Шок! Неподозиран риск за здравето от микровълновата печка
Колко често почиствате микровълновата си печка? Вероятно това не е достатъчно. Лесно е да се предположи, че мощното излъчване в микровълновата фурна е достатъчно, за да убие всяка дебнеща бактерия, но според ново изследване това абсолютно не е така.
В проучване, публикувано в списанието Frontiers in Microbiology, учени от биотехнологичния стартъп Darwin Bioprospecting Excellence и Университета на Валенсия в Испания взеха проби от микроби от вътрешността на 30 различни микровълни, за да проучат кои бактериални колонии могат да растат дори и в екстремните условия на микровълновата.
„Предполагаме, че микровълните всъщност избират от групата бактерии, присъстващи във въздуха и повърхностите, онези, които са способни да устоят на радиация", каза пред Newsweek микробиологът Мануел Поркар, главен изпълнителен директор на Darwin Bioprospecting Excellence.
Общо изследователите са открили 747 различни групи бактерии, най-честите от които са фирмикути, актинобактерии и протеобактерии.
Изследователите също така сравнили микробните колонии, открити в домашните микровълнови печки, с тези в тяхната лаборатория и установили, че докато лабораторните микровълнови печки съдържат предимно безвредни бактерии, тези, открити в домашните микровълнови печки, може да представляват по-голям риск за човешкото здраве.
„Бактериите в домашните микровълнови печки могат да бъдат патогенни, макар и не повече от тези, открити на други места в кухнята,“ Поркар каза.
Според данните от преброяването на населението в САЩ микровълновите фурни могат да бъдат намерени в 90 процента от домакинствата в САЩ и повечето източници препоръчват почистването им веднъж седмично. Въпреки това, според проучвания на YouGov, един на всеки трима американци не прави това.
„Трябва да почистваме микровълновата фурна толкова, колкото и всяка друга повърхност в кухнята, защото нашата работа показва, че микровълните изобщо не премахват микробното замърсяване, което беше донякъде неочаквано,“ обяснява Поркар.
В изявление съавторът на изследването Даниел Торент добави: "Както за широката общественост, така и за лабораторния персонал препоръчваме редовно дезинфекциране на микровълнови печки с разреден разтвор на белина или наличен в търговската мрежа дезинфектант спрей.
Освен това е важно да избърсвате вътрешните повърхности с влажна кърпа след всяка употреба, за да отстраните всякакви остатъци и незабавно да почистите следите от храна, за да предотвратите развитието на бактерии.“
Освен хигиенните последици от тези открития, изследователите се надяват, че тяхното откритие може да доведе до нови биотехнологични приложения, където са необходими особено устойчиви щамове бактерии, за да поддържат промишлените процеси.
„За да намерите микробно биоразнообразие, не е нужно да пътувате до екзотични места, може да намерите екзотични микробни ниши, които всъщност да много близо до нас", допълва Поркар.