×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?


Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?
Променят ли парите хората?
30 Юни 2024, Неделя, 12:51 ч.
Автор: Флагман.БГ

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари

 

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва, предава dnes.bg.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г.

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.

 


В категории: Политика , Животът


Флагман.БГ Когато имахме 200-хилядна народна армия Когато имахме 200-хилядна народна армия 04/07/2024, Четвъртък 12:03 6
Флагман.БГ Пожар изпепели вила край Айтос Пожар изпепели вила край Айтос 04/07/2024, Четвъртък 11:37 1
23
Коментара по темата
23.
Аз до 21
01.07.2024 18:42:50
1
0
...по-големи глупости, не бях чел скоро...
Хахаха
22.
Иготочи Исабара
01.07.2024 08:48:59
0
0
К*рви и бело, докато смъртта ни раздели!
21.
До 20
30.06.2024 21:50:11
1
1
Поредния дебил се изказа!!! Ако някой иска да убива хората ще им пусне един вирус, отрова във водоснабдяването, отровен газ във въздуха, ще им сложат отрова в хляба, може и някоя атомна бомба да им бъде пусната. Цялото човечество може да бъде избито за максимум седмица, стига да решат тия на върха на пирамидата!!! Само мега дебил като теб вярва, че някой ще ти дава пари щото иска да те убие. Аман от измислени конспиратори като теб!!! Сигурно на мафиотите им раздават милиони евраци чрез фондове, субсидийки, обществени поръчки, щото искат да ги убият??? Викаш, че нарочно шефовете на света им подаряват милиони за да бъдат техни роби новосъздадените милионерчета и да ги убият, апък ти в момента ги гледаш как се гърчат тия милионерчетата и им броиш труповете. Колко трупа преброи бе? Чувам , че милионерите-хотелиери с подарените милиони всеки ден се отчитат на Рокфелер и Ротшилд и Сорос и треперят от страх , че ей сега тия идват да ги убият хахахахаха!!! Като ги гледам тия с подарените милиони от евро фондове, държавните субсидии и обществените поръчки как са притеснени, как всеки момент ще ги убият, как са им сложили по една проследяваща гривна и им контролират живота каква супер кола да си купят, на кой оатров д аидат на почивка и коя корва да ебат, направо ми се иска и аз да бъда контролиран като тях. Гледам ги тия с подарените милиони как шофират Бентлитата с наведени глави, тъжни, уплашени, много страдат, че всеки момент Ротшилд ще ги убие. Абе ти от кой филм на ужасите си излязал, щот си ужасно дебилен примат!!!! Докато има дебили като теб тази държавата, както и целият свят, няма да се оправят!!!
20.
ТБС
30.06.2024 19:40:17
2
4
Само един адекватен коментар, всички останали са крайни дебили вярващи на робовладелците. Сега ви дават това и си правите тънките сметки на тези цени, ама след година ще ви дават същото, а цените 10 -рни. А сте мъцнали и ви спират всичко, щото сте системни продукти и не си заслужава да ви хрантутят. Само да уточнят, какво точно ще искат в замяна и кой реално ще ги вади тези пари, за да плаща данъци и да отглежда паразити. Само дебелите ще се съгласят да вземат, без да дават, но изчислението да е ги прекратят набързо. Успех им желая, аз ще гледам отстрани и ще броя труповете.
19.
Дайте ми
30.06.2024 19:03:49
0
2
Всичко за курви
18.
:)
30.06.2024 18:34:13
4
9
Питайте учителите.Те имат опит във взимането на пари просто така. :)
17.
spas
30.06.2024 16:31:28
2
5
ще работя, а тези 1200 евра ще ги инвестирам.
16.
някой там
30.06.2024 15:45:21
3
12
И защо не уточнявате, че става дума за цифрово евро?
15.
някой там
30.06.2024 15:43:22
2
13
Така ще примамят доста глупаци да приемат цифрово робство, а колкото повече маймуни се съберат, толкова по бързо ще ни го вкарат отзад!
14.
Политичета - мошеници!!!
30.06.2024 15:17:44
5
4
Тия политичетата мислят, че всички хора са много прости, щот има 99% дебили в обществото и те по тях съдят. Какво може да стане ако дават по 1200€ на всеки човек? То е близко до акъла - не са ти нужни повече от две мозъчни гънки за да се досетиш, но тия политически мошеници се правят на ударени, че не знаят какво ще се сли и правят с години проучвания , за да източват милиони долари от държавните бюджети и да имитират , че извършват някаква дейност. Истината е супер проста : 1/ некадърниците , които не могат да си вържат обувките ще живеят от тези пари и няма да работят, защото те нищо не умеят!!! Това обаче е СУПЕР добре, защото няма да има нужда да се създават изкуствени работни места, на които да се назначават некадърниците, за да имат препитание!!! Така ще се спестят страшно много суровини на планетата и ще се спестят проблемите на политиците, които тярбва да се чудят каква работа да намерят за некадърника!!! 2/ Работниците, които имат някакви умения, но имат заплащане под 1200 евро ще искат увеличение на заплатите си, иначе ще спрат да робуват на някви противни мафиоти - експлоататори. Това също е супер добре, защото мафиотите-експлоататори ще останат с пръст в гъза!!! Вече няма да могат мафиотите да спират с Ферарито си пред клетите им работници, които нямат пари да си направят пломба на зъба!!! 3/ Хората, които печелят по 3000-4000 евро или нагоре няма да се откажат в никакъв случай от работата си!!! Ако някой си мисли, че Бил Гейтс ще спре да бачка, щот получава 1200 евро Безусловен Базов Доход, значи този човек е хипер дебил и трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си сложи край на живота си!!! 4/ В никакъв случай учениците няма да изгубят стимул да учат, защото с 1200 евро на месец нито можеш да си купиш Ферари, нито да отидеш на Малдивите, нито да имаш къща с басейн. Всеки ученик, който мечтае за по-луксозен живот ще има стимул да учи и да се развива, както сега!!! Само умствено изостаналите ученици няма да учат, но то и сега умствено изостаналите ученици не учат. Така че нищо няма да се промени в образователната система!!!

П.П. Очаквам държавата да ми плати няколко милиона евро за експертния анализ, който направих току що!!!
13.
_nib_
30.06.2024 15:00:37
1
1
Ще лежкуня...
Лешпер ще стана...
И ще философствам.
12.
До 9
30.06.2024 14:08:41
4
5
Пълен дебил си, мечтай. Комунизъм и частна собственост, дебил неземен. Поне научи що е то комунизъм бе идиот
11.
9
30.06.2024 14:06:57
0
8
От къде ще вземеш биричка и мезе ако всички са като теб ?
10.
Няма как да стане
30.06.2024 14:04:07
5
8
Абе то това хубаво , ама има един малък проблем : НИКОЙ няма да иска да работи , а това е важно . Щото все пак някой трябва да зарежда магазините , някой трябва да продава , някой трябва да поправя ... Като Ви се развали колата , Вие сам ли ще си я поправите ? А части откъде ще вземете ? а ? От интернет ? Ама то тогава и куриерски служби няма да има , които да Ви ги доставят . И обществен транспорт също ...А улиците и входовете КОЙ ще ги мете ? А боклука от казаните КОЙ ще го изхвърля ? А Кой ще произвежда горивата и тока , няма да издребняваме ...
9.
Ще повЕрвам най-после в демокрацията .
30.06.2024 13:58:00
9
9
Ще си карам цял живот на гръб , на биричка и мезе . Няма да се заяждам с никого , няма да правя зулуми и няма да плюя властта по форумите !
А да ! И ще повервам най-после в демокрацията , макар , че това си е чист построен комунизъм !
8.
Аз
30.06.2024 13:44:27
4
5
... Кой капиталист би дал одобрение за нещо такова?!... Правилно - НИКОЙ!!!!....
... на Света господствА Капитализъм!...
.точка.

... Ако се дава Безусловно Базов Доход , (което и сега не е проблем, но не става!)
то това евентуално би се случило след някакви невероятни и немислими катаклизми, след огромни Световни разрушения и масова Световна човешка смърт ...

Бъдете живи и здрави!

П.с.
99% от всичко материално (пари, земя, природни богатства и т.н. ) е в ръцете на едва 1% от Световното население... останалите всички 99% от Световното население разполагат с 1% от всичко материално на Земята...
... Следователно не е никакъв проблем да се въведе Безусловно Базов Доход за всички ...
... Но току така Не е станало още, и няма и да стане...
... Това е капитализма!
7.
Само така
30.06.2024 13:42:05
2
14
Тези пари трябва да се дават на хората вместо политиците и политическите партии да ги харчат за неясни или популистки цели.
Защо данъкоплатеца издържа политически партии спечелили повече от 1 процент на избори????? Да не би някой да вярва, че по този начин политиците ще станат не корумпирани???
Парите трябва да се връщат на данъкоплатеца, а не да остават в ръцете на управляващите. Но в България пенсиите и заплатите са обидно ниски за да може политиците да имат повече пари за харчене. Така вечно се строи и ремонтира, и парите на народа отиват в една кофа без дъно, а от там в правилните фирми на правилните хора
6.
!
30.06.2024 13:32:39
4
20
Има доста хора,които взимат повече от това,просто ей така....учители, военни, агенцийки, дирекцийки...въобще...
5.
!!!!!!!!!!!!
30.06.2024 13:31:35
1
22
Ще ги събирам и ще платя на СЕМ да ви закрие, че да не затъпяват хората с вас
4.
bezusloven
30.06.2024 13:28:15
3
5
За курви и бело
3.
Ми...
30.06.2024 13:26:34
1
11
Ще творя и ще отида на село да си гледам градинка.
2.
!!!!!!!!!!!!
30.06.2024 13:18:53
0
18
Парите НЕ променят хората ! Ако един човек е боклук, той си е такъв цял живот. Ако няма пари само че, не може да се изяви, да покаже истинската си същност. Стои и мишкува боклука му с боклук. Окраде ли пари от някъде е вижте ги всички богаташи, боклуци. Свършат ли ги, пак същите мишки страхливи стават
1.
Лесно е!
30.06.2024 12:59:39
2
14
Ще ги вложа в обучения, развитие и книги.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Софи загуби 43 килограма, спазвайки 3 прости правила Софи загуби 43 килограма, спазвайки 3 прости правила Забравете за излишните мазнинки, като и вие спазвате насоките й Ето какви ще са студентските такси в държавните университети през следващата учебна година Ето какви ще са студентските такси в държавните университети през следващата учебна година Държавата ще осигурява средства за обучението на 43 198 новоприети студенти през академичната 2024/2025 година в 38 държавни висши училища Прокуратурата оттегли протеста срещу мярката на Нико Тупарев Прокуратурата оттегли протеста срещу мярката на Нико Тупарев Преди седмица той беше задържан във връзка с разследване за длъжностно присвояване Служители на ОДМВР в Бургас са отличени с почетен знак по повод професионалния празник Служители на ОДМВР в Бургас са отличени с почетен знак по повод професионалния празник ОДМВР-Бургас посреща 5 юли със спад на престъпленията и отлична оценка от Европол Разпадът на "Величие": Николай Марков може да се откаже от поста си, обвини Михайлов, че се прави на жертва Разпадът на "Величие": Николай Марков може да се откаже от поста си, обвини Михайлов, че се прави на жертва Марков отрече да е отправял заплахи за живота на някого Всички говорят за геройската постъпка на тези пожарникари Всички говорят за геройската постъпка на тези пожарникари Те спасиха бедстваща котка в шахта Скандалите във „Величие“ нямат край, Николай Марков нарече Ивелин Михайлов "грешка" Скандалите във „Величие“ нямат край, Николай Марков нарече Ивелин Михайлов "грешка" ДПС и ГЕРБ са тези, които трябва да намерят решението, въпреки разцепването, каза полковникът И Лена Бориславова отписа шанса за правителство, ако ПП-ДБ вземе мандата И Лена Бориславова отписа шанса за правителство, ако ПП-ДБ вземе мандата С 39 народни представители в това Народно събрание, нямаме легитимността, дадена от българските граждани, да определяме каква е посоката, призна тя С бляскава церемония като в Кан започна филмовия фест в Свети Влас С бляскава церемония като в Кан започна филмовия фест в Свети Влас Търсихме начин, по който да привлечем младите и ни хрумна това да бъде чрез късометражно кино, каза директорът на феста Даниела Динева Освободи ли се ГЕРБ от Пеевски? ПП-ДБ се готвят за правителство, но Делян Добрев им попари надеждите Освободи ли се ГЕРБ от Пеевски? ПП-ДБ се готвят за правителство, но Делян Добрев им попари надеждите Дори и да получи втория мандат при разцепване на ДПС, не виждам кой ще ги подкрепи, коментира депутатът
Какво става с тази световноизвестна звезда? Отмени концерт заради здравето си Какво става с тази световноизвестна звезда? Отмени концерт заради здравето си Много съжалявам, каза певицата "Политико": Тръмп прави сделка с Путин, спира Украйна за НАТО? "Политико": Тръмп прави сделка с Путин, спира Украйна за НАТО? Конгресменът от Републиканската партия Дон Бейкън заяви пред репортери, че Тръмп е казал: "Ако Украйна победи, каква ще е ползата? Ужас! Над 450 души се натровиха от краставици със салмонела Ужас! Над 450 души се натровиха от краставици със салмонела Партидата краставици е изтеглена от пазара Торите губят властта, бивш главен прокурор вероятно ще е новият премиер на Великобритания Торите губят властта, бивш главен прокурор вероятно ще е новият премиер на Великобритания Очаква се лейбъристите ще спечелят 428 от 650-те места в парламента Ад край Покровск и Торецк, украински бойци бият тревога заради мощни атаки Ад край Покровск и Торецк, украински бойци бият тревога заради мощни атаки  Руснаците се опитвали да ги пробият с пехота и дронове, разчитали предимно на масирани пехотни атаки Доналд Тръмп води пред Джо Байдън според нови проучвания Доналд Тръмп води пред Джо Байдън според нови проучвания Това е най-голямата преднина на Тръмп в проучване на "Таймс"/Сиена от 2015 г. Тази порно звезда излиза предсрочно в пенсия, имала страшни болежки Тази порно звезда излиза предсрочно в пенсия, имала страшни болежки Култовата актриса не можела да стане от леглото след снимки Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Шестдневната работна седмица ще помогне в борбата с недекларирания труд ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай Ще падне сегашната безмитна ценова бариера от 150 евро 25-годишна красавица почина след жестоко падане в асансьор 25-годишна красавица почина след жестоко падане в асансьор Бащата на младата жена я е потърсил по телефона, но чул, че мобилният апарат звъни в асансьорната шахта
Бойко Борисов Бойко Борисов Новият Пеевски в парламента е Костадин Костадинов Виц на деня Виц на деня - Как се казва дъщеря ти?
- Пенка, ама и викаме Бумеранг.
- Защо?
- Три пъти се омъжва и пак се връща.
Виц на деня Виц на деня - Как се нарича мента и мастика заедно?
- Облак.
- А поотделно?
- Това вече е разкъсана облачност.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Тя така се наведе, че цялото ни приятелство отиде на кино...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори