×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рапани унищожават мидите в Черно море и застрашават чистотата на водите


Рапани унищожават мидите в Черно море и застрашават чистотата на водите
Днес почти не са останали колонии от черни миди по крайбрежните морски скали
10 Юли 2024, Сряда, 11:31 ч.
Автор: Флагман.Бг

Европейската комисия приема рапанът за храна и въвежда ограничения за улова му

Рапаните от вида „веноса“, които обитават водите на нашето Черно море, са се превърнали в опасни вредители и трябва да бъдат взети мерки, за да бъде ограничено развитието им, алармират рибари.

Рапаните започват да унищожава черноморската черна мида, както и бялата мида, която живее на морска дълбочина 2 - 3 метра, заровена в пясъка. Мидите са естественият филтър наморето. Те филтрират морската вода и по този начин се хранят.

Колониите от черна мида по скалите в Черно море пък са скривалища на новоизлюпените черноморски рибки и дребни морски обитатели като скариди, морски кончета, морски игли и др. Рапанът унищожава и тези местообитания. Днес почти не са останали колонии от черни миди по крайбрежните морски скали, съобщава "Еко новини".

Единственият начин да бъде контролирана популацията на рапана е чрез ловa му. Риболовните кораби и лодки го улавят с бийм тралове. Лови се и с водолазни съоръжения.

Проблемът е, че въпреки научните данни, че рапанът се е превърнал във вредител в Черно море, който застрашава мидите, Европейската комисия го приема за вид, който трябва да бъде опазван, въвеждайки ограничения за неговия лов. Тя приема, че поради бързото му развитие, той може да бъде използван за изхранване на населението.

Не се отчита обаче фактът, че след като се унищожи местообитанието на новоизлюпените черноморски рибки – колониите от черна мида, те ще станат жертва на по-големите риби и така популацията на рибните запаси в Черно море ще намалее.

Не се отчитат и това, че няма кой, по естествен път, да филтрира водите на Черно море и то може да се превърне в море без рибни запаси и неблагоприятни води за морски организми.

Рапанът от вида „веноса“ е морски охлюв, ендемичен за моретата на Югоизточна Азия. От векове азиатските народи го използват за храна и като част от традиционната медицина.

В началото на 60-те години на миналия век видът е установен за първи път в Черно море. Предполага се, че е пренесен от търговски кораби, които са били в района на Югоизточна Азия и след това в Черно море. Тогава започва процесът на развитие на рапана в нашите води.

Рибарите по Черноморието започват да го ловуват в средата на 80-те години на миналия век, като след обработка го изнасяли в Югоизточна Азия. Отначало той се е срещал на дълбочина от 20 метра и нагоре. Тогава водолази го ловят като сувенир. Черноморските жители правят от черупката му пепелници и герданчета, а хората от вътрешността допират черупката до ухото си, за да слушат шума на морето.

Днес млади индивиди се срещат и на дълбочина от 0,20 метра.


В категории: Животът


Флагман.БГ Мисли си само за едно Мисли си само за едно 28/07/2024, Неделя 22:00 0
Флагман.БГ 5 упражнения за стегнати бедра 5 упражнения за стегнати бедра 28/07/2024, Неделя 21:40 0
Светлана вече не е Гущерова 28/07/2024, Неделя 20:00 1
16
Коментара по темата
16.
Жак ив кусто
10.07.2024 20:14:41
0
2
Има миди, има рапани, има рапани, няма миди. Няма рапани, има миди. Това е природа, ДРУГОТО Е БИЗНЕС
15.
Не думай!
10.07.2024 18:13:36
1
4
Че те рапаните се хранят с миди. Не знаехте ли? Сигурно не знаете също че рапаните са дошли от японско море, като преносът е извършен с морска вода, използвана за баласт на корабите?
14.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10.07.2024 17:32:08
0
4
ДО 12 СОФИИСКИЯ ТЪПАНАР ИСКАЩ ДА ""СЪБИРА "РАПАНИ !!!!!!!!!!!!! РАПАНИТЕ СА ТАМ КЪДЕТО Е ХРАНАТА ИМ МИДИТЕ ВЕЧЕ НАД 15 МЕТРА ДЪЛБОЧИНА !!!!!!!!!!!!!МОЖЕШ ДА СЪБИРАШ МАЛОМЕРНИ ЧЕРУПКИ НА РАПАНИ ИЗМРЕЛИ ПОРАДИ ЛИПСА НА ХРАНА/ миди/ НАВСЯКЪДЕ ДО 5 МЕТРА Е ПЪЛНО !!!!!!!!!!!!!
13.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10.07.2024 17:20:24
0
5
ДО 9 !!!!!!!!!!!НЯМА ВЕЧЕ КАКВО ДА СТЪРЖАТ ВСИЧКО ГО ОСТЪРГАХА ПРЕДИ 3– 4 ГОДИНИ А РАПАНИТЕ ДОВЪРШИХА ПРОПУСНАТОТО ! ИМА МИДЕНИ ПОЛЕТА НАД 15 МЕТРА КАДЕО "КАФЕВИТЕ " НЯМАТ ДОСТЪП НО РАПАНА СИ "РАБОТИ"!!!!!!!!!ПЪЛНА ГЛУПОСТ Е РАПАНА ДА Е ЗАЩИТЕН ВИД ТЪИ КАТО СЕ ХРАНИ САМО С МИДИ И ЩЕ ГИ УНИЩОЖИ !
12.
ТБС
10.07.2024 16:31:33
6
1
С две години закъснение се изказвате, тази година рапани по южното няма или поне не сме срещнали. А кажете къде са, да си съберем.
11.
Ра Панчо
10.07.2024 16:10:44
4
5
Българина сере и пикае в морето па се сети да обвинява рапаните
10.
Човек
10.07.2024 14:36:44
0
10
Извикайте Митьо. Той ще ви помогне да ги съберете. И без това няма друга работа след като бизнесът му залезе.
9.
Пълни глупости!
10.07.2024 13:29:01
1
18
Миди няма, защото тъмно зелените стържат скалите като невидели. И после продават мидите по пазари и сергийки по пътя.
8.
Da
10.07.2024 13:19:51
0
24
То хубаво го хващаш с трала тоя рапан, обаче като почна траленето за какво ли не му се разказа играта на морето.Всичко се трали яко миди, рапани калкан.Нищо не остана не изтралено.
7.
Do 2
10.07.2024 13:15:51
0
8
Не се и съмнявам, че си Фикрет. Точно колкото него си умен!
6.
Фанта с мас
10.07.2024 13:07:26
0
5
Флагман ше ги оберът по една кофа и газ
5.
Бургазлията
10.07.2024 13:02:41
0
9
Ахахахахахахахаха...това е близо вече 50 г. проблем ве!
4.
Фантомас
10.07.2024 12:18:03
3
28
А траловете, които разорават дъното хич не унищожават мидените полета, а!?! Компетентните хора предупреждаваха още преди 15 години....
3.
аз
10.07.2024 12:05:23
3
44
До долните два коментара: Мидите стават най-тлъсти близо до местата, в които се вливат отпадни води. Факт! А рапаните наистина са напаст, не са типични черноморски обитатели а са вкарани от корабите. Те унищожават мидите и се размножават неконтролируемо. Навремето имаше много мъже по черноморието, които се занимаваха с улов на рапани, влизаха с кислородни бутилки. Нашите неуки зелени наложиха забрана в размножителния период! Бизнеса с рапаните позамря, защото е и доста опасен. И Рапаните се приспособиха. Това е. Вие си лайте, явно не четете обаче и не живеете по морето, за да знаете истината. Но да лаете можете...
2.
Фекрет Стораро
10.07.2024 12:00:51
12
27
да бе хотелите си изливат лайната в морето , рапаните били хахаха. Траловете ровят водораслите после що имало водорасли по плажовете ... хахаха
1.
gradski
10.07.2024 11:53:04
10
24
Преливниците на "пречиствателните станции" правят достатъчно за съсипване на мидите и морето.... Ама рапаните после виновни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ракетната криза ни връща в Студената война, предупреди Путин Ракетната криза ни връща в Студената война, предупреди Путин Москва ще отговори на Вашингтон реципрочно   Дългогодишен служител в туризма: Няма хора, младите не искат да работят Работим само с възрастни жени, горките, те са изморени, казва той Трябва ли някой да се убие в тази дупка, за да бъде затворена най-после, питат бургазлии Трябва ли някой да се убие в тази дупка, за да бъде затворена най-после, питат бургазлии Жители от района до бл. 15 предупреждават, че е въпрос на време някой да пострада Жители на жк „Възраждане“ не искат етажен паркинг при Краснодар, а къде ще паркират? Жители на жк „Възраждане“ не искат етажен паркинг при Краснодар, а къде ще паркират? Комплексът страда от липса на паркоместа от години – откакто собствениците на стотиците еднофамилни къщи ги превърнаха в кооперации, които обаче нямат гаражи, нито подземни паркинги Има ли замърсяване на въздуха в с. Гара Елин Пелин Има ли замърсяване на въздуха в с. Гара Елин Пелин Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)–София е започнала измерванията вечерта на 25 юли Вижте всички български плажове, които имат „Син флаг“ за чистота и удобства Вижте всички български плажове, които имат „Син флаг“ за чистота и удобства Голяма част са в област Бургас Иво Аръков: Бях утайка, намерих комфорт в дрогата и алкохола, стигнах и до булимията (ВИДЕО) Иво Аръков: Бях утайка, намерих комфорт в дрогата и алкохола, стигнах и до булимията (ВИДЕО) Бях отхвърлен от всички, имах чувството, че съм най-ненужният елемент на тази планета, споделя актьорът Опити за измама: Жители на Гара Елин Пелин декларират повече щети от реално нанесените Опити за измама: Жители на Гара Елин Пелин декларират повече щети от реално нанесените 30 къщи са посетени от местната власт Изследвания сочели, че Камала Харис била на крачка да настигне Тръмп, но дали е така Изследвания сочели, че Камала Харис била на крачка да настигне Тръмп, но дали е така Разликата била под 2%, въпреки атентата срещу бившия държавен глава, който драстично повиши шансовете му Трагедията е неописуема: Четири станаха жертвите на взривовете край Елин Пелин Трагедията е неописуема: Четири станаха жертвите на взривовете край Елин Пелин Днес на местопроизшествието са открити две силно обгорели тела
Отмениха тренировка на Олимпийските игри заради ешерихия коли в река Сена Отмениха тренировка на Олимпийските игри заради ешерихия коли в река Сена Обилните дъждове, които се изсипаха над Париж в последните два дни, са увеличили наличието на бактерията Британски медии гърмят: Баща е ужасен, завел е педофил на семейна почивка по погрешка в България  Британски медии гърмят: Баща е ужасен, завел е педофил на семейна почивка по погрешка в България  Те го приютили във ваканционния си имот Кървав ад с четири трупа в Лондон: Сред жертвите е и 18-г. българин Любен Кървав ад с четири трупа в Лондон: Сред жертвите е и 18-г. българин Любен Те са немерени мъртви в ранните часове на неделя сутрин от полицията в размазана кола на шосе A436 В Ullenwood, близо до Cheltenham Мигранти избягаха с джетове от турски курорт до гръцки остров Мигранти избягаха с джетове от турски курорт до гръцки остров Те наели атракцията и изчезнали   Кола се вряза в пешеходци и уби 8 души Кола се вряза в пешеходци и уби 8 души Властите на този етап на съобщават дали става дума на умишлен акт или за пътен инцидент Шарън Стоун се страхува да не бъде убита от фен Шарън Стоун се страхува да не бъде убита от фен Страхът у актрисата възниква след разговор със Силвестър Сталоун Коя е причината цените на колите втора ръка да растат Коя е причината цените на колите втора ръка да растат За 10 години употребяваните автомобили са поскъпнали с цели 60% Семейство Симпсън предсказва следващия американски президент Семейство Симпсън предсказва следващия американски президент Първата жена президент е показана още през 2000 г. Проливни дъждове причиниха скъсване на язовирна стена в Русия Проливни дъждове причиниха скъсване на язовирна стена в Русия Властите евакуираха няколко близки селища Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори