Вкусен охлюв-тутманик - мек като душичка, а плънката е сочна и разкошна на вкус
Правих го три пъти тази седмица и всеки път се унищожава до трошичка – направо от тавата
Вкусен охлюв-тутманик, мек като душичка, а плънката е сочна и разкошна на вкус! Правих го три пъти тази седмица и всеки път се унищожава до трошичка – направо от тавата! Децата я обожават, а възрастните не му прощават. Ето чудната рецепта за Охлюв тутманик с шунка и сирене :
Необходими продукти:
600-700 г брашно
100 мл топло мляко
1 кубче прясна мая + чаена лъжица захар + лъжица брашно
1 супена лъжица сол
1 чаша (200 мл) леко затоплено кисело мляко
3 жълтъка
125 меко масло или маргарин
За плънката:
250 г тънко нарязана или настъргана шунка/салам
125 г маргарин/масло
250 г натрошено сирене
И още:
1 яйце за намазване отгоре
Начин на приготвяне:
Натрошете маята в топлото мляко, след това добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Разбърква се, за да се разтвори маята, след което се оставя за 10 минути на топло да се активира.
През това време пресейте останалото брашно (тази стъпка е важна, за да е хубаво цялото тесто). Добавете сол, размекнатото масло, жълтъцито, киселото мляко и активираната мая.
Замесете тестото. Първо с лъжица или миксер, след това го омесете върху набрашнена повърхност с ръце. Винаги отделям 5-6 супени лъжици от брашното настрана, така че ако е необходимо ги добавям. А понякога имате нужда от допълнителна лъжица.
Оставете тестото в купа на топло място за около час, докато се удвои хубаво обема си и напълни купата. Когато го разрежете на две и видите, че е кухо, знаете, че погачата ще е страхотна.
За плънката: Намачкайте сиренето и го смесете с омекналото масло. Нарежете шунката или я настържете.
Разточете половината от тестото с точилка, след което намажете кората с половината от сместа със сирене и масло. Подредете половината от шунката. Притиснете леко плънката с длани. Намажете краищата на тестото с вода, за да залепнат по-добре.
Навийте на руло.
Навитата кора удължете малко с мокри ръце, след което я разрежете по дължина. Краищата се притискат малко, за да не изпадне плънката. Сега просто трябва да го усучете.
Поставете усукания фитил тесто във формата на охлюв в средата на тавата (32 см.). Другата половина се оформя по същия начин и се подрежда около първата, спираловидно, под формата на охлюв.
Същата процедура се повтаря и с втората половина на тестото. Намажете с разбито яйце или само с жълтък. Отгоре може да се поръси със сусам. Сложете тутманика да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, в зависимост от фурната, за около половин час.