сре́дства ма́ссовой информа́ции /
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Първи сигнали срещу изборна търговия - дърва срещу гласуване Първи сигнали срещу изборна търговия - дърва срещу гласуване Не трябва да се допуска изкривяване на вота на гражданите. Ще бъдем безкомпромисни в нашите действия, имаме и организация за съвместни действия с прокуратурата и колегите от ДАНС, има и вече изготвен междуведомствен документ за това, обяви служебният вътрешен министър Слиза от сцената и спира с концертите, бил вече на 78 години Слиза от сцената и спира с концертите, бил вече на 78 години Композиторът и музикант Митко Щерев слага край на кариерата си Сензационен обрат с подобрения рекорд на Стефка Костадинова Сензационен обрат с подобрения рекорд на Стефка Костадинова Специалистите нищят постижението на Ярослава Магучих, тъй като след това тя имаше състезания, на които дори не стигна 2 м. при скока на височина Той не само е слаб, но и рус Той не само е слаб, но и рус Геро е неузнаваем Племенникът й я обра, задигна й 50 бона Племенникът й я обра, задигна й 50 бона София Маринова стана жертва на родата си  Евгени Минчев ще е кандидат за депутат от БСП Евгени Минчев ще е кандидат за депутат от БСП Той ще влезе в листата в 23 МИР София Президентът с горчиви думи за загиналите пилоти: Спрете със спекулациите Президентът с горчиви думи за загиналите пилоти: Спрете със спекулациите Отдават последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево летци   Баба ми прави чоризо с гъби и подправки, откраднах й рецептата Баба ми прави чоризо с гъби и подправки, откраднах й рецептата Много е вкусно, трябва да пробвате България не можела да произведе пейджъри-бомби, това не се правело в гараж, твърди експерт България не можела да произведе пейджъри-бомби, това не се правело в гараж, твърди експерт Устройството се активира чрез сателитна връзка, има и чип в него Стив Ханке: Еврозоната за България би била пълна катастрофа Стив Ханке: Еврозоната за България би била пълна катастрофа Общество и политици у нас разделени по въпроса дали единната валута е изгодна за страната ни
Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на противотанкови ракети на България Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на противотанкови ракети на България Българското правителство е поискало да закупи 281 ракети "Джевелин" и 107 командни пускови установки Поставят взривни устройства в куриерски пратки в Германия Поставят взривни устройства в куриерски пратки в Германия Разследват възможен руски саботаж Мениджърът на джендър-боксьорката Имане Халиф : Момиче е, има аномалия Мениджърът на джендър-боксьорката Имане Халиф : Момиче е, има аномалия Ето откъде тръгват споровете за нейния пол Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления Технологията анализира поведението на хората на обществени места, сравнявайки го с поведението на престъпниците Ракът и стрелецът да внимават с парите, а на Близнаците може да им излезе късмета Ракът и стрелецът да внимават с парите, а на Близнаците може да им излезе късмета Хороскоп за деня – 21 септември 2024, събота Остави майка си и сестра си да гният в моргата Остави майка си и сестра си да гният в моргата Певицата замина на почивка, вместо да погребе роднините си  Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Експлозивите били вградени във взривилите се устройства преди те да пристигнат в Ливан Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори