Тази рецепта за памукова питка е детска игра, а изглежда сякаш е направена от най-добрия пекар
С пълнеж по избор
Домашен хляб с плънка, който ще се хареса на всички! Тази рецепта е наистина лесна и много вкусна. Можете да изберете солен пълнеж ( сирене, пържен лук) или сладък пълнеж (шоколад или сладко).
Необходими съставки:
80 мл топло мляко
3 г суха мая
300 г брашно
5 г сол
30 г захар (ако правите солена версия, половината количество е достатъчно)
1 яйце
100 мл бита сметана
пълнеж на вкус (в рецептата се използват сушени боровинки 50 г)
Начин на Приготвяне:
Смесете млякото със сухата мая и оставете да престои 5 минути, за да се активира. Изсипете брашното в купа, добавете сол, захар и разбъркайте с бъркалка.
Добавете бита сметана, яйца и активираната мая.
Омесете пухкаво и нелепнещо тесто, сложете го в купа и го оставете да втасва за един час, докато удвои обема си.
Междувременно, пригответе пълнежа или просто накълцайте сушените боровинки, които ще използвате по-късно за пълнеж.
Намажете формата и я покрийте с хартия за печене.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го разделете на 5 приблизително равни части.
Оформете топки, наредете ги една до друга, покрийте ги с фолио и ги оставете да втасат.
Разточете всяка топка на овална кора, нарежете половината на тънки ивици и сложете пълнеж в другата част.
Навийте на руло и повторете процедурата с всички парчета тесто.
След това, ги наредете в кръг по ръба на формата, покрийте ги с фолио и ги оставете да втасат за 1 час.Намажете отгоре с мляко и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 17-20 минути.