Такова чудо нито сте виждали, нито сте опитвали! Турска баклава-розичка само за 15 минути!
С тази ефектна рецепта ще впечатлите и най-претенциозните гости
Днес ще ви представим една ефектна рецепта за турска баклава-розичка. Всичко е лесно като детска игра, а резултатът – като от сладкарница. Приготвя се за 15 минути, а вкусът е божествен.
Необходими продукти:
За плънката:
400 гр. орехи
2 белтъка
За сиропа:
2 чаши вода
2 чаши захар
1 с.л. лимонов сок
За поръсване:
натрошен шам фъстък
Начин на приготвяне:
Към натрошените орехи прибавете белтъците и разбъркайте.
Разтворете пакета кори (хубаво е да са от най-фините, специални за баклава) и ги разрежете на 4 (веднъж по дължина и веднъж по ширина). Сложете една върху друга четирите купчинки кори и ги покрийте с прозрачно фолио, за да не изсъхват.
Вземете 2 кори, прищипете ги в средата с пръсти и внимателно ги завъртете по посока на часовниковата стрелка, така че да се получи нещо като цвете:
Поръсете “цветето” с разтопено масло и сложете в средата му 1 с.л. от ореховия пълнеж. След това внимателно сгънете краищата на корите около плънката, така че да я покрият напълно. Обърнете и ще имате такава симпатична розичка:
Процедирайте по този начин и с останалите кори – става бързо и лесно.
Подредете готовите “рози” в тавичка.
Намажете ги с разтопено масло и сложете да се пекат на загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути (до зачервяване).
Докато баклавата се пече, пригответе сиропа от посочените съставки. Варете го 20-25 минути и оставете да се охлади добре.
Залейте горещата баклава със студения сироп.
Оставете я да “пренощува” на хладно място и на сутринта може да опитате.
Преди сервиране поръсете баклавата с натрошен шам-фъстък за завършен вид.