×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Федералният резерв на САЩ ударно понижи лихвите с 50 пункта
  • Кола се вряза в кухнята на възрастна жена в село Къкрина, по чудо няма пострадали
  • Община Бургас вече използва дрон с изкуствен интелект
  • 10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от останалите сред най-бедните
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Морски таралежи може и да унищожават популацията на попчетата в Черно море, но пък и те са много вкусни


Морски таралежи може и да унищожават популацията на попчетата в Черно море, но пък и те са много вкусни
Какво представлява скорпидът, как да го уловите и как да го сготвите, разказва опитният рибар Емил Андонов
03 Август 2024, Събота, 19:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В последните години тази странно красива риба се вижда все по-често закачена на рибарските куки в Бургаския залив

Забелязали ли сте, че в последно време попчетата в Бургаско са кът? Ако сте, може би има отговор на въпроса защо. Отскоро една риба, която по принцип не е толкова известна сред лаиците, е увеличила драстично популацията си в Черно море и това води до изненадващата липса на любимото попче, което се оказва една от основните храни на морските таралежите, които не само ядат големите риби, но нападат и хайвера им.

Скорпидът, наричан от опитните рибари като Емил Андонов още като „морски таралеж“ или „морски скорпион“, е хищна морска риба, която има много специфичен вид. Тя има остри и отровни бодли по целия си гръб, с които ако не се внимава, можете да стигнете и до болница. Освен това, в зависимост от това до каква точно скала живее – тя е дънна риба – цветът на кожата и люспите ѝ се променя. От бледорозово до кафяво, което я прави изключително интересен вид.

„Наистина в последните години забелязваме, че доста по-често улавяме скорпид. Хвърляш примамка за попче и изваждаш таралеж, в чиято уста намираш попчето. Понякога даже и сафрид става жертва на тази хищна риба. Много е интересно като я хванеш – наежва се цялата и трябва да внимаваш как я държиш, защото може да се ободеш на шиповете“, споделя Емил Андонов, който днес е бил с лодка в морето и е успял да улови близо 40 големи екземпляри  скорпид.

Всъщност човек наистина може да се натрови при досег с тази риба, но за сметка на това, ако се подходи внимателно, тя е много вкусна. Токсинът в бодлите може да предизвика много сериозна алергична реакция, с която човек, който досега не е бил излаган на отровата, може да се озове в болница.

Но пък ако се сготви правилно, скорпидът е деликатес, на който трудно може да се устои. Месото му може да се използва като добавка в рибена чорба, но това не е начинът, по който най-добре да се насладите на богатия вкус на този вид.

„Най-вкусна е пържена на тиган. Първо се маха глаавта и се одира кожата. След това се пържи, няма нищо сложно, но е действително много голям деликатес“, казва още Андонов.

Едрите екземпляри от вида тежат между 120 и 150 грама средно, а килото се продава за приблизително 15 лева по магазините.

 


В категории: Животът


6 летища не стигат на Лондон
6 летища не стигат на Лондон 19/09/2024, Четвъртък 18:58 0
16
Коментара по темата
16.
До 13
04.08.2024 12:57:15
0
4
Така беше, тинята влиза през канала от Вая и затлачва залива. На няколко гдини трябва да се драгира, за да се удълбочат корабните места....После кораби с подвижно дъна трябва да я изхвърлят на 20 мили навътре в морето....После до към Поморийския канал "дърпад канапа" , отварят полека трюма и тя се изнизва в морето. Итеченията я разнасят по брега, за това всичките ни пристанища по нашето черноморие се затлачиха....колко народна пара отиде на халос.
15.
До 13
04.08.2024 09:14:58
0
5
За каменисти си прав,за дълбоки не ;)
14.
Скорпидът
04.08.2024 00:37:57
0
15
Нито е морски таралеж, нито е морски скорпион. Все пак си е морски, има истина.
13.
Marinero
04.08.2024 00:29:44
0
27
В бургаския залив скорпид никога не е имало, той обитава по - дълбоки и каменисти места. Попчето в бургаския залив изчезна основно заради варварските риболовни практики с кошчета и заради драгажните работи в порта на Домуса. Повече от година се изкопават огромни маси тиня от пристанището на Домуса и се извозват с кораби самосвали до условна точка на 12 мили от Бургас. Естествено няма никакъв контрол и тези кораби отварят трюмовете си още на поморийския канал за да изсипят тинята, като така си спестяват горивото . Огромни части от мидените полета са унищожени и затрупани с тиня. Там риба и живот скоро няма да има.
12.
*********
03.08.2024 22:35:22
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
pepi uia
03.08.2024 22:32:09
0
11
И аз го дера така - първо главичката.
10.
До номер 5 - военния рибар от село
03.08.2024 22:27:45
5
15
Забрави ли едно време на село как нагъваше качамак? Сега цупиш и мърмориш. Отивай в Северна демократична Корея. Там ще се храниш богато.
9.
До 8
03.08.2024 20:45:07
1
8
И аз така го дера,първо махам гръбната перка,после главата и свалям кожата :)
8.
Тончо
03.08.2024 20:38:12
1
7
“Първо се маха глаавта и се одира кожата.”
Ко каза? Ко?
7.
до 6
03.08.2024 20:18:08
29
9
Не съм!...Трябва да си смениш хапчетата дето ги пиеш за познаване!)
6.
Do 5
03.08.2024 20:12:05
9
35
Ти си от Ямбол, нали?
5.
Военен рибар от ССУМОР
03.08.2024 20:05:29
40
37
На времето не консумирахме скорпид и дракон!Също не ядяхме акула и рапани!След още 5-10 години демокрация....мисля,че ще наблегнем и на медузите!
4.
До 3
03.08.2024 19:58:20
0
14
Абсолютно вярно!
3.
Флагмаааан
03.08.2024 19:56:18
0
24
Скорпид в Бургаския залив НЯМА!Има извън залива!От Поморие на север и от Черноморец на юг!Живее в каменисто дъно а не пясъчно :)
2.
Хахаха
03.08.2024 19:50:29
2
19
Абе, какви са тия синоптици, в Бургас буря започва да върлува по сайтовете слънце, някой си е платил по документи за хубаво време за концерта на морска мара.
1.
*********
03.08.2024 19:42:11
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нерде Карнобат, нерде Каварна или как Лидл се изложи брутално Нерде Карнобат, нерде Каварна или как Лидл се изложи брутално Излагацията е публикувана в официалната страница на Лидл във Facebook Как барман от Слънчев бряг влезе 15 години зад решетките за далавери Как барман от Слънчев бряг влезе 15 години зад решетките за далавери Той внасял бутилки, крадят част от оборота и пробутвал проститутки на богати западняци Арестуваха хероиновия бос Драго Шопа за двата смешни обира в адвокатска кантора Арестуваха хероиновия бос Драго Шопа за двата смешни обира в адвокатска кантора Адвокат Райна Ш. може да си отдъхне, спипаха наглеца, който я тероризираше  Заснеха 6 късометражни филма в Бургас, излъчват ги утре премиерно в Дома на Нефтохимика Заснеха 6 късометражни филма в Бургас, излъчват ги утре премиерно в Дома на Нефтохимика Лентите са подготвени от участниците във кино работилницата, под професионалния поглед и съвети на Ники Илиев, Башар Рахал, Михаил Маихайлов, Ваня Николова, Георг Киряков, Веселин Менкаджиев, Любомира Башева Пребиха го Пребиха го Повече от година той получавал предупредителни бележки, чупили му и чистачките Реанимираха я от моргата на западналите чалга звезди Реанимираха я от моргата на западналите чалга звезди Всички медии и социалки гръмнаха с изпълнението на русокосата фурия, която без забавяне се възползва от безплатната реклама и вдигна хонорара си за участие на кръгло 5000 лева Връща се в ефир до Маги Халваджиян Връща се в ефир до Маги Халваджиян Известно е, че двамата се разделиха през 2012 година, след като предаването „Море от любов“, което се излъчваше по Би Ти Ви, бе спряно Бургас ще отбележи празничния ден на Независимостта с молебен и концерт на площад „Атанас Сиреков” Бургас ще отбележи празничния ден на Независимостта с молебен и концерт на площад „Атанас Сиреков” Преди 116 години в старопрестолната столица Велико Търново княз Фердинанд променя историята, прочитайки манифест, с който са отхвърлени последните васални връзки с Османската империя Какво крие в шкафа Какво крие в шкафа Тя къта над 100 обеци в три чекмеджета, но към другите аксесоари не проявява интерес Не пускал чалга ли? Вижте как Dj Marten направи шпалир на фолкаджийката Андреа Не пускал чалга ли? Вижте как Dj Marten направи шпалир на фолкаджийката Андреа Нямам никакво желание да коментирам случката - това са неща, с които аз се боря и за които работя вече доста дълго време, гневен е Dj Marten Roberto
Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ще ескалира ли напрежението в Близкия изток? Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
"Я, чакай, а трите желания" - казала рибката.
"Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че Бяла Роза и Луда по тебе ги нямам"
Виц на деня Виц на деня Дефиниция на Карма:
Аз и приятел тичаме след влак!
Той успява, аз не!
Той се смее, аз не!
Той седи в грешния влак, аз не!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Толкова рязко преминаване от студена бира на греяна ракия - не си спомням.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори