Всеки пети българин се лишава от пълноценна храна
При бедните делът им е двойно по-висок - 40%
Всеки пети българин се лишава от пълноценна храна. При бедните делът на хората, които не са в състояние да си позволят основни хранителни продукти, е двойно по-висок - 40%. Това показват данни от изследване на Евростат от преди няколко дни.
През 2023 г. 9.5% от населението на ЕС, или почти всеки един на всеки 10 души, не е бил в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден - това е с 1.2% повече в сравнение с 2022 г., когато 8.3% от хората в евросъюза не са могли да си позволят въпросните основни хранителни продукти. У нас процентът на лишаващите се от пълноценна храна е 19.9%.
Изследването се фокусира върху бедните хора, които не могат да си позволят пълноценна храна. През 2023 г. делът на тези хора в ЕС, т.е. бедните, които не успяват да се хранят пълноценно, е 22.3%, което показва увеличение с 2.6% в сравнение с 2022 г. (19.7%). На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия - 45.7%, следвана от Унгария - 44.9% и България - 40.2%. Най-нисък дял на хората, които се хранят некачествено, е регистриран в Ирландия - 4.2%, следвана от Кипър - 5% и Португалия - 5.9%.
В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12.8%. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30.2%, следвана от Словакия - 27.9% и Гърция - 27.3%. За разлика от тях, Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики - всички под 4%.
Възможностите човек да си позволи храна с месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден е сред елементите, които Евростат наблюдава на ниво домакинство, за да изчисли нивото на сериозни материални и социални лишения.