Майстор пекар ми даде рецепта за домашна суканица, оттогава забравих за всички други тестени закуски
Цялата къща ухае невероятно
Суканица със сирене – нещо средно между погача и баница, с пухкаво тесто и хрупкава коричка, а пълнежът също е любим. Тази рецепта, която я имам от майстор пекар, ще ви върне назад във времето, защото са я приготвяли още бабите ни – а те, както знаем, са на “ти” с тестото! Опитайте тази вкусна закуска и сме сигурни, че ще повторите съвсем скоро:
Необходими продукти:
20-30 гр.жива мая, захваната с малко вода, брашно и 2 ч.л. захар (може и 2 пакетчета суха мая)
100 мл кисело мляко
100 мл олио
2 яйца
2 чаени лъжички сол
250 мл хладко прясно мляко (може и газирана вода)
1 кг брашно (+-)
За плънката:
1 пак. размекнато масло (маргарин)
300-400 гр. кашкавал (сирене, извара)
Начин на Приготвяне:
От изброените продукти се замесва гладко тесто, което се оставя покрито на топло да втаса.
След това го разделете на 4 топки. Всяка се разточва с точилка не много тънко, на правоъгълник. Кората се намазва с размекнато масло и се поръсва с настърган кашкавал, сирене или извара.
Отгоре се слага другата кора и пак се маже първо с масло, а после се поръсва със сирене или извара. Последната кора не се маже.
Нарязва се на лентички и те се усукват, след което се нареждат в намазнена тава.
Намажете отгоре с яйца и по желание поръсете с кимион или сусам.
Изпечете суканицата в предварително загрята фурна на 180 градуса до приятна червена коричка.