×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Федералният резерв на САЩ ударно понижи лихвите с 50 пункта
  • Кола се вряза в кухнята на възрастна жена в село Къкрина, по чудо няма пострадали
  • Община Бургас вече използва дрон с изкуствен интелект
  • 10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от останалите сред най-бедните
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тестове за лактозна непоносимост, диабет и респираторни заболявания в лаборатория „ЛИНА“


Тестове за лактозна непоносимост, диабет и респираторни заболявания в лаборатория „ЛИНА“
Лактозната непоносимост е сравнително често срещано състояние при възрастните, в резултат на намалената способност да се усвоява лактозата, съдържаща сe в млякото и млечните продукти
17 Септември 2024, Вторник, 14:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Алергиите са все по-често срещани в наши дни, но понякога е трудно да открием кой е точният им причинител

Лаборатория „ЛИНА“ разполага с най-модерното оборудване в страната и извършва високоспециализирани изследвания за диагностика на редица заболявания и състояния. Всеки месец част от тези анализи са на намалени цени. През септември и октомври 2024 г. те включват тестове за: респираторни инфекции, лактозна непоносимост, алергии, имунологична диагностика и диагностика при диабет. Проби се вземат във всяка от самостоятелните лаборатории и манипулационни на „ЛИНА“ в страната.

Респираторни инфекции (22 патогена) real-time PCR на намалена цена от 160.00 лв. на 128.00 лв.

Този тест разкрива наличието на респираторни вируси и бактерии, като ги  идентифицира с точност по метода real-time PCR. Той включва изследване за: грип тип A и грип тип В, парагрип, респираторен синцитиален вирус, аденовирус, метапневмовирус, бокавирус, риновирус, ентеровирус, хламидия пневмоние, микоплазма пневмоние, легионела пневмоние (причинителят на легионерска болест), четири типа човешки коронавирус, хемофилус инфлуенце, пневмококи и мораксела катаралис. С пълния списък на всички патогени можете да се запознаете по-долу:

  • Influenza A (Flu A)
  • Influenza B (Flu B)
  • Human Respiratory Syncytial Virus (RSV)
  • Parainfluenza 1 (PIV-1)
  • Parainfluenza 2 (PIV-2)
  • Parainfluenza 3 (PIV-3)
  • Parainfluenza 4 (PIV-4)
  • Human Adenovirus (AdV)
  • Human Metapneumovirus (MPV)
  • Bocavirus (BoV)
  • Human rhinovirus (HRV)
  • Human enterovirus (HEV)
  • Chlamydophila pneumoniae
  • Mycoplasma pneumoniae
  • Legionella pneumophila
  • Human coronavirus 229E
  • Human coronavirus HKU1
  • Human coronavirus NL63
  • Human coronavirus OC43
  • Haemophilus influenzae
  • Streptococcus pneumoniae
  • Moraxella catarrhalis    

Изследването се извършва от орофарингеален и назофарингеален секрет. Препоръчително е да се прави в първите 3 – 10 дни от началото на заболяването.

Лактозна непоносимост (real-time PCR) на намалена цена от 84.00 лв. на 74.00 лв.

Лактозната непоносимост е сравнително често срещано състояние при възрастните, в резултат на намалената способност да се усвоява лактозата, съдържаща сe в млякото и млечните продукти. Тя се дължи на липсата на ензима лактаза, който разгражда лактозата до глюкоза и галактоза в тънките черва. Когато това се случи, лактозата преминава в дебелото черво и се разгражда от там намиращите се бактерии, което води до образуване на газове.

Лаборатория „ЛИНА” предлага  генетичен тест 7REAL-TIME PCR за лактозна непоносимост при възрастни MCM6: – 13910 T>C. Това е най-често срещаният тип лактозна непоносимост. С напредване на годините способността на организма да усвоява глюкозата намалява в една или друга степен, като за това отговорни са както гените, които носим, така  и расата, количеството на консумираните млечни продукти, начинът на живот и съпътстващите заболявания.

Кога трябва да се тестваме за лактозна непоносимост?

Изследването е подходящо за пациенти, които са забелязали, че имат коликообразни болки, подуване на корема, газове и диария след консумация на мляко и млечни произведения. Също при пациенти със синдром на раздразненото черво.

Резултатите трябва да бъдат тълкувани комплексно заедно с другите резултати от направените изследвания  на пациента от лекар.

ALEX 2 тест Алергия (разширен панел 295 алергена) на намалена цена от 336.00 лв. на 296.00 лв.

Алергиите са все по-често срещани в наши дни, но понякога е трудно да открием кой е точният им причинител. За да помогне на пациентите в тази задача, лаборатория „ЛИНА“ извършва ALEX 2 тест за 295 алергена. Неговата цел е да е максимално информативен, тъй като алергените обхващат различни храни, подправки, полени, прахови и брашнени акари, спори на гъбички и дрожди, както и домашни любимци.

За теста се взема кръвна проба. Поне 3 седмици преди изследването пациентът не трябва да е приемал лекарства, които потискат имунната система, както и противоалергични медикаменти - кортикостероиди и антихистамини.

Имунологична диагностика - зонулин (чревна пропускливост) и калпротектин – количествен на намалена цена от 159.00 лв. на 108.00 лв.

Зонулинът е белтък, който поддържа и регулира стабилността на чревната бариера и служи като лабораторен маркер за оценка на чревната пропускливост. Макромолекулите, навлизащи в кръвния поток през чревната стена поради повишена пропускливост, могат да предизвикат имунен отговор на организма, причинявайки възпаление. Много автоимунни заболявания, включително цьолиакия, захарен диабет тип I, множествена склероза, ревматоиден артрит, селективен IgA дефицит, автоимунен тиреоидит, автоимунни чернодробни заболявания, както и дисбаланс на чревната флора могат да доведат до повишение на нивата на зонулин. Повишената чревна пропускливост може да се прояви освен с чревни симптоми, също и с кожни прояви (екзема или псориазис), психични заболявания, аутизъм, депресия и др.

Калпротектинът е белтък, произвеждан в левкоцитите, като нивата му в изпражненията са пропорционални на броя на левкоцитите, които навлизат в червата. Измерването на неговите концентрации е удобен, неинвазивен начин за диагностициране на възпалително заболяване на червата и разграничаването му от синдрома на раздразнените черва, при който няма възпаление на стомашно-чревната лигавица.

Специализирана диагностика при диабет - C – пептид, Proinsulin, anti GAD 65 (анти GAD 65 антитела) количествен на намалена цена от 142.00 лв. на 108.00 лв.

Тези анализи подпомагат уточняването на типа диабет и оценката на ефикасността от лечението. Полезен диагностичен подход са при изясняване на причината за тежки хипогликемични състояния и диагностицирането на някои тумори на панкреаса.

Повече за анализите в пакета

Проинсулинът (Proinsulin) се произвежда от бета-клетките на панкреаса и е основната форма на съхранение на инсулина. Голяма част от него се разгражда, което води до образуването на С-пептид и инсулин в еквимоларни количества. Една много малка част се освобождава в кръвта неразградена. Нивата на проинсулин, инсулин и С-пептид отразяват състоянието на бета клетките на панкреаса. При развитие на злокачествени тумори на панкреаса, настъпва промяна в секрецията на проинсулин, който се отделя в много големи количества.

Кога може да се назначи изследване на проинсулин?

-При съмнения за бета-клетъчен тумор (инсулином). Това е тумор на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, който води до неговото свръх производство и се проявява с много ниски стойности на кръвната захар. Нивата на проинсулин са важни за диагностиката и проследяване на лечението на инсулиноми.

-Оценка на инсулиновата резистентност – в случаите, когато има съмнение за диабет тип 2 или други инсулин-резистентни заболявания като метаболитен синдром, синдром на поликистозни яйчници и др.

-Диференциална диагноза – за разграничаване на видовете диабет или за разграничаване на екзогенно (от инжекции) или ендогенно (произведено от организма) производство на инсулин.

Концентрациите на инсулин и С-пептид са тясно свързани, но не са идентични. Нивото на С-пептида е по-стабилен индикатор за секрецията на инсулина от бързо променящото се ниво на самия инсулин. Друго предимство на С-пептида е, че чрез него може да се разграничи ендогенният инсулин от този, въведен в организма чрез инжекции, тъй като исулиновите препарати, използвани при лечение на диабет, не съдържат С-пептид. Това позволява чрез този показател да се оценява функцията на панкреаса при пациенти, приемащи инсулин.

Тестът GAD-65 е специализиран серологичен анализ за откриване наличието на антитела срещу ензима глутамат декарбоксилаза-65, който е ключов компонент в производството на невротрансмитера гама-аминомаслена киселина. Тестът служи като отличителен белег за автоимунно медиирано разрушаване на бета-клетките на панкреаса, водещо да развитие на диабет 1-ви тип. Положителният тест за GAD-65, съчетан със симптоми на диабет като прекомерна жажда, често уриниране, отслабване на тегло и др. задължително трябва да се консултира с ендокринолог за изясняване на състоянието. Не всеки положителен тест за GAD-65 обаче означава диагноза диабет 1-ви тип. Този резултат показва един по-висок риск от общата популация за развитие на диабет, което може да се отложи във времето с редовен контрол и здравословен начин на живот. Тези антитела могат да бъдат открити години преди развитието на клинични признаци на диабет тип 1.

Важно условие при изследване на показателите от тази профилактична кампания е да бъдат извършени задължително на гладно. Някои лекарства като сулфанилурейни препарати могат да повлияят резултатите и приемът им трябва да бъде отчетен при интерпретация.

За кампаниите с високоспециализирани изследвания можете да посетите всеки от самостоятелните филиали на „ЛИНА“ в страната. Таксата манипулация/транспортна среда е 2 лв.


В категории: Здраве


6 летища не стигат на Лондон
6 летища не стигат на Лондон 19/09/2024, Четвъртък 18:58 0
България Всички новини
Нерде Карнобат, нерде Каварна или как Лидл се изложи брутално Нерде Карнобат, нерде Каварна или как Лидл се изложи брутално Излагацията е публикувана в официалната страница на Лидл във Facebook Как барман от Слънчев бряг влезе 15 години зад решетките за далавери Как барман от Слънчев бряг влезе 15 години зад решетките за далавери Той внасял бутилки, крадят част от оборота и пробутвал проститутки на богати западняци Арестуваха хероиновия бос Драго Шопа за двата смешни обира в адвокатска кантора Арестуваха хероиновия бос Драго Шопа за двата смешни обира в адвокатска кантора Адвокат Райна Ш. може да си отдъхне, спипаха наглеца, който я тероризираше  Заснеха 6 късометражни филма в Бургас, излъчват ги утре премиерно в Дома на Нефтохимика Заснеха 6 късометражни филма в Бургас, излъчват ги утре премиерно в Дома на Нефтохимика Лентите са подготвени от участниците във кино работилницата, под професионалния поглед и съвети на Ники Илиев, Башар Рахал, Михаил Маихайлов, Ваня Николова, Георг Киряков, Веселин Менкаджиев, Любомира Башева Пребиха го Пребиха го Повече от година той получавал предупредителни бележки, чупили му и чистачките Реанимираха я от моргата на западналите чалга звезди Реанимираха я от моргата на западналите чалга звезди Всички медии и социалки гръмнаха с изпълнението на русокосата фурия, която без забавяне се възползва от безплатната реклама и вдигна хонорара си за участие на кръгло 5000 лева Връща се в ефир до Маги Халваджиян Връща се в ефир до Маги Халваджиян Известно е, че двамата се разделиха през 2012 година, след като предаването „Море от любов“, което се излъчваше по Би Ти Ви, бе спряно Бургас ще отбележи празничния ден на Независимостта с молебен и концерт на площад „Атанас Сиреков” Бургас ще отбележи празничния ден на Независимостта с молебен и концерт на площад „Атанас Сиреков” Преди 116 години в старопрестолната столица Велико Търново княз Фердинанд променя историята, прочитайки манифест, с който са отхвърлени последните васални връзки с Османската империя Какво крие в шкафа Какво крие в шкафа Тя къта над 100 обеци в три чекмеджета, но към другите аксесоари не проявява интерес Не пускал чалга ли? Вижте как Dj Marten направи шпалир на фолкаджийката Андреа Не пускал чалга ли? Вижте как Dj Marten направи шпалир на фолкаджийката Андреа Нямам никакво желание да коментирам случката - това са неща, с които аз се боря и за които работя вече доста дълго време, гневен е Dj Marten Roberto
Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ще ескалира ли напрежението в Близкия изток? Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
"Я, чакай, а трите желания" - казала рибката.
"Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че Бяла Роза и Луда по тебе ги нямам"
Виц на деня Виц на деня Дефиниция на Карма:
Аз и приятел тичаме след влак!
Той успява, аз не!
Той се смее, аз не!
Той седи в грешния влак, аз не!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Толкова рязко преминаване от студена бира на греяна ракия - не си спомням.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори