Няма как да устоите на този вкусен домашен, пухкав и ароматен усукан хляб
Рецептата е лесна, дори и начинаещите кулинари ще се справят
Днешната ни рецепта е за усукан хляб - ухае невероятно, а е толкова вкусен. Рецептата е проста дори за начинаещите кулинари.
Необходими продукти:
1 и 1/3 чаена чаша вода
1 чаена чаша прясно мляко
1 мая
щипка захар
1 и ½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици олио
6 чаени чаши пшенично брашно
За плънката:
100 грама масло (омекотено при стайна температура)
1 чаена лъжичка магданоз
мащерка на вкус
няколко скилидки чесън като броят им варира според вкуса ви
Начин на приготвяне:
В малка купа активирайте маята с щипка захар и топлата вода. В голям съд смесете брашното и солта и разбъркайте. Направете кледенче и добавете маята, топлото прясно мляко и олиото. Замесете меко и еластично тесто. Поставете в чист съд и оставете на топло, докато удвои обема си.
Почистете и нарежете на максимално ситно чесъна. Същото направете с мащерката и магданоза. Поставете го в подходящ съд и добавете размекнатото масло. Разбъркайте добре.
Вземете тестото и разделете на 2 равни части. От всяка разточете с диаметър 26-28 сантиметра. Намажете с маслената смес. Навийте на руло и с остър нож срежете на две равни части (не режете до края!). След това увийте двете части (обърнати на горе) една около друга. Поставете във форма, покрита с хартия. Повторете с другата част.
Оставете на топло за 30-40 минути. Сложете в предварително загрята до 180 градуса и печете до златисто. Извадете и поднесете хляба топъл.