×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • София посреща мощите на Свети патриарх Евтимий
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В омагьосан кръг сме за Силистар, а министерството на туризма се оправдава, че има осигурен пешеходен достъп


В омагьосан кръг сме за Силистар, а министерството на туризма се оправдава, че има осигурен пешеходен достъп
От Община Царево имаме план за изграждане на алтернативен път, но процедурата е дълга, каза зам.-кметът Денис Диханов
26 Юни 2024, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Летовниците трябва да оставят колите си на главния път и да вървят пеш 2 км до ивицата, това ли е осигуреният достъп?

И тази година не се размина без скандали на райското кътче на българското Черноморие – плаж „Силистар“. Преди години там Георги Георгиев, известен с прозвището Алф, се вихреше на тази територия, събирайки по 5 лева от автомобилите, паркирали на незаконен паркинг насред природен парк „Странджа“. Тези, които се осмеляваха да му откажат, намираха колите си с нарязяни гуми и изпочупени стъкла. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

От тази година туристите се сблъскват с друг проблем – платено преминаване. За да стигнат до плажа, те трябва да платят по 5 лева на автомобил. Дори има фирма, която издава касов бон – „ПЕЕВ ИНВЕСТ 2024“ ЕООД. Тя е регистрирана на 29 април т.г. със седалище Малко Търново.

Едноличен собственик на внесения капитал в размер на 100 лева е Мартин Пейчев Пеев, за когото няма информация да участва в друга фирма. Дали той е свързан с Алф – можем само да гадаем. Репортер на Флагман.бг разговаря със зам.-кмета на община Царево по екология и чистота, сигурност и обществен ред Денис Диханов, за да разберем какви действия е предприела администрацията, за да реши проблема на плаж „Силистар“:

- Г-н Диханов, всяка година един от най-красивите плажове у нас, а и в Европа – Силистар, е в полезрението на медиите с проблеми, които частници създават на туристите. Стана ясно, че през този сезон туристите са принудени да плащат такса „преминаване“, за да стигнат до ивицата. Каква точно е ситуацията там?

- Ситуацията е такава, че наемател на собственика събира такса за преминаване през него. Сезирани сме ние, Общината, сезирано е МВР, както и други компетентни институции. Тепърва ще се види какви и дали има нарушения. Действията, които Общината е предприела, е да се изработи парцеларен план – това ще избегне частния имот и пътят ще минава изцяло през общински терени. След като се изготви този план, трябва да минат съгласовки, които не са лесни и не са бързи. Тази земя реално попада в защитена местност „Силистар” в парк „Странджа”, а при бъдещото изграждане на новото трасе, в буквалния смисъл, ще става въпрос за сеч. Това, което ние правим, е да опитаме да осигурим възможност за ново трасе.

Туристите в шах, плащат по 5 лева, за да стигнат до плаж Силистар

- Кога може да се случи това най-рано? Има ли как да стане в рамките на този сезон?

- Няма как да се ангажирам да дам срок, защото са замесени твърде много институции. Не е коректно да давам прогнози, а и то е практически невъзможно.

- От доста време се занимавате с този проблем. Още през януари организирахте среща с редица институции, когато представихте този план за алтернативния път. Как може да се избегне напрежението това лято на Силистар?

- Както и вие казахте, работим активно. От няколко месеца функционира работната група по този казус. Нейната цел е да предложи алтернативно трасе, което да не бъде в частния имот. През тази година наистина е сложен проблемът и не знам какво точно може да се реши. Нужно е да работим заедно с институциите. Самият плаж е на територията на община Царево, но той е ангажимент на държавата в лицето на Министерството на туризма. Ние нямаме юрисдикция върху Природен парк „Странджа”, а през него трябва да минат комуникациите. Това е добър пример за „омагьосан кръг”.

Община Царево готви байпас към плаж Силистар, с частника в района не може да излезе наглава

- Да разбираме ли, че нямате съдействие от тези институции?

- Към момента сякаш всяка от тях работи отделно, а не заедно. От министерството на туризма казват: „Наше задължение е да осигурим пешеходен достъп, такъв има“. Да, това е така, но означава, че туристите трябва да оставят колите си на главния път Синеморец-Резово, което на практика е невъзможно.

- Да оставят колите си на главния път не е ли е опасно за другите участници в движението, предвид стеснения участък?

- Разбира се, че е опасно! Както и вие казахте - пътят там е с по-малък габарит и със сигурност не е удачно да се оставят автомобили. Министерството счита, че си е свършило работата. Дава се под наем или концесия плаж, до който няма път, няма ток, няма вода. В 21 век това не трябва да е така. 

- Какво е растоянието от главния път до плаж Силистар?

- Между 1200 и 1500 метра. А ако хората решат да тръгнат пеш от Синеморец, това са 6.5 километра, и 4.5 км от Резово. Това не е правдиво, че пешеходният транспорт е осигурен.

- Имате ли съдействие от ОДМВР-Бургас и в частност от РУ-Царево?

- Днес проведох разговор с началника на Районното управление. Всеки ден имат подавани сигнали и макар те да са за едно и също нещо, служителите на полицията всеки път трябва да ходят до там, да взимат сведения по 3-4 пъти на ден. Това са разходи - 40 километра в двете посоки. Съответно и за тях се създават трудности.

- Има ли как на територията на плаж "Силистар" да има постоянно полицейско присъствие, за да се избегнат конфликтите?

- Не е установено престъпление. Имотът е частен. Всичко е много объркано.

- Има ли спад на туристите, които посещават плаж Силистар заради проблемите? 

- Днес концесионерът на плажната ивица Димитър Йовнов спомена за 25% спад спрямо миналата година по това време. Тогава нямаше проблеми и съответно посетителите са били повече.  

- Така нареченият паркинг там също е небезизвестен. До миналата година проблеми създаваше Георги Георгиев, познат като Алф. Той там ли е още, къса ли „билетчета“ за по 5 лева на кола? 

- Не, формата е друга. Сега това го няма, но пък проблемът е тази такса „преминаване”.

- Едни и същи хора ли стоят зад всичко това?

- По данни на полицията, тази година се касае за юридическо лице, регистрирано в Малко Търново. Така че, ако говорим за фирми, не - не са едни и същи.

- А вие имате ли информация за друга свързаност помежду им?

- От публикации в мрежата има данни за юридическо лице.
 


В категории: Царево


Флагман.БГ Катастрофа затапи АМ "Тракия" Катастрофа затапи АМ "Тракия" 29/06/2024, Събота 12:27 0
14
Коментара по темата
14.
Алфета от Мелмак
27.06.2024 21:49:18
0
3
Пародия. Вярно ли не знаете кой стои зад фирмата? Иначе знаете, че Брендо ще дойде пред затвора и го чакате, а институциите или не знаят или не казват как е влезнал. Жокер-който Ви подаваше сламките за Алф е в сянка.
13.
Иван
27.06.2024 12:21:32
2
2
Не съм фен на Силистар, но при случай, че ми харесва, ще дам 5 лева да мина, ще дам 5 лева и за паркинг, но всичко да е уредено. Поне здрав черен път и охраняем паркинг и т.н. Мисля, че който си е позволил море, няма да се стиска за 50, 100 или малко повече лева.
12.
ТОШО
27.06.2024 10:56:22
1
1
КОМУНИСТИ ПАРАЗИТИ КРАДЛИВИ ПЕДЕРАСИ И МАНГАЛИ ТУЙ ВИ Е ДЪРЖАВАТА ПРОСТТА
11.
Добродушко
27.06.2024 07:56:08
1
13
Г-н за кмете и вие уважавани от Флагман не знаете или не ви отърва да кажете от къде идва всичко.А то си има име и се казва цървула Данчо ментата с наследството от жена си да деребейства.А сега след като ви подадох жокер ,ще ви гледам сеира на реакцията.
10.
Кай'те чесно
26.06.2024 22:14:57
10
7
ЕС не подкрепя ли мафията тук,след като Урсула дойде и потупа разБойко по рамото ?Требе да се взимате евраците за геноцида ни който е почнал от преди 30 години!!! Та не се оплаквайте за Силистар ,след като гласувате за разбойко и тези които не гласуват за други партии и по принцип,ще е така!!! Щом няма протести и гласоподаватели против ЕВРОАТЛАНТИЗМА,ЩЕ НИ ШИЯТ ЯКО,бъдете сигурни в това!!!
9.
От 4 ри години
26.06.2024 22:05:06
10
7
Никой уж не ни управляват,а в същото време си вкарват ЕСГЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ,ЦЕННОСТИ И ПЕДЕРАСТИИ !!! ТОВА Е НЕЛЕПО ДА ОСТАВИШ ИНСТИТУЦИИТЕ КАТО МВР И ДР.ДА СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА.ЕРРОАТЛАТИЗМА ВСЕ ПОВЕЧЕ НИ ЛАЗИ ПО НЕРВИТЕ ДОЛНИ ЕВРОФАШИСТКИ ОТРЕПКИ ДА СЕ РАЗПАДАТЕ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ВИ ГО ПОЖЕЛАВАМ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ,БУНАЦИИИ!!!
8.
От днес ДПС и ПП са официално заедно!
26.06.2024 20:38:45
1
30
До 7 Една майка ги е раждала!
ДПС и ПП са в обща парламентарна група в Европейския парламент (точно както ПП и ДБ са в обща група в НС), а изписването им е ДПС/ПП - България.
На общата снимка може да видите засмяните лица на Христо Петров и Никола Минчев, редом до Елена Йончева, Илхан Кючук и Танер Кабилов.
Всеки път, когато чуя някой от ПП да рецитира опорките си, ще им напомням, че зад граница ПП са си изключително близки с ДПС.
7.
Вече депутатин
26.06.2024 20:06:37
0
40
Всички в Синеморец от 20 г. знаят кой е в дъното на далаверата - бившият продавач на мекици в Царево, после крупие в казиното на Слънчев бряг (задължително ченге от ДС), сега част от кликата на ДПС - негово величество Данчо ментата, мошеник от класа!
6.
$
26.06.2024 18:47:43
13
23
Само да питам за един приятел верно ли г-н зам. кмет не знае кое е лицето събиращо такса?
5.
Бай Стамат
26.06.2024 18:45:10
10
7
Много искам да разбера мнението на гражданите за кръговите кръстовища за Дюлево и Драчево....както и за всички други небивалици...
4.
Alf
26.06.2024 18:43:26
1
19
Само през мен се минава. Пригответе кеша!
3.
Нали
26.06.2024 18:41:05
14
7
Всички станахме капиталисти, ся кво ревете.
2.
до 1
26.06.2024 18:37:04
0
16
Жалко, че не може да се стигне лесно и до отсрещния голям и супер спокоен плаж в Турция. Буквално можеш да прецапаш там. На друго място щеше да има път и граничен пункт в Резово. Дори и пеш може да се отиде на този плаж. Ама и турците пък са направили военна база на най-близкото и като че ли най-хубаво място. Интересувах се какво представлява този район и как може да се стигне до него. В случая, като никога, дори турците ни завиждаха, че може да стигнем до самата граница и поне да хвърлим един поглед, а те и това не могат... Кравички се радват на това плажче... Е, то не е особено красиво, а и там има много вълни, но пък е диво, почти празно и много спокойно. Липсва най-дразнещият елемент - човеците!
1.
Marinero
26.06.2024 18:20:57
13
16
Ей къде е Гърция, много скоро странджанските нерези ще забравят що е това турист.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома, ето какво се случва при скок от Моста в Бургас Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома, ето какво се случва при скок от Моста в Бургас Не се хвърляйте да помагате, ако не можете да плувате - съветва старши спасителят на Северния плаж Петър Русев Деца изпочупиха над 80 надгробни плочи в Нова Загора Деца изпочупиха над 80 надгробни плочи в Нова Загора Всички извършители са между 9 и 11 години Синът на кандидат за депутат от ПП прегази мъж във Врачанско Синът на кандидат за депутат от ПП прегази мъж във Врачанско На този етап е ясно, че жертвата е говорела по телефона и внезапно е излязла на пътното платно. По тази причина младият шофьор не е успял да реагира и го прегазил Стоян Копривленски се срещна с живата легенда Майк Тайсън Стоян Копривленски се срещна с живата легенда Майк Тайсън За такава среща мечтае всеки боец Катастрофа затапи АМ "Тракия" Катастрофа затапи АМ "Тракия" Това е пореден инцидент на аутобана Назрява нов скандал: Две певачки се скараха заради копи-пейст видео Назрява нов скандал: Две певачки се скараха заради копи-пейст видео Галена и Анелия се оказаха с еднакви видеоклипове на песни Какво се случва в ДПС Какво се случва в ДПС Сменят уморените коне или чистят хората на старото ръководство Брендо се прибрал у нас, за да се пенсионира, смята експерт Брендо се прибрал у нас, за да се пенсионира, смята експерт Според Надя Чолакова хипотезите, че са му свършили парите издишат отвсякъде 3 зодии ще имат магическо лято 3 зодии ще имат магическо лято Юли и август носят мощни енергии   Хванаха "Емил Кюлев", хаквал фирми и банки и ги изнудвал. При ареста си хвалел Путин, бил му фен Хванаха "Емил Кюлев", хаквал фирми и банки и ги изнудвал. При ареста си хвалел Путин, бил му фен Официално той е задържан за многократни неправомерни действия - компютърни престъпления, оповестиха от Прокуратурата
"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара "Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна Зеленски обяви: Подготвя нов план за мир в Украйна "Не искаме да удължаваме тази война и трябва да достигнем до справедлив мир възможно най-скоро" Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принц Уилям и Кейт Мидълтън - „стълбовете“ на „нестабилната“ монархия Принцесата на Уелс е „силата зад трона“, тя се подготвя да бъде кралицата, която да подкрепя принц Уилям, твърдят чуждите медии Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Нова напаст удари туристите в Гърция, и българите не са в безопасност Крадци обират колите на летовниците в южната ни съседка с иновационно устройство Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Проститутките в Кьолн въртят голям оборот покрай Евро 2024 Клиентите избирали мадами в стриптийз бара, където входът бил безплатен за запалянковци Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Путин стана за смях: лимузината Aurus, която подари на Северна Корея, е сглобена с южнокорейски компоненти Русия постоянно се хвали с "безаналоговите" си технически възможности, но в действителност не може дори един автомобил да построи сама 66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години 66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години Това създавало напрежение в обществото Учени разкриха, кое е по-опасно от шофиране в нетрезво състояние Учени разкриха, кое е по-опасно от шофиране в нетрезво състояние Износените гуми причиняват над 7500 случая със сериозно пострадали или загинали души Леден душ за демократите! Байдън загуби дебата, Тръмп го хули заради войната в Украйна и помощта за Киев Леден душ за демократите! Байдън загуби дебата, Тръмп го хули заради войната в Украйна и помощта за Киев Ще уредя нещата между Путин и Зеленски като избран президент, преди да встъпя в длъжност през януари, закани се милиардерът  Втори мандат за Урсула фон дер Лайен Втори мандат за Урсула фон дер Лайен Избраха и Антониу Коща за председател на Европейския съвет, а Кая Калас ще е върховен представител на ЕС по външна политика
Николай Марков: Николай Марков: Мозъчният тръст и всичко останало във „Величе“ съм аз, няма други! Виц на деня Виц на деня 22:00:
- Скъпи, кое е по-важно за теб футболът или аз?
23:45:
- Разбира се, че ти!
Виц на деня Виц на деня - Здрасти, що си намръщен?
- Щото синът се жени.
- Епа, то сите се женат. Как се казва булката?
- Ханс.
- Аа, ти за това си нервозен. Щото името не е македонско...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Феминистката - жена, която няма полов живот, но твърди, че тя самата така е решила.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори