×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 2230 офиса на „Български пощи“ ще се обменят левове в евро
  • Поне 24 индийски туристи загинаха при стрелба в Кашмир
  • Мъж е с опасност за живота след падане от въртележка в Ямбол
  • Отиде си журналистката Даниела Кънева
  • Поне 10 убити и над 100 ранени след нощна бомбардировка в Киев
  • СОС отхвърли искане на кмета метростанция да се казва "СК ЦСКА"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво да правим с останалите козунаци от Великден


Какво да правим с останалите козунаци от Великден
Ключови думи: козунак, великден, храна,
07 Май 2024, Вторник, 12:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте някои вскуни идеи

След края на Великден, вероятно сте се оказали затрупани с огромни количества козунаци. Как да ги „преработите“ и да ги използвате отново? Вижте няколко лесни рецепти за това.

Суфле от стар козунак
Ще ви трябват:

За суфлето:

250 г стар козунак
5 яйца на стайна температура
120 г кафява захар
50 г бял шоколад
масло за намазняване на формите за печене
щипка сол

За декорация:

портокалова кора
20-30 г лешници
100 г ягоди
Загрейте фурната на 100 градуса и нарежете козунака на крутони. Печете в тава, покрита с хартия за печене, докато изсушите крутоните (около час). Готовите крутони оставете настрана, докато се охладят напълно, след което блендирайте, докато получите брашно. Увеличете температурата на фурната на 180 градуса. Разтопете шоколада на водна баня като непрекъснато разбърквате, оставете настрана.

Отделете белтъците от жълтъците и с помощта на миксер започнете разбиването на жълтъците на ниска степен като малко по малко добавите и 75 г от захарта. Увеличете скоростта на средна към висока и продължете да разбивате, докато жълтъците утроят обема си.

Намалете миксера на ниска скорост и бавно добавете разтопения и вече охладен шоколад към сместа с жълтъците до гладка, еднородна смес. С помощта на силиконова шпатула добавете малко по малко цялото брашно, докато се усвои от сместа. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на средна степен за няколко минути, докато белтъците се надигнат. Без да изключвате миксера, добавете малко по малко останалата захар – 45 г и продължете с разбиването.

Добавете 1/3 от белтъчената смес към тази с жълтъците и разбъркайте добре, за да отпуснете сместа. Сместа трябва да е напълно гладка и хомогенна. Разпределете сместа в 3 или 4 (в зависимост от големината) предварително намазнени с масло форми за суфле. Печете върху тава докато суфлетата се надигнат и станат златисти по краищата, а центърът е още не напълно изпечен (около 12-13 минути за течно суфле, 14-15 за средно изпечено и 16-18 за много добре изпечено).

Сервирайте всяко суфле, като декорирате с портокалови корички, настърган бял шоколад, начупени лешници и парченца свежи ягоди.

Пържени козуначени филийки

Ще ви трябват:

1 ч. ч. прясно мляко 
4 яйца
2 с. л. захар 
ванилия – по желание 

Това вероятно е най-изпитаната и бърза рецепта за преработването на стар козунак. Приготвя се като класическите пържени филии, но разбира се с лека разлика. Козунакът се нарязва на дебели филии, а всяка от тях се овалва в подготвена смес от яйца и мляко и се запържва в горещо олио и от двете страни.

Козуначен крем карамел

Необходими продукти:

100 г бяла захар (за карамелизиране)
30 г захар (за млякото)
стар козунак
3 яйца
400 мл мляко
ванилия

Това е най-сложната за изпълнение рецепта, но си струва. Първата стъпка е да подготвите две тави – една по-голяма и друга по-малка (която да влезе в нея). Карамелизирайте 100 грама захар в по-малката тава, а отгоре подредете нарязаните козуначени филии. Залейте ги със смес от разбити яйца, мляко, ванилия и 30 г захар. Оставят се така за известно време, за да попие течността. Печете за около час или до готовност на водна баня в загрята фурна.

Торта от стар козунак 

Необходими продукти: 

За яйчения крем:

1 л прясно мляко
2 яйца
1 ч. ч. захар 
7 с. л. брашно
70-80 г масло
ванилия по желание

За тортата

1 стар козунак
150 мл мляко
шоколад за украса
шоколадови пръчици
плодове за украса по желание (ягоди, боровинки, малини)

За яйчения крем: отделете 100 мл от млякото. В тенджера на не много силен котлон сгорещете останалото мляко със захарта и бъркайте междувременно, докато тя се разтвори.

В купичка смесете до хомогенна смес останалото мляко, яйцата, брашното. Трябва да получите не много гъста каша. Изсипете тази каша в горещото мляко преди да е завряло и бъркайте енергично, за да не загори и да няма буци. Ако се притеснявате, че млякото е пред завиране, отстранете за малко съда от котлона и така изсипвайте кашата в млякото. Когато заври, бъркайте много енергично до сгъстяване и отстранете от котлона. Добавете маслото, за да обогатите вкуса, и разбъркайте. Захлупете съда, за да не става кора. Във форма с ринг постелете дъното и стените с прозрачно домакинско фолио. Наредете по дъното и стените козунака, като запълвате пролуките с парчета козунак. Със 150-те мл мляко намокрете козунака.

Оставете крайшниците, като ги натрошите на ситно и сгъстите крема с трохите от тях. Изсипете горещия крем във формата и покрийте с фолио. Оставете да се охлади за през нощта. На сутринта декорирайте с избраните от вас продукти за декориране.


В категории: Лайфстайл


Коментари
Флагман.БГ efbet Пункт: ново лице на познатата локация efbet Пункт: ново лице на познатата локация 24/04/2025, Четвъртък 15:29 0
Заприлича на скелет
Заприлича на скелет 24/04/2025, Четвъртък 15:21 0
Тъпче се само с боклуци
Тъпче се само с боклуци 24/04/2025, Четвъртък 13:21 1
Флагман.БГ Очаква дете Очаква дете 24/04/2025, Четвъртък 13:00 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето какви проекти и средства са заложени в капиталовата програма на Бюджет 2025 г. в Камено Ето какви проекти и средства са заложени в капиталовата програма на Бюджет 2025 г. в Камено С пълно мнозинство местният парламент в Камено прие Бюджет 2025 г. При избори сега: ГЕРБ-СДС с 26,4%, ПП-ДБ с 14,2%, "Възраждане" пред ДПС-НН При избори сега: ГЕРБ-СДС с 26,4%, ПП-ДБ с 14,2%, "Възраждане" пред ДПС-НН Ето какви са нагласите след 100 дни управление В неделя затварят важен булевард в Бургас, вижте защо В неделя затварят важен булевард в Бургас, вижте защо Ще се проведе състезание Важно за шофьорите. До утре ще продължат ремонтните дейности в посока Бургас на АМ „Тракия“ Важно за шофьорите. До утре ще продължат ремонтните дейности в посока Бургас на АМ „Тракия“ В две от четирите ленти в участъка от 3-ти до 5-ти км все още се извършва ремонт Павел Чепов получи високото отличие „Рицар на книгата“ 2025 година Павел Чепов получи високото отличие „Рицар на книгата“ 2025 година Отличието бе връчено на тържествена церемония в литературен клуб „Перото" Бургаската гордост Сами Мануелян и неговата банда се присъединяват към легендарната ТАНГРА, с които ще посрещнем Джулай морнинг Бургаската гордост Сами Мануелян и неговата банда се присъединяват към легендарната ТАНГРА, с които ще посрещнем Джулай морнинг Бургаският концерт ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20.00 часа на 30 юни, понеделник Полски топ химик, оборудвал цяла рафинерия у нас, изградил наркоцеха в с. Емона Полски топ химик, оборудвал цяла рафинерия у нас, изградил наркоцеха в с. Емона С едно зареждане машините вадели 150 килограма амфетамин с изключителна чистота Прокуратура и ГДБОП с подробности за разбитата нарколаборатория край Свети Влас (ВИДЕО) Прокуратура и ГДБОП с подробности за разбитата нарколаборатория край Свети Влас (ВИДЕО) Задържани са двама поляци, които превърнали къща под наем в кухня за производство на амфети и пико 13-годишно дете в кома след катастрофа 13-годишно дете в кома след катастрофа Блъснат е с тротинетката си Лили Иванова празнува рожден ден – възрастта ѝ остава най-голямата мистерия в родния шоубизнес Лили Иванова празнува рожден ден – възрастта ѝ остава най-голямата мистерия в родния шоубизнес От десетилетия насам всяка нова дата на календара предизвиква вълна от догадки, спекулации и шеги
Заприлича на скелет Заприлича на скелет Къде е нашият Геро? Актьорът буди тревога с новия си вид 600 хил. българи вече го направиха, ако не сте, побързайте – срокът е 30 април 600 хил. българи вече го направиха, ако не сте, побързайте – срокът е 30 април НАП отчита рекорден брой електронни декларации Заряза Турция, поема към нов живот и кариера в Италия Заряза Турция, поема към нов живот и кариера в Италия Той е голямата звезда на турското кино Тъпче се само с боклуци Тъпче се само с боклуци Ям пица и паста всеки ден, здравословното не ме вълнува, признава Маги Халваджиян Очаква дете Очаква дете Натали Трифонова е бременна с момче Огромна руска атака по Киев (ОБНОВЕНА) Огромна руска атака по Киев (ОБНОВЕНА) Най-малко 9 загинали и десетки ранени След паниката вчера – ново предупреждение, че земята отново ще се тресе След паниката вчера – ново предупреждение, че земята отново ще се тресе Сеизмолозите са категорични: разломът е активен, а последиците може тепърва да се разгръщат Шофьор на камион загина след преобръщане Шофьор на камион загина след преобръщане Проведените тестове за наличие на алкохол и наркотични вещества са дали отрицателни резултати, потвърдиха от ОДМВР-Кюстендил Тревожно: Две от най-големите армии в света са пред война Тревожно: Две от най-големите армии в света са пред война Отношенията между Индия и Пакистан са изключително обтегнати 21-годишна инфлуенсърка загуби живота си 21-годишна инфлуенсърка загуби живота си Младата жена не се пребори с рака
Димо ГЯУРОВ за мира в Украйна: Димо ГЯУРОВ за мира в Украйна: Няма как Европа да признае руски статут на завзетите територии – това събаря целия международен ред Виц на деня Виц на деня Съдията:
- Подсъдимия, защо открадна кравата?
- Господин съдия, тя ме погледна, аз я погледнах... и някакси... просто ей така се случи... съдбата ни събра!
Виц на деня Виц на деня На пазара:
- Бабо, как са доматите?
- Абе като зетьовете - изглеждат хубави, ама ще разбереш какви са, чак след като ги вземеш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Истинската сила не е в това да надвиеш другите, а в това да надвиеш себе си – в тишината, в избора да замълчиш, когато можеш да крещиш, и да простиш, когато имаш право да съдиш
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори