Направете веднъж този крафин и ще забравите за всички рецепти за козунаци
Няма сложна техника, а резултатът е впечатляващ
Великден е празник на светлината, добрината и новото начало, а в българската традиция този ден е неразривно свързан с уханието на прясно изпечен сладък хляб, наречен козунак.
Всъщност сладките великденски хлябове са традиция не само на Балканите, но и в целия християнски свят, като рецептите и външния вид варират от страна на страна.
Сладкият хляб със своята мека текстура и наситен вкус носи топлината на дома и историята на семейното единство.
Днес ви предлагаме да опитате една нова и необичайна рецепта за козунак, който е не само красив, но и изключително вкусен и пухкав.
Направен с любов и всеотдайност, изпълнен със сушени плодове и цитрусов аромат, този Козунак Крафин (това е оригиналното му име) ще вземе акъла на всички на великденската трапеза! Ето необходимите продукти:
За тестото:
2 яйца
40 г захар
400 мл топло мляко
7 г суха мая
100 мл олио
750 г брашно (пресято)
5 г сол
За плънката:
Масло (меко) – колкото е необходимо
Захар – на вкус
Настъргана кора от мандарина – на вкус (или лимон/портокал)
100 г стафиди
60 г сушени кайсии
50 г смлени орехи
За намазване преди печене:
Масло – за намазняване на формата
Форма с диаметър 18см
За украса:
Пудра захар – за поръсване
Начин на Приготвяне:
В дълбока купа разбийте с телена бъркалка яйцата със захарта, докато сместа стане на пяна.
Добавете топлото мляко и разбъркайте добре.
След това добавете сухата мая и оставете да се активира за кратко. Накрая добавете растителното масло.
Към тази гладка смес постепенно добавете пресятото брашно и солта. Месете докато тестото стане компактно.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го месете с ръце, докато получите меко и гладко тесто. Слага се в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва докато удвои обема си (около 1 час).
След като втаса тестото се изсипва върху набрашнен плот, премесва се леко и се разделя на 4 равни части.
Всяка част оформете на топка. Покрийте топките и ги оставете да починат, докато приготвите плънката.
Накиснете стафидите във вода, сок или ром, за да омекнат, след което ги отцедете. Нарежете на ситно орехите и сушените кайсии, след което ги смесете и добавете настърганата кора от мандарина (или друг цитрусов плод по избор).
Разточете всяка топка тесто с точилка в правоъгълна форма. Намажете кората с меко масло, поръсете със захар на вкус, след което разпределете равномерно сместа от стафиди, кайсии и ядки.
Процедирайте така и с втората топка тесто. След това поставете първото руло в края на втората кора, покрита с плънка, и ги навийте заедно на по-голямо руло.
След това с остър нож разрежете рулото на две по дължина, като оставите единия край неразделен (за да заприлича на панталони).
Започнете да навивате рулото от съединения край навън, като охлюв, като продължите до края.
Повторете процедурата с другия „крачол“ на „панталона“, така че да се получи нещо като цифрата 8.
Сега „захлупете“ единия край на „осмицата“ върху другия, така че да се получи едно високо козуначе.
Повторете цялата процедура с другите две топки тесто.
Оформените козуначета се нареждат в намаслена тава с диаметър 18 см. Оставете ги да втасват още 40 минути на топло, докато увеличат обема си. Преди печене намажете отгоре с малко масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180 °C за около 35–45 минути, докато кифличките придобият приятен златист цвят.
След като изстинат ги поръсете с пудра захар за допълнителна сладост и елегантност.
Насладете се на всяка хапка и радостта от споделянето!
Да ви е сладко!

















