Рецепта за лесен сръбски сладкиш с грис и ябълки
Такива сладкиши обичаме лесни, вкусни, а крайната цена на съставките е някакви си жълти стотинки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СМЕСТА
брашно - 1 ч.ч.
грис - 1 ч.ч. пшеничен
захар - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 пак. (10 г)
маргарин - 250 г
ЗА ПЪЛНЕЖ
ябълки - 8 бр.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За сместа:
В дълбок съд сипете пшеничния грис, брашното, добавете захарта, бакпулвера и смесете. Ябълките почистете и настържете. В тава със среден размер, намазана с олио поръсете брашно. Разпоредете една трета от сместа. Отгоре сложете половината настъргани ябълки, след това още ред от сухите съставки и отгоре останалите ябълки.
Най-отгоре сложете маргарин или масло. Печете икономичния ябълков сладкиш в добре загрята фурна на 180°C 45 минути. Готовия десерт с ябълки извадете от фурната, покрийте с чиста кърпа и оставете да се охлади. Нарежете на парчета с желан размер и сервирайте сладкиша с грис.
Напомняне! Брашното, захарта и пшеничния грис мерете в чаша от 200 мл. Ако желаете постен вариант на лесен десерт с грис и ябълки, използвайте постен маргарин.