Как да отгледате джинджифил у дома
Необходимо е само да се осигури на растението подходящи условия за развитие
Джинджифилът е растение, което се отглежда от древни времена за медицински и кулинарни цели. Използва се като подправка в много ястия. В естествената си среда вирее във влажен и горещ климат. Но също така, можете да го отглеждате и у дома, например, на перваза на прозореца. Необходимо е само да се осигури на растението подходящи условия за развитие.
Как да изберем коренище
Джинджифилът се отглежда от коренище. Това е тръбната част на растението, от която растат нови издънки и корени. Когато избирате коренище в магазина, обърнете внимание на следните характеристики:
Не избирайте прекалено сухи и меки екземпляри. Потърсете такива образувания върху коренището, които приличат на малки бъбреци. Те са знак, че растението ще се развие. Ако отглеждате джинджифил за първи път, изберете 3-4 коренища с ясно изразени растежни пъпки.
Подготвяне на посадъчен материал
Ако купите коренище от магазин, най-вероятно то е обработено със препарат, който ще забави растежа. Затова е необходимо коренището на джинджифила първо да се накисне във вода за една нощ. Това ще неутрализира действието на забавящия препарат и ще позволи на растението да се развие. Има няколко начина за отглеждане на джинджифил у дома с вода.
В съд с вода
Налейте вода в купа или друг съд. Потопете корена на джинджифила в него. Дръжте го в течността, докато пусне корени с дължина 2,5-5 см. След това го засадете в саксия с пръст.
Опаковане с мокри кърпички
Можете да използвате друг начин за отглеждане на джинджифил. Увийте коренището във влажна хартиена кърпа. След това го поставете в найлонов плик и го затворете, така че да е в топла и влажна среда. Когато върху посадъчния материал се появят корени, преместето го в саксия.
В хидропонна система
Можете да отглеждате джинджифил в хидропонна система. Този метод се счита за един от най-добрите.
Нарежете коренището на няколко части, всяка от които трябва да има растежна пъпка.
Напълнете саксията наполовина с компост. Засадете части от коренището на дълбочина 2,5 см. Поливайте често и обилно.
За да получите разсад, подгответе пластмасова тава за хидропоника. Всяко растение се нуждае от около 30 см2 свободно пространство, за да расте. Дълбочината на тавата трябва да бъде 10-15 см. Наблюдавайте как коренищата покълват. Когато върху тях се появят стъбла и няколко листа, отстранете най-силните растения от почвата. Измийте корените.
Напълнете тава за хидропоника с хранителна вещества. Дебелината му трябва да бъде около 5 см. Поставете разсада в средата на разстояние 30 см един от друг и разпръснете корените.
Покрийте ги с растителен субстрат, за да запазите разсада на място. Поливайте ги с хидропонен хранителен разтвор на всеки няколко часа. Поддържайте pH на тази течност между 5,5 и 8. Оставете растенията да си починат от светлината по 8 часа на ден.
Джинджифилът ще бъде готов за обиране след 4 месеца. Изкопайте узрялото коренище, измийте го, подсушете и съхранявайте на хладно място.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg