4 хранителни навика за засилване на метаболизма и намаляване на хроничното възпаление в тялото
Експертите предоставят няколко отлични начина за намаляване на CRP
Увеличаването на нивата на С-реактивен протеин в тялото може да означава възпаление и инфекция, но правилната диета ще помогне.
Ако се справяте с възпаление в тялото, добре е да знаете, че вашата диета може да влоши проблема и обратното - да помогне за премахване и намаляване на болезнените ефекти от възпалението. Някои хранителни навици ще намалят нивата на С-реактивния ви протеин.
С-реактивен протеин (CRP) се произвежда в черния дроб по време на възпаление. Нивото на CRP в организма, по-точно в кръвта, може да показва наличието както на инфекции, така и на различни автоимунни проблеми. Високите нива на CRP също се свързват с метаболитни проблеми като затлъстяване, хипертриглицеридемия (повишени плазмени триглицериди на гладно (TG), хипертония , абнормни нива на глюкоза и нисък HDL (известен още като "добър" холестерол). Ето защо е толкова важно да държите CRP под контрол.
Експертите предоставят няколко отлични начина за намаляване на CRP.
Имайки това предвид, вижте следните здравословни хранителни навици, които могат да помогнат за понижаване на нивата на С-реактивния протеин и да намалят риска от болезнени странични ефекти от възпаление.
Яжте редовно морски дарове, богати на омега-3
Определени видове като сьомга, скумрия и херинга, богати на омега-3, са от съществено значение за оптималното хранене и намаляват възпалението чрез потискане на провъзпалителните реакции.
Намаляването на възпалението може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Ето защо трябва да добавите морски дарове към вашата диета два пъти седмично.
Яжте растителни храни
Ако не ви се ядат мазни риби, тогава трябва да ядете други храни, богати на омега-3 – растителни.
Важно е да се консумират ленени семена и орехи.
Избягвайте пържените храни
Доказано е, че пържените храни могат да провокират възпаление.
Високите температури на пържене могат да увеличат съдържанието на трансмазнини в храните.
Трансмазнините се свързват с повишаване на лошия LDL холестерол и намаляване на HDL холестерола, като по този начин увеличават риска от сърдечни заболявания.
Добавянето на сол също е проблем, тъй като консумацията на твърде много натрий е свързана с риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и инсулт.
Нещо повече, изследователи от Медицинското училище на планината Синай установиха, че намаляването на пържените храни може не само да намали възпалението в тялото, но и да подобри защитната му система.
Яжте повече плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците съдържат набор от хранителни вещества - фибри, микроелементи и антиоксиданти като витамин С, антоцианини, бета-каротин и ликопен, които работят заедно за борба с възпалението.
Трябва и да разнообразите диетата си. Ако не харесвате този вид храна, помислете за смутита, салати, плодови миксове с ядки.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg