×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Арестуваният лидер на ДПС във Варна Сали Табаков кътал милиони в тайна стая


29 Юни 2024, Събота, 11:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Бандата на корумпирания общинар заграбила десетки апетитни парцели в морската столица, съвместно с Дидо Дънката

Областният лидер на ДПС-Варна и местен общински съветник, който бе арестуван преди броени дни при секретна акция на прокуратурата и новосформираната Комисия за противодействие на корупцията (КПК), е кътал милиони левове и купища злато в тайна стая в къщата си край Морската градина, разриват запознати с разследването за корупция, водено срещу 51-годишния политик.

Сали Табаков, известен с прозвището си Сали Паша сред активистите на ДПС, е бил закопчан още на 21 юни вечерта заедно с тъста си Захир Османов. Двамата са задържани по разследване на корупционна схема за над 20 милиона лева с доставка на автобуси за деца, случила се през 2018 г. в Министерството на образованието. Към аферата е съпричастен и главният секретар на просветното министерство Албена Михайлова, която е с повдигнати обвинения за длъжностно присвояване от прокуратурата.

Официална информация за ареста на Сали Табаков обаче се появи едва в сряда, 26 юни, само ден след като Областният съвет на ДПС във Варна проведе извънредно заседание и определи за временно изпълняващ длъжността „Председател“ на регионалната структура Ерджан Ебатин.
Според запознати от прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията, която води разследването, Сали Табаков чрез фирмата на тъста му Захир Османов „Джеми“ ООД, отклонява 20 млн. лв. от автобуси за деца чрез подписани 4 договора с Министерството на образованието в периода 2021 и 2022 г. в рамките на обществена поръчка, обявена още през 2018 г. Главният секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова превежда на фирмата на тъста на Сали Табаков общо 28,4 млн. лв. за доставката на11 автобуса с 35 седящи места.

По сметката на компанията доставчик на автобусите от Турция обаче постъпват много по-малко пари – 8 милиона лева, а останалите средства потъват в дълбоките джобове на депесаря и семейството му.

Запознати с разследването за корупция в особено големи размери, което се води срещу Сали Табаков, тъста му Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова разкриват, че бандата е замесена и в други афери за милиони свързани с обществени поръчки, минаващи през дружеството „Джеми“ ООД.

Твърди се, че за последните 10 години през фирмата на Сали Табаков и семейството му са минали обществени поръчки за над 90 милиона лева, от които отклонените пари са около 50 млн. лв.!

Скандален детайл около задържането на Сали Паша във Варна е, че при обиск в дома му, в тайна стая, замаскирана с шкафове и мебели, разследващите са открили цяло богатство на обща стойност над 2,5 милиона лева.

„Тайната му стая беше като пещерата на Али Баба – в куфари бяха наредени пачки евро, левове и килограми злато. При преброяването се установи смайващ размер от общо 520 000 евро, 3201 000 лева, 18 000 долара и 272 златни монети, чиято левова равностойност е 1.1 милиона лева. Тоест открихме над 2,5 милиона лева", разказва криминалист. Според думите му Сали Табаков драматично се хванал за сърцето като Али Ръза от култовия турски сериал „Листопад“ и се строполил на земята. Той бил откаран в болницата във Варна, където било установено, че е симулирал припадък. Впоследствие 51-годишният Табаков е откаран в София, където пак постъпил за кратко в болница. Твърдял, че има болно сърце, и настоявал да го пуснат.

При обиск, извършен в дома на тъста на Сали Табаков – Захир Османов, също е открита впечатляваща сума в брой – 547 000 евро и 50 000 лева. Османов е поставен под домашен арест с електронна гривна на крака заради напредналата му възраст и разклатено здраве.

Срещу Сали Табаков е повдигнато и второ обвинение – за незаконно държане на боеприпаси, след като при обиска в къщата му във Варна са открити над 35 000 патрона, огнестрелно оръжие и две бойни гранати.

Запознати с разследването срещу Сали Табаков твърдят, че той и членове на семейството му са проверявани и за десетки заграбени общински терени във Варна и околностите съвместно с варненския сенчест бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката. Твърди се, че само преди година чрез сложна схема Сали Табаков и Дидо Дънката придобили огромен парцел със складове, който продали на чуждестранна фирма за 8 милиона евро. Смята се, че Табаков и Дънката са заграбили над 20 апетитни парцела в морската столица.

Арестуваният общински съветник и областен лидер на ДПС във Варна Сали Табаков е брат на печално известния някогашен кмет на Дулово – Митхат Табаков. През 2014 г., точно преди 10 години, Митхат Табаков се превърна в първия български политик, влязъл в затвора с ефективна осъдителна присъда. Интересен детайл е, че Митхат Табаков лежа 5 години в затвора заради отклонени стотици хиляди левове от обществени поръчки, усвоени от... фирмата „Джеми“ ООД – същата, която сега и брат му Сали е използвал за корупционни схеми.

„Това е случай без аналог – двама братя политици въртят престъпни схеми с една и съща фирма. Толкова са нагли и безочливи, че дори не й сменят името", дивят се разследващи полицаи.

Според мълвата, която се разпространява във Варна, Сали Табаков по подобие на брат си Митхат е страстен комарджия. Като легенда в морската столица се разказва случай отпреди З години, когато Сали профукал 1 милион лева за една нощ в казиното, играейки на максималния възможен залог от 5000 лева на натискане на бутона, а впоследствие поискал от управителя на игралния дом да му върне половината от парите, тъй като „машинката е пипана с магнит“.

Иначе Сали Табаков е смятан за доверен човек до почетния председател на ДПС Ахмед

Доган, макар мнозина да твърдят, че през последните години Доган дори не искал да го вижда, тъй като Сали често злоупотребявал с името му.

Сали Табаков е председател на областното ръководство на ДПС във Варна от 2016 г. а преди това дълго време беше заместник-председател и член на директорския борд на „Градски транспорт – Варна“ ЕАД. Той е общински съветник на Варна от листата на ДПС. На последните предсрочни парламентарни избори обаче варненската структура на ДПС се представи изненадващо слабо, като за Движението гласуваха едва 7000. души, На предишните избори за ДПС във Варна гласуваха над 10 000 човека. Смята се, че подалата преди дни оставка като народен представител от ДПС Филиз Хюсменова, която е сред знаковите лица на партията през годините, също е замесена в корупционните схеми на Сали Табаков и тъста му и поради това е била принудена да си тръгне.

Източник: Уикенд
 


 


В категории: Крими


6
Коментара по темата
6.
*********
29.06.2024 13:47:37
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Някой
29.06.2024 12:38:23
0
31
"....за последните 10 години през фирмата на Сали Табаков и семейството му са минали обществени поръчки за над 90 милиона лева, от които отклонените пари са около 50 млн. лв.!..."
Ашколсун бе ефенди...! Като си помисля колко е откраднал тоя дето никой не го е чувал, си представям другите по върховете какви ги вършат!
Само разстрел за такива измамници!
4.
4
29.06.2024 12:37:06
0
12
Решили са да не отчитат и айдеее
3.
от дето дошло
29.06.2024 11:32:12
0
12
там отишло
ша им даде милионите,да отърве панделата....язък
2.
Брее
29.06.2024 11:24:44
0
24
Егати дебелия нагъл крадец.Той сее олял.Е сигурно ще му вземат парите и ще го пуснат.Дебеланина много е крал
1.
Капитана
29.06.2024 11:17:53
1
40
Когото и да хванеш от ДПС можеш да го осъдиш без много зор за минимум 10 години, това не е политическа партия, това е престъпна организация.ДПС е овладяла съдебната система и държи в джоба си много съдии и прокурори, затова не се плаши от правосъдие, примерите са много, почти няма местен дерибей от ДПС, който да не е бил разследван за престъпления и резулата винаги е един и същ - или мижава смешна условна присъда с пробация или липсват достатъчно доказателства и лицето е освободено.Това е един огромен тумор, който ще убие цялата държава ако не се изреже навреме!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Да се напиеш до такава степен, че да не можеш да кажеш името си Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Ето какво показа анкетата на Флагман Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Тя излизала от морето, което днес е под зелен флаг, но се държала неадекватно на брега, секунди след това се строполила Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Моментът бил такъв, че трябвало национално обединение Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извършва се оглед Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Малкото момиченце настоявало двете да се качат на атракциона Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Кандидатът за премиер от ГЕРБ заговори за изтезание на демокрацията Бойко Борисов призна, че дори да мине в парламента, кабинетът „Желязков“ ще има кратък живот Бойко Борисов призна, че дори да мине в парламента, кабинетът „Желязков“ ще има кратък живот Не че някой ще го събори, просто ние ще излеземе от него, разкри лидерът на ГЕРБ Желязков получи мандата, предложи Любен Дилов и Ивелина Василева за министри Желязков получи мандата, предложи Любен Дилов и Ивелина Василева за министри Папката му беше връчена от президента Румен Радев Знаците показват, че ГЕРБ пак няма да състави правителство? Знаците показват, че ГЕРБ пак няма да състави правителство? Влизаме в нов цикъл на нестабилност и избори, пророкува бившият губернатор на Пловдив Дани Каназирева 
Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35 Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35  Има щети по 11 жилищни сгради Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Неканеният гост събличал дрехите и бельото си, но дамите се разкрещели и той избягал Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо  Град Асуан е бил важен търговски пункт в древността, основан е преди повече от 4500 години
Рая Назарян Рая Назарян Българската православна църква винаги е правила достоен избор Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня - Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако един мъж ви гледа само в очите, можете да сте сигурни, че всичко останало вече е огледал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори