Рецепта за ризото "Миланезе"
Класическо ястие от северна Италия
Необходими продукти:
5 1/2 чаши пилешки бульон;
2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
1 малка глава лук, нарязана на ситно;
Сол;
Прясно смлян черен пипер;
1 1/2 чаши ориз арборио;
Щипка шафранови нишки или куркума;
1/2 чаша сухо бяло вино;
1/2 чаша прясно настърган пармезан;
1 супена лъжица несолено масло;
2 супени лъжици нарязан магданоз.
Начин на приготвяне:
В средно голяма тенджера оставете пилешкия бульон да заври. В голяма тенджера загрейте зехтина. Добавете лука, подправете със сол и черен пипер и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато омекне, около 5 минути. Добавете ориза и гответе за 1 минута, като разбърквате. Натрошете шафрана във виното. Добавете сместа от шафран и вино към ориза. Гответе, като разбърквате, докато виното се абсорбира.
Добавете 1 чаша топъл бульон и гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато почти се абсорбира. Продължете да добавяте бульон по 1/2 чаша, като бъркате непрекъснато, докато се абсорбира всяка добавена чаша. Ризотото е готово, когато оризът е ал денте и е във вид на гъст кремообразен сос, общо около 20 минути. Овкусете ризотото със сол и черен пипер. Разбъркайте пармезана, маслото и магданоза и сервирайте веднага, пише foodandwine.com.