×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шеф Стефан Енчев – бургазлията, напуснал престижния си пост в ресторанта на Гордън Рамзи, защото тук се живее по-добре


Шеф Стефан Енчев – бургазлията, напуснал престижния си пост в ресторанта на Гордън Рамзи, защото тук се живее по-добре
"Salt baе" Нусрет (вдясно) го тупа по рамото с ръката, с която ръси сол върху стекове за по 5 хиляди долара
06 Юли 2023, Четвъртък, 07:50 ч.
Автор: Флагман.Бг

Готви за Лейди Гага, Адел и Джейсън Стейтъм, а сега и за всеки гост на ресторант Maison“s Premium в Бургас

Една впечатляваща житейска история привлече вниманието ни съвсем случайно. Наш репортер, подготвяйки статия за новооткрития ресторант на бул. "Сан Стефано" 129 – някогашния хотел „Атаген“, попадна на истинска находка в кухнята – Шеф Стефан Енчев. Вглъбен в процеса на работа, следящ всичко, случващо се на станциите - салати и предястия, месо и риба, сосове, обедно меню, той разказа история, която ни грабна още с първото изречение: "Предишното ми работно място е River Restaurant на Гордън Рамзи в знаковия за световния туризъм хотел Savoy 5* в Лондон".

Ето как шеф Енчев издава традиционните Черномирски миди от кухнята на ресторант Maison“s Premium в Бургас

„Преди 10 години напуснах Бургас с мисълта, че тук няма да мога да постигна успех, а днес със съпругата ми виждаме толкова много перспективи в града. Виждаме го като по-доброто място за нашето семейство, искаме детето ни да е българче. Стоя си на плажа, говорим си и съм щастлив. Тук животът е по-добър. В Лондон напрежението е голямо. Престижът на длъжността ми в ресторанта на Гордън Рамзи и заплатата не компенсират стреса. Достигнах етап, в който взех решение и се прибрах у дома. Искам да покажа наученото в Бургас. Имам планове, имам амбиции да продължавам да се развивам“, казва с усмивка Стефан Енчев.

В Maison“s Premium приготвям мой прочит на френска селска супа „Буябес“. В бульона е разковничето на уникалния вкус. За него използвам много видове риба, шафран, перно и... още тайни. За тази супа трябва да сте гладни, защото тя е многокомпонентна. Черноморски миди, кралски скариди, цяло филе от див лаврак са само част от съставките“, разяснява кулинарът

Пътят на шеф Енчев към професионалното готварство е предначертан още от постъпването му в Техникума по туризъм и ресторантьорство. След това продължава образованието си в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. „ Успоредно учех и работех. Трупах стаж и опит в различни ресторанти и големи хотели, но нямах развитие и дори реших да се откажа от професията. Тогава спонтанно везех решение. Без почти никакви пари и без да говоря английски език, се качих на самолета за Лондон“, започна разказа си готвачът.

Салатата в Maison“s Premium е свежа палитра от цветове

Първата работа на Стефан в Лондон е като хамалин. „Подреждал съм и дрехи в магазин, хващах се с каквото намеря. Българска агенция, осигуряваща работници за хотелите в града, ми предложи да започна в кухнята на 5-звездния „Сейнт Пол“. Заплащането бе 5 паунда на час. Това е под минимума в Англия, но нямах алтернатива и се съгласих.

В кухнята на ресторант в Лондон

Интервюто е малко като стрес тест. Влизаш, дават ти престилка и целият персонал стои и те гледа как готвиш в напълно непозната обстановка. Аз и продуктите още не знаех как да обясня на английски език, но се справих. Направих им английска закуска, салата, предястие и основно. Това е изпит за позиция помощник готвач.

Целият Сървис в кухнята пробва храната ми – французи, азиатци, индийци, българи и разбира се управителят“, спомня си с усмивка Стефан, но споделя, че не му е било лесно да се адаптира. След година и половина в мегаполиса се почувствал сигурен в себе си и имал спокойствието на човек с постоянна работа.

В Maison“s Premium шеф Енчев приготвя класически рецепти с нов прочит
Опитайте и Вишисоаз. Преведено от английски, това ястие е супа от сварени и пасирани праз, картофи, лук и сметана. Сервира се охладено и гарнирано с наситнен див лук. Но и тук прочитът отново е авторски. Ще се насладите на приготвено на сувид яйце с кадифена консистенция, а пухкава пяна ще плени сетивата ви с вкус и аромат
Шеф Енчев на работна среща на 37 етаж в SKY garden restaurant - един от най известните в Англия и в света. Много популярна туристическа дестинация

Опитът му в едни от най-изтънчените кухни развива въображението, усъвършенства уменията и събужда кулинарния артист в него, а обучението му в Шеф академия за главни готвачи му помага да види професията с нови перспективи. Създава собствени менюта, ръководи няколко години ресторант в централен Лондон, су-шеф и Head Chef е в азиатски ресторант Benihana london, Ormer Mayfair и др.

Опитните му колеги в Maison“s Premium бързо разпознават западния модел на работа, който той налага. Разпределението по станции, динамиката на работа, изискванията към всеки компонент в чинията. Във всяко от ястията са включени няколко технологии на приготвяне, а презентациите превръщат и най-традиционните блюда в нещо ново и интересно

Експериментира с техники, текстури и вкусове, което го прави един от най-вълнуващите иновативни български шефове. Ето защо не е учудващо, че една пробна смяна в ресторанта на Гордан Рамзи в хотел Савой, се превръща в нов тласък за кариерата му. „В „Ривърсайт“ стигнах до позицията на под заместник на главен готвач. Ръководех 16 души на смяна, разпределени от 2-ма до 4-ма на станция“, разясни Стефан Енчев йерархията в ресторанта на Гордан.

Стефан Енчев с легендарния "Salt baе" Нусрет 

Готвил е за световни знаменитости като Лейди Гага, Адел, Джейсън Стейтъм, Пиер Кофман (известен френски готвач-знаменитост), Том Фелтън, Уил Феръл, Кит Харингтън (Джон Сноу) и много други.

„Ангелска целувка“ е подходящ завършек на всяко хранене в Maison“s Premium. „В Лондон не се измислят имена на ястията, но тук така е прието. Кръстих го така, защото пандишпановият  блат, който е основа на десерта, англичаните наричат – ангелска храна. А детайлите са истинско пиршество за сетивата. Ще усетите три различни текстури ананас, кокосова пяна, карамелизирани ядки, домашно приготвен сладолед“, разкрива шеф Енчев

В менюто на Maison“s Premium кулинарът е вложил всичките си знания и опит. „Подбрал съм подходящи за нашите вкусове фюжън, азиатски, български, европейски рецепти. Не съм избягал от традиционните и любими на местните храни, но съм ги предложил с мой прочит. Не съм против никоя храна, но държа всичко да сме си поприготвили ние с моя екип. Мариноване, овкусяване, истински сосове, натурални продукти, повече търпение и магията се получава“.

Ресторантът впечатлява с интериор и функционалност

Концепцията на Шеф Стефан Енчев е за сезонно меню. „Идеята е хората, които идват в Maison“s Premium, просто да опитат ястията и да ги приемат такива, каквито са, защото всеки има свой прочит за нещата. Храненето за мен е и преживяване“.

В кухнята на Maison“s Premium екипът е сериозна опора за амбициозния готвач. „Благодарен съм на моите колеги. Истински късмет е, че успяхме да сглобим такъв колектив. Подобно на мен, в Бургас се завръщат и други професионални кадри, работили и трупали опит в ресторанти със звезда Мишлен и престижни хотели по цял свят. Мисля, че е чудо, че се събрахме тук, но съм много щастлив“, коментира Шеф Енчев.

След разговора ни с шеф Стефан Енчев сме убедени, че бъдещето му в семейството на Maison“s Premium ще бъде увенчано с успехи и ще допринесе за повдигане на престижа на ресторантьорството на следващо ниво.

Maison“s Premium се намира на бул. "Сан Стефано" 129 в Бургас – бившиятхотел „Атаген“, който вече се казва ММ Butique Hotel. Булевардът е оживен, но от ресторанта ни подсказаха, че на разположение на посетителите има паркоместа в подземния паркинг на реновирания вече хотел. Резервации се приемат всеки ден на тел: 088 344 4566.


В категории: Бургас


България Всички новини
Какво женско облекло най-често възбужда мъжете Какво женско облекло най-често възбужда мъжете Cтoйĸaтa нa eднa жeнa e oт дocтa вaжнo знaчeниe зa цялocтнaтa визия и игpae oгpoмнa poля зa ceĸcaпилa ѝ 11 фрази, които наистина умните хора използват, за да постигнат своето 11 фрази, които наистина умните хора използват, за да постигнат своето Ето кои са те  3 зодии, които ще сбъднат своя голяма мечта преди 01.01.2025 3 зодии, които ще сбъднат своя голяма мечта преди 01.01.2025 Вие сред тях ли сте  Как се приготвят турските сарми с булгур Как се приготвят турските сарми с булгур Плънката не е сложна, но изисква внимание към детайла Криминалисти нахлуха в къщата на Даниел от кв. Сарафово, изведоха го с белезници Криминалисти нахлуха в къщата на Даниел от кв. Сарафово, изведоха го с белезници 23-годишният бургазлия кътал няколко свивки с трева Пране на японски: Как да възстановите чистотата на кухненските кърпи без пералня Пране на японски: Как да възстановите чистотата на кухненските кърпи без пералня Прoцедурaтa ще бъде дългa: ще oтнеме пoне 12 чaсa Трябва да се трошат кревати - жените се нуждаят от 2 до 5 пъти секс седмично Трябва да се трошат кревати - жените се нуждаят от 2 до 5 пъти секс седмично Здравето им се уврежда от липсата на ласки, по-бързо се появяват първите признаци на стареене Вдигат таксата за битови отпадъци и в Камено, но само с 10 % Вдигат таксата за битови отпадъци и в Камено, но само с 10 % Увеличението ще е около 8-10 лева на годишна база, местните няма да го усетят, както големите фирми, които се намират на територията на общината Гигантът „Лидл“ категорично заяви, че повече няма да продава тези артикули, мнозина одобриха Гигантът „Лидл“ категорично заяви, че повече няма да продава тези артикули, мнозина одобриха Ето кои са те  Използва ситуацията с Димо Алексиев, за да си вдигне хонорара до небесата Използва ситуацията с Димо Алексиев, за да си вдигне хонорара до небесата А уж Ралица Паскалева се бе обявила в негова подкрепа и щеше да напуска риалитито на Нова тв
Шок в Европа: Тръмп ще иска страните от НАТО да дават 5% от БВП Шок в Европа: Тръмп ще иска страните от НАТО да дават 5% от БВП Вноската в отбранителния съюз да се вдигне повече от два пъти - за това натискал американския президент Шолц пристигна на кървавия базар, траур надвисна над града Шолц пристигна на кървавия базар, траур надвисна над града Расте броят на жертвите на нападението Продадоха Десетте Божи заповеди на търг за няколко милиона Продадоха Десетте Божи заповеди на търг за няколко милиона Тя е открита по време на железопътни изкопи по южното крайбрежие на Израел през 1913 г. и първоначално не е призната за исторически значима Още една българка замесена в шпионския скандал във Великобритания, следяла политици Още една българка замесена в шпионския скандал във Великобритания, следяла политици Виенската прокуратура я разследва Самотен нарушител ли е терористът от Магдебург Самотен нарушител ли е терористът от Магдебург И защо Ислямът е мирна религия тогава, когато не се практикува С 12% спадна цената на биткойна С 12% спадна цената на биткойна Цената му е под 93 000 долара Лидерите на ЕС реагираха с ужас на трагедията Магдебург, Мъск зове за оставката на Шолц Лидерите на ЕС реагираха с ужас на трагедията Магдебург, Мъск зове за оставката на Шолц „Шолц трябва незабавно да подаде оставка“, написа Мъск в X, като добави: „Некомпетентен глупак“ Вижте ареста на атентатора от Магдебург (ВИДЕО) Вижте ареста на атентатора от Магдебург (ВИДЕО) Сред жертвите на 50-годишния лекар е дете Щракнаха белезниците на 58 убийци и изнасилвачи, дирени от Интерпол Щракнаха белезниците на 58 убийци и изнасилвачи, дирени от Интерпол Една част са издрвани за убийства, наркотици и престъпления срещу деца Дете е сред жертвите на терора на коледния базар в Магдебург, арабският емигрант го помел с БМВ-то си Дете е сред жертвите на терора на коледния базар в Магдебург, арабският емигрант го помел с БМВ-то си Твърди се, че нападателят е от Саудитска Арабия и работи в Германия като лекар от 2006 година насам
Евгений ДАЙНОВ Евгений ДАЙНОВ Дойде времето в световната политика на мъжете, които се правят на силни
Виц на деня Виц на деня Не обичате истински животните, ако домашният ви любимец си няма психоаналитик. Виц на деня Виц на деня Блондинка: "Първата си любов преживях около 15, втората около 17, а третата дойде около 17:30." Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не обичате истински животните, ако домашният ви любимец си няма психоаналитик.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори