Овес, соя или бадем – ето какво трябва непременно да знаете за млякото!
Въпреки че в разговорния език наричаме растителните напитки „овесено мляко“ или „соево мляко“, правилното название е напитка
В днешно време човек не може да избегне растителните напитки. Те са не само супер вкусни, но също така разнообразни и имат безброй приложения. Овес, соя, бадеми или грах (напоследък граховата напитка стана много модерна. PRINCESS AND THE PEA е първата алтернатива на кравето мляко в Европа на грахова основа – богата на протеини, веган и антиалергична) – изборът е огромен и като че ли расте с всеки ден. При това различните видове не биха могли да бъдат по-различни! От стипчив до сладникав, помислено е за всеки вкус. Независимо дали сутрин ще залеете с напитката мюслито си, ще я добавите към кафето или ще приготвите с нея десерт – тя е подходяща за всяка цел. Спокойно може да я смесите дори с капучиното или макиатото си!
Въпреки че в разговорния език наричаме растителните напитки „овесено мляко“ или „соево мляко“, правилното название е напитка. И за това си има причина: понятието „мляко“ е подвеждащо и освен това е защитено от закона. Може да се използва само за млякото на крави, овце или кобили, като единственото изключение е кокосовото мляко. В производството на растителни напитки се влагат например овес, ориз, соеви зърна или бадеми, които придават специфичния им вкус – в интерес на истината по вид и консистенция те много приличат на кравето мляко.
Тук сме обобщили за вас кои напитки за каква цел са най-подходящи, какви предимства крият отделните варианти и по какво да ги различавате.
Соя
Приложението на соевите напитки навярно е най-многообразно, защото може да се добавят към всяко ястие или питие. Освен това се предлагат с различен вкус, като например ванилия или шоколад. Тъй като соята се числи към бобовите растения, соевата напитка съдържа толкова белтъчини, колкото и кравето мляко, но по-малко мазнини. Пълноценният растителен протеин се грижи за плътна кремообразна пяна в любимото ви кафе. Дали ще я добавите към мюслито или смутито или ще я използвате за готвене и печене – соевата напитка е универсална.
Овес
Овесената напитка често има сладникав до леко житен вкус. Естествената сладост възниква при производството й и по-точно при ферментацията на съдържащата се в овеса скорбяла. Като всички останали растителни напитки тя също не включва лактоза и млечни белтъци. При глутенова непоносимост обаче трябва да изберете овесена напитка без съдържание на глутен. Подходяща е за готвене и печене и особено за заливка на мюслито. Във всеки случай овесените напитки не се разпенват достатъчно, защото като зърнена култура овесът е по-беден на белтъчини. Ако ви се пие овесено лате, най-добре да си го приготвите със специална бариста овесена напитка.
Бадем
С мекия си орехов вкус бадемовата напитка е много популярна, защото подхожда както към мюсли, така и към овесена каша. Може да се добавя също към вкусни смутита или към кафе. Бадемите съдържат пълноценни растителни белтъчини, поради което бадемовите напитки се разпенват чудесно. Ето защо с тях може да си приготвяте съвсем лесно кремообразно макиато или капучино. Ореховата нотка пък обогатява рецептите за хляб или сладки. В бадемите няма глутен, затова освен лактоза и млечни белтъци, напитките не съдържат и глутен.
Ориз
Оризовата напитка е предпочитана заради приятно сладникавия си вкус.Обикновено се произвежда от пълнозърнест ориз и вода. Тъй като оризът е зърнена култура, напитката съдържа съвсем малко мазнини, повече въглехидрати и и по-малко белтъчини от бадемовите и соевите напитки или кравето мляко. Оризовата напитка е по-рядка от бадемовата и подобно на всички други растителни напитки не съдържа нито лактоза, нито млечни белтъци. Не съдържа и глутен, въпреки че оризът е житно растение. Не се разпенва добре, затова пък е идеална за печива, мюслита, смутита или например за приготвянето на чай лате.
Кокос
Най-вече при кокосовото мляко и кокосовата напитка постоянно става объркване, понеже и двете се добиват от кокосовия орех. Кокосовото мляко се използва например за готвене на азиатски ястия. Месестата част на плода се смила и изстисква. Кокосовата напитка пък е по-богата на вода и по-бедна на мазнини. Белтъчното съдържание на различните кокосови напитки силно варира според метода на производство. Ако е над 1 грам на 100 милилитра, кокосовата напитка по правило се разпенва перфектно. Освен това може да се използва за готвене и печене, особено за оризови блюда и сладки десерти. На коктейлите и шейковете кокосовата напитка придава екзотичен вкус.
Съвет: Растителните напитки леко се различават по вид, вкус и хранителна стойност. По този начин се създава прекрасно многообразие с безбройни възможности за приложение. Тук номерът е да се опитва. Независимо коя растителна напитка ви е най-вкусна, всички те допринасят за вашето разнообразно и здравословно хранене.
Източник: Obekti.bg