×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кога и как се прави задължителна имунизация на децата в България за коклюш


19 Април 2024, Петък, 19:59 ч.
Автор: Флагман.БГ

Имунитетът постепенно спада, предупреди д-р Ангел Кунчев

Имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина на 2, 3 и 4 месеца. След това 5-валентна ваксина се слага на децата отново на 2-годишна възраст,  4-валентна на 6 години и последната имунизация с 3-валентна ваксина се прави на 12 години.

Това припомни главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.
"Реимунизацията на 12 години ние я въведохме през 2020 г. като отговор на това, че видяхме в Шотландия и в Англия как започна увеличаване на случаите в тийнейджърска възраст и се наложи да се направи тази бустерна доза", обясни Кунчев.

От началото на годината до днес в страната са регистрирани 205 случая на коклюш, а две пеленачета починаха в Кюстендил заради ненавременно потърсена медицинска помощ. Децата обаче не са били имунизирани, тъй като са били под необходимата възраст.

"Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада", посочи д-р Кунчев.

Друго, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици, припомни здравният инспектор.

От здравното министерство вече са изпратили писма до районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактищуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации.

Ползите от ваксинацията

Ако 1000 души се разболеят от коклюш, двама от тях ще починат от пневмония или мозъчно увреждане (повечето от тези смъртни случаи ще са при деца под 6 месечна възраст); 10 от тях ще получат конвулсии; 1 от тях ще получи енцефалит; 50 от тях ще развият пневмония; 200 от тях ще се нуждаят от прием в болница за лечение. При деца на възраст под 6 месеца рисковете от усложнения са значително по-високи.

Ако 1 000 души се ваксинират срещу коклюш, 100 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване или подуване на мястото на поставяне на ваксината или ще имат треска; до 10 от тях ще съобщят за непрекъснат плач повече от 3 часа след ваксинацията; 1 на 10 000 ваксинирани ще получи конвулсии.


В категории: Здраве


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Бахура до 1
20.04.2024 09:13:25
2
2
Ето го другото ВАКСИНИРАНО ГОВЕДО,Децата умрели щото не били ваксинирани,хахамуххааа.Идиот ти с колко бустера си,4/5,слагай си през ден ако искаш,тъпак.Какво значи антиваксър,да обясниш на човек който има ваксини,но отказва са си сложи от тази експериментална за кромид и разни други,измислени от болния мозък на бил гея,и измислените старци и педофили от плитката държава.Който се хвана на тази въдицата,ще си носи кръста и последствията.
2.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
19.04.2024 21:24:45
4
4
Айде айде с ваще турски и/или фалшиви ваксини....... знаем се. За това децата Ви са нон стоп на антибиотици и интелекта е на шимпанзета. Ваксините последните 20г. не са това което са били и ползата им липсва , останала е вредата. ФАРМА мафията която ги произвежда няма изгода да сте здрави , а болни. Набийте си го в тъпите неуки кратуни.
1.
Изроди
19.04.2024 20:08:46
6
9
Две пеленачета умряха, заради модата малоумни антиваксър-копейки да не се ваксинират. Аз нямам думи, Бог да успокои душите на тези ангелчета!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори