Агнешко на фурна – как да го приготвите за Великден
Използвайте плик, за да стане крехко и сочно
Агнешко на фурна е една от най-търсените рецепти дни преди Великден. Макар цената на месото да е твърде солена, много българи няма да останат без него на трапезата за празника.
Както всяко друго месо, агнешкото може да се приготви лесно на фурна. Ала за да стане крехко и сочно, се изискват определени тънкости.
Ако до момента не сте пекли агнешко на фурна, трябва да знаете, че предварителната подготовка на месото е една от най-важните стъпки. В зависимост от това дали имате бут, плешка или котлети, трябва да определите време на печене. От особено значение е и месото да е прясно.
Агнешко на фурна в плик – защо не?
Много домакини използват по-мързеливия начин, приготвяйки различни видове месо в плик. Освен че така почистват по-лесно тавата след готвенето, имат и по-задоволителен резултат, който се топи в устата.
Ето и необходимите продукти:
- 2 кг агнешко месо;
- 2 ч. л. червен пипер;
- 1 ч. л. черен пипер;
- 2 ч. л. сол;
- джоджен и розмарин, чубрица – на вкус;
- 50-60 мл олио;
- 200 мл бяло вино или бира.
Как да приготвите агнешко на фурна в плик?
Разпределете порциите с месото така, че да ги поберете в плик. Може да го изпечете и на два пъти.
За да изпечете вашето агнешко във фурна, е хубаво да го измиете предварително. После го подсушете с подходяща кърпа или кухненска хартия.
Вземете подходяща купа и в нея объркайте олиото с подправките. Разбъркайте, след което хубаво оваляйте всяко едно парче от месото. След това ги наредете в плика. Междувременно в същия съд добавете бирата или виното. После изсипете течността в плика и го затворете.
С малка игла може леко да надупчите плика според указанията. След това заедно с тавата го сложете във фурната. Трябва да минат около 2 часа при температура от 180 градуса, за да изпечете хубаво вашето агнешко на фурна.
След като времето изтече, пликът се разкъсва и месото от агне трябва да се отделя от костта. Ако се налага, може да го дозапечете за 10-15 минути. Но не прекалявайте, защото ще стане по-сухо.
Източник: Tialoto.bg
Аз слагам и стрък мента за аромат.
Желателно е агънцето да е скорошно.