Морски таралежи може и да унищожават популацията на попчетата в Черно море, но пък и те са много вкусни
В последните години тази странно красива риба се вижда все по-често закачена на рибарските куки в Бургаския залив
Забелязали ли сте, че в последно време попчетата в Бургаско са кът? Ако сте, може би има отговор на въпроса защо. Отскоро една риба, която по принцип не е толкова известна сред лаиците, е увеличила драстично популацията си в Черно море и това води до изненадващата липса на любимото попче, което се оказва една от основните храни на морските таралежите, които не само ядат големите риби, но нападат и хайвера им.
Скорпидът, наричан от опитните рибари като Емил Андонов още като „морски таралеж“ или „морски скорпион“, е хищна морска риба, която има много специфичен вид. Тя има остри и отровни бодли по целия си гръб, с които ако не се внимава, можете да стигнете и до болница. Освен това, в зависимост от това до каква точно скала живее – тя е дънна риба – цветът на кожата и люспите ѝ се променя. От бледорозово до кафяво, което я прави изключително интересен вид.
„Наистина в последните години забелязваме, че доста по-често улавяме скорпид. Хвърляш примамка за попче и изваждаш таралеж, в чиято уста намираш попчето. Понякога даже и сафрид става жертва на тази хищна риба. Много е интересно като я хванеш – наежва се цялата и трябва да внимаваш как я държиш, защото може да се ободеш на шиповете“, споделя Емил Андонов, който днес е бил с лодка в морето и е успял да улови близо 40 големи екземпляри скорпид.
Всъщност човек наистина може да се натрови при досег с тази риба, но за сметка на това, ако се подходи внимателно, тя е много вкусна. Токсинът в бодлите може да предизвика много сериозна алергична реакция, с която човек, който досега не е бил излаган на отровата, може да се озове в болница.
Но пък ако се сготви правилно, скорпидът е деликатес, на който трудно може да се устои. Месото му може да се използва като добавка в рибена чорба, но това не е начинът, по който най-добре да се насладите на богатия вкус на този вид.
„Най-вкусна е пържена на тиган. Първо се маха глаавта и се одира кожата. След това се пържи, няма нищо сложно, но е действително много голям деликатес“, казва още Андонов.
Едрите екземпляри от вида тежат между 120 и 150 грама средно, а килото се продава за приблизително 15 лева по магазините.
Ко каза? Ко?