×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да бъдат подкрепени стратегическите нужди на ЕС?


30 Юни 2024, Неделя, 16:30 ч.

Необходими са огромни инвестиции и общ европейски отговор на предизвикателствата, пишат икономисти от ЕЦБ

Европейският съюз трябва да придвижи напред зелената трансформация, дигитализацията на икономиката и да подсили военната си отбрана. Това изисква много повече инвестиции, отколкото преди. На база официалните оценки на ЕК и НАТО, изчисляваме, че са необходими допълнителни 5,4 трлн. евро за периода от 2025 до 2031 г., пишат икономистите Осман Буабдала, Еторе Доручи, Лучия Хоендервангерс и Каролин Нерлих в блога на ЕЦБ, пише investor.bg.

Необходими са огромни инвестиции

Както частният сектор, така и правителствата ще трябва да запълнят недостига на финансиране. „Лъвският пай“ трябва да се поеме от частните фирми, инвеститорите и домакинствата, но значителен дял – около 1,3 трилиона евро – ще трябва да бъде финансиран с публични средства.

Нека се фокусираме върху публичния канал. Под 400 млрд. евро могат да се очакват от съществуващите източници на финансиране от ЕС, така че говорим за разлика между наличното и необходимото публично финансиране в размер на над 900 млрд. евро за ЕС в периода 2025-2031 г., което трябва да се поеме на национално ниво и на ниво ЕС.

И докато това са груби сметки, те дават представа за степента на предстоящите предизвикателства. Отчитайки високата степен на несигурност, прилагаме диапазон от +/- 20%. На тази база недостигът на публично финансиране би се равнявал на между 0,6% и 1% от БВП на ЕС годишно, пишат икономистите в своя анализ.

Поемането на този разход няма да бъде лесно, особено за страните с висок дълг и голям структурен дефицит.

През 2023 г. съотношението на държавния дълг към БВП в ЕС варира между 20% и 160%. Наред с това някои от държавите с висок дълг страдат от големи основни фискални дефицити.

Националните правителства могат да получат някаква помощ до известна степен от новите фискални правила на ЕС, приети в края на април тази година, които поставят по-голям акцент отпреди върху съчетаването на нуждите от фискална консолидация с инвестиции и реформи, стимулиращи растежа. В сравнение с предишната фискална рамка, това може да облекчи отчасти натиска върху националното финансиране на стратегическите инвестиции. Две нови правила могат да се окажат полезни.

Първо, по време на фазата на бюджетна адаптация, която ще започне през 2025 г., Европейската комисия ще позволи на държавите членки възможността да си дадат повече време – до 2031 г., да наложат плановете си за фискална консолидация и да насочат дълга си към реалистично намаляване.

Така правителствата ще трябва да изпълняват по-ниски изисквания за фискални адаптации всяка година, но само ако Комисията установи, че те изпълняват реалистични планове за инвестиции и реформи. Тази нова рамка би позволила на ЕС публични инвестиции в размер до 700 млрд. евро за периода 2025-2031 г.

Второ, след като фазата на фискална адаптация приключи, държавите членки ще могат да запазят структурния си дефицит на 1,5% от БВП – повече от преди, което би дало с 1 процентен пункт повече фискално пространство за инвестиции спрямо предишните правила.

Допълнителни натрупани частни и публични инвестиционни нужди на ЕС и тяхното финансиране: прогнози за зелено-цифров преход и разходи за отбрана Допълнителни натрупани частни и публични инвестиционни нужди на ЕС и тяхното финансиране: прогнози за зелено-цифров преход и разходи за отбрана

Това пространство ще помогне, но ще бъде ли достатъчно?

Има причини да вярваме, че няма да бъде. Допълнителната инвестиция ще насърчи потенциалния растеж и следователно ще смекчи рисковете за устойчивостта на дълга, но с известно забавяне. Ще се появят затруднения и при изпълнението като например ограничен административен капацитет в публичния сектор.

Същевременно представените по-горе оценки на инвестиционните нужди са доста консервативни и не вземат предвид стратегически инвестиции, необходими в области като здравеопазване или образование. За някои държави фискалното пространство, оставено от новите правила, може да не е достатъчно. Дори страните, които започват от удобна фискална позиция и могат да си позволят да харчат повече от другите, трябва да бъдат загрижени. Никоя държава, дори и най-богатата, не може сама да спре климатичните изменения. Стратегическите инвестиции преследват споделени цели и като такива изискват и общ отговор.

Призив за координирани действия в Европа

Предварителните изчисления показват трудностите, пред които са изправени европейските политици, по отношение на разминаването межди инвестиционните нужди и фискалните възможности.

Няма вълшебно хапче, на което да може да се разчита. Фискалните правила на ЕС, които са по-благоприятни за инвестициите, са стъпка в правилната посока, но непропорционалното използване на публични инвестиции на национално ниво не само би се сблъскало с ограничения по отношение на административния капацитет и би рискувало да изтласка частните инвестиции. То не би било възможно и от гледна точка на публичните финанси.

По-голямата част от финансирането на стратегическите инвестиции ще трябва да дойде от частни източници и дори това няма да е достатъчно, ако не бъде подкрепено и интегрирано от инициативи на ниво ЕС. Това изисква координиран, цялостен и многопластов подход както към частните, така и към държавните инвестиции в Европа, включващ широк спектър от инициативи както на ниво съюз, така и на национално равнище.

За да се мобилизира частното финансиране, европейският капиталов пазар трябва да бъде придружен от укрепен единен пазар, по-добри рамкови условия за бизнеса, по-благоприятно за инвестициите корпоративно данъчно облагане, както и конкретни инициативи.

В държавите с висок дълг резултатите по отношение на растежа и дълга ще зависят от това доколко успешно правителствата прилагат плановете за възстановяване и устойчивост по NextGenerationEU.

От решаващо значение ще бъде дали страните са в състояние да изпълнят изискванията за фискални корекции по начин, благоприятстващ инвестициите. Това включва подобряване на качеството на публичните финанси чрез свиване на разходите, които не са достатъчно продуктивни.

Недостигът на публично финансиране в размер на 900 млрд. евро обаче не може да бъде преодолян без допълнително участие на блока. Следващият бюджет на ЕС (2028-2034 г.) би могъл да бъде катализатор, като финансира инвестиции в чисти публични блага – от съвместни обществени поръчки в областта на отбраната до енергийни мрежи, през мощни компютри до разширяване на облачните услуги на ЕС. Преразпределянето на приоритетите на бюджета, новите собствени ресурси и съвместното вземане на заеми са все възможности, които трябва да се разгледат.


В категории: Бизнес , Политика


Коментари
Флагман.БГ Слънце по морето, скачайте в банските Слънце по морето, скачайте в банските 02/07/2024, Вторник 08:56 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тежка катастрофа на прохода „Шипка”,  три коли се удариха, има и ранени Тежка катастрофа на прохода „Шипка”, три коли се удариха, има и ранени Полиция регулира движението в района на инцидента Фотошоп или зверска диета? Тази миска се втали драстично Фотошоп или зверска диета? Тази миска се втали драстично Антония Петрова кърши снага в Гърция Тази певица се върна при бившия си, пусна се като булка за РД Тази певица се върна при бившия си, пусна се като булка за РД Фолкпевицата, която се раздели неотдавна с годеника си Любомир Захаринов, му показа ясно какво е изпуснал Внимание: Бум на инвестиционните измами Внимание: Бум на инвестиционните измами Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП обясни как действат мошениците „Джаз в Бургас 2024“ идва с 3 дати през юли и 2 през август „Джаз в Бургас 2024“ идва с 3 дати през юли и 2 през август Вижте програмата Тя си призна: Сега харча по 50-100к на месец, а преди живеех с 400 лв., Тя си призна: Сега харча по 50-100к на месец, а преди живеех с 400 лв., Минала съм през много обучения, не знам дали си личи, казва първата ергенка Виктория Капитонова Децата ни могат да смятат, показаха високи резултати на НВО по математика Децата ни могат да смятат, показаха високи резултати на НВО по математика Седмокласниците вдигнали оценките спрямо миналата година Съдът отхвърли иска на Градев срещу БФ по шах 2022 Съдът отхвърли иска на Градев срещу БФ по шах 2022 Той твърдеше, че е оклеветен Планините от водорасли по плажовете били заради корабите и огромните вълни Планините от водорасли по плажовете били заради корабите и огромните вълни Плажове са в отлично състояние, уверява концесионера Кирил Спасов в Поморие  Министрите ще станат камикадзета, Делян Добрев разкри кой държи детонатора Министрите ще станат камикадзета, Делян Добрев разкри кой държи детонатора Ако ПП-ДБ поставят като условия смяната ми, аз сам ще си тръгна само и само да подкрепят правителството, каза той
Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Берил връхлетя Карибите с 240 километра в час Ураганът удари островите с най-високата 5 степен Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Тиха война в лагера на демократите след дебата между Байдън и Тръмп Президентите в САЩ не могат да бъдат подведени под каквато и да била отговорност, коментира Симеон Гаспаров Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Удар по украинско летище, шест самолета унищожени Нидерландия обаче скоро ще достави на Киев първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16 Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига
Рая Назарян Рая Назарян Българската православна църква винаги е правила достоен избор Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня - Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако един мъж ви гледа само в очите, можете да сте сигурни, че всичко останало вече е огледал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори