Рецепта за безглутенов сладкиш
С кокосово брашно и моркови
Необходими продукти:
-
яйца - 4 броя
-
кленов сироп - 6 супени лъжици
-
кокосово брашно - 1/2 чаена чаша
-
прясно мляко - 1/4 чаена чаша (или друго мляко по избор)
-
индийско орехче - 1/4 чаена лъжица
-
стафиди - 1/2 чаена чаша
-
сол - 1/4 чаена лъжица
-
За крема:
-
кокосово масло - 1/3 чаена чаша
-
брашно от тапиока - 1/4 чаена чаша
-
моркови - 1 чаена чаша (настъргани)
-
канела - 1/2 чаена лъжица
-
ванилии - 1 брой
-
орехи - 1/2 чаена чаша (накълцани)
-
бакпулвер - 1 1/2 чаена лъжица
-
крема сирене - 200 грама
-
кисело мляко - 4 супени лъжици
-
кленов сироп - 2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е подготовката на продуктите. Яйцата трябва да са на стайна температура, а морковите почистени и настъргани. Разбивате яйцата с помощта на миксер или тел за разбиване, след което добавяте кленовия сироп, който може да замените с мед или захар, добавяте и кокосовото масло и отново разбивате.
Към така получената течна смес добавяте, солта, кокосовото брашно, брашното от тапиока, прясното мляко, както и бакпулвера и разбърквате добре, може да ползвате дървена лъжица. Към тестото добавяте канелата и индийското орехче, както и настъргания морков и стафидите и разбърквате старателно, така че морковите да се разпределят равномерно в сместа. Изсипвате сместа във форма за печене, в която предварително сте поставили хартия за печене, разпределяте я равномерно и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато сладкишът придобие апетитен златист цвят.
Оставяте готовият сладкиш да изстине напълно. Може да го сервирате и без глазура, но с нея той става истински завършен. Разбивате крема сиренето, заедно с киселото мляко и кленовия сироп до получаване на еднородна смес, която нанасяте върху напълно изстинали сладкиш. Съхранявате сладкиша в хладилник