Тази салата е върхът на ракиените мезета това лято
Вкусна салата с патладжан и чесън
Салатата също е много здравословна, има страхотен вкус и много апетитна миризма. Съхранява се в стъклен съд в хладилник до три дни, ако издържи толкова. Сервира се с печено месо, а за всички, които са на лека диета, може да служи и за основно хапване.
Необходими съставки за салата с патладжан и чесън
2 патладжана
3 скилидки чесън
1 шепа пресен магданоз, накълцан
4 супени лъжици зехтин или друго масло (тиквено, ленено…)
3 супени лъжици оцет
сол на вкус
малко олио
Начин на приготвяне:
Измийте патладжана, обелете го и го нарежете на колелца с дебелина около един пръст. Посолете ги отгоре и леко ги намаслете от двете страни.
Подредете ги в тава, застлана с хартия и ги изпечете в добре загрята фурна на 220 градуса за около 20 минути.
По желание може да ги изпържите и в олио, но това е много по-здравословен вариант, защото при пържене патладжанът поема много олио.
Докато патладжанът се пече, пригответе соса: Нарежете магданоза на ситно, а чесъна почистете и нарежете на възможно най-ситно. Добавете сол, олио и оцет. Разбъркайте добре и оставете да престои, за да се смесят вкусовете.
Печеният патладжан се нарежда още горещ в купа и се залива със соса (ред сос, ред патладжани) до изчерпване на съставките. Салатата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника да се охлади добре.