Купувайте агнешко със син печат, бледо розово и с гладка текстура, а яйцата да са с код на производител
За последните две седмици в Бургаска област са извършени 78 проверки, при които не са констатирани несъответствия
- Д-р Германов, Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас извършва засилени проверки във връзка с Великденските празници. Какви са резултатите от тях към този етап и докога ще продължат?
- Във връзка с предстоящите официални празници (1 май – Международен ден на труда, Великден и Гергьовден), в периода от 08.04.2024 г. до 08.05.2024 г. включително, на територията на ОДБХ Бургас се извършват засилени проверки на обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, търговски обекти за търговия на дребно, пазари, борси и заведения за обществено хранене.
За последните две седмици са извършени 78 проверки, при които не са констатирани несъответствия.
- За кои задължителни елементи следите и какви нарушения установяват най-често Вашите инспектори?
- При извършване на проверките инспекторите в ОДБХ-Бургас следят за спазване на изискванията на действащото законодателство:
- съответствие на сградов фонд и оборудване;
- произход и правилно съхранение на суровини и храни;
- наличие на здравна маркировка, включително цвета на маркировката на трупното агнешко месо (син цвят - с произход България, червен цвят - с произход, различен от българския);
- предлагане в търговската мрежа на размразено като охладено агнешко месо (без да е ясно обозначено като размразено);
- срокове на съхранение на суровини и храни и етикетирането на храните и маркиране на яйца (включително недопускане на яйца от клас „B” в търговската мрежа);
- действащите системи за управление на безопасността на храните, в т. ч. и реализация в търговските обекти на предварително неопаковано агнешко месо по отношение предоставянето на видно място на търговския щанд информация относно страна на произход на месото.
- Как да разпознаем българското агнешко, хубавите яйца и козунаци?
- Агнешкото месо може да бъде разпознато съгласно цитираната по-горе здравна маркировка. За българското производство печатът е син. Прясното агнешко месо е бледо розово на цвят с гладка текстура.
По отношение на козунаците и яйцата, потребителите могат да се информират от данните, предоставени върху етикета. Същите трябва да са произведени от регистрирани производители. При яйцата - върху черупката им трябва да има код на производителя.
- Как ще коментирате новата мода да се купуват козунаци по интернет – как се гарантира произходът им, например? На какъв интернет адрес потребителите могат да следят списъка с оторизирани търговци за такъв тип стоки?
- БАБХ поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци. Списъкът е публикуван на официалната страница на Агенцията. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на официален контрол от страна на БАБХ и предлаганите от тях храни, отговарят на критериите за безопасност. При онлайн поръчки потребителите носят отговорност за своя информиран избор.
- От кои държави най-често внасяме яйца и агнешко месо преди Великден и какви са Вашите препоръки при избора на качествени продукти за трапезата?
- Яйца и агнешко месо у нас пристигат от държави-членки на ЕС и от трети страни. В обектите по местоназначение на всяка пратка, се извършва документална и физическа проверка, както и такава за идентичност на всички пратки прясно месо - охладено и замразено; субпродукти от дребни преживни животни - охладени и замразени, както и на яйцата. От пратките, приемани в обектите, се вземат проби за лабораторен анализ за остатъци от ветеринарномедицински продукти. За продуктите с произход Украйна, най-често яйца, се вземат проби за тежки метали и радиоактивност. До момента на територията на ОДБХ-Бургас не са констатирани несъответствия.