Рецепта за пълнени печурки с орехи на фурна
Едно чудесно предястие, с което да изненадате вашите гости
Необходими продукти:
- печурки с по-едра шапка - 20 бр.;
- орехи - 100 - 120 грама;
- червен лук - 1/2 малка глава;
- растително масло - 1 ч.л.;
- магданоз - 3 - 4 стръка;
- черен пипер и сол - на вкус.
Начин на приготвяне:
Почистените гъби бланшираме в леко подсолена вода, в която прибавяме 1 ч.л. оцет. След като се охладят, ги отцеждаме от водата. Отстраняваме пънчетата им и ги нарязваме на ситни кубчета.
Ореховите ядки нарязваме с нож на едро. В тиган с нагорещено дъно поставяме малко от растителната мазнина, за предпочитане зехтин. Запържваме за около 4-5 минути нарязания на ситно червен лук. Прибавяме кубчетата гъбени пънчета и ореховите ядки. Прибавяме и много ситно нарязания магданоз към тях. Плънката овкусяваме с черен пипер и малко сол на вкус, като не забравяме, че гъбите са бланширани в подсолена вода.
Напълваме гъбите с получения сос от орехи, лук и подправки и ги поставяме в намазана със зехтин тавичка във фурната. Запичаме пълнените гъби до готовност, около 10-15 минути.