Алкални храни за повече здраве и стройна фигура
Защо е важно да алкализирате организма чрез храната
Алкално-киселинният баланс в тялото е от огромно значение за цялостното здравословно състояние и протичането на процесите в организма. Много е важно да се стремим да се придържаме към златната среда, защото крайностите могат да предизвикат сериозни проблеми.
Поддържането на киселинна среда в организма за дълъг период от време може да създаде условия за възникване на хронични заболявания, възпаления, дегенеративни процеси, рак. Високата киселинност в организма уврежда клетките, пречи на нормалното им делене и регенерация, а това създава условия за тяхното изменение.
Храната е един от най-важните фактори, които влияят върху това какъв ще бъде алкално-киселинният баланс в тялото. Чрез нея можете да контролирате средата в тялото, като коригирате така вредната висока киселинност с помощта на алкални храни.
Алкалните храни спомагат за понижаване на киселинността в организма. Алкалната среда в тялото подобрява имунитета, регенериращите и оздравителните сили на тялото, намалява риска от рак и дегенеративни хронични заболявания.
Кои са най-полезните алкални храни?
Банани
Бананите са много богат източник на калий, желязо и мед. Тези минерали действат алкализиращо и стимулират регенерацията на червените кръвни клетки. Бананите помагат и в контрола на кръвното налягане благодарение на калия в състава си.
Сини сливи
Сините сливи са алкална храна, която понижава киселинността в тялото. Те имат свойството да потискат вредното влияние на свободните радикали, намалявайки възпаленията в тялото. Понижават киселинността в организма, като предпазват от рак и подпомагат регенерацията и синтеза на червени кръвни клетки.
Лимони
Въпреки че лимоните са кисели, те всъщност са алкална храна. Богати са на лимонена киселина, която балансира алкално-киселинната среда в тялото и потиска възпаленията. Лимоните са още източник на витамин С, който е мощен антиоксидант и подпомага намаляването на възпаленията в тъканите.
Морска сол
Морската сол е много богата на минерали и именно заради това тя е много мощна алкална храна. Добавянето ѝ към ястия и рецепти балансира pH-то в организма, като намалява киселинността.
Джинджифил
Джинджифилът е много полезна храна. Той има алкален характер. Богат е на природни противовъзпалителни и антимикробни вещества. Действа алкализиращо, като намалява киселинната среда в тялото. Хапвайте джинджифил редовно, защото той подобрява бактериалната флора в червата, лигавиците, кожата, а това е от голямо значение за алкално-киселинния баланс.
Домати
Доматите също са храна, която алкализира организма. Те са много богат източник на антиоксиданти и витамин А, калий, които внасят страхотен баланс в тъканите. Доматите имат и свойството да извеждат излишните течности от организма, което допълнително подобрява функциите на клетките.
Кайсии
Кайсиите са алкална храна. Наред с останалите костилкови плодове (праскови, сливи, нектарини) те са една от най-полезните алкални храни. Редовното им похапване понижава киселинността в организма, намалява риска от хронични възпалителни заболявания, рак, диабет, сърдечносъдови инциденти.
Източник: Az-jenata.bg