Рецепта за баклавички с шоколад
Невероятно вкусно, но и много калорични - не прекалявайте с количеството
Необходими продукти:
За пълнежа:
6 листа кори за баница
3 с.л. олио
120 г. ядки по избор, смлени
½ ч.л. канела
¼ ч.л. млян карамфил
За сиропа:
100 мл портокалов сок
100 мл вода
120 г захар
1 пръчка канела
3 бр. звезден анасон
За топинга:
200 грама черен шоколад
2 с.л. шам фъстък
кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Първо смесете всички съставки за пълнежа, без олиото. Извадете корите и ги разрежете на 4 ленти, като е добре да сте бързи, за да не изсъхнат корите. Също можете да покриете с кърпа онези, които не ползвате. Сега намажете с малко от олиото първата лента, поръсете с плънката, прегънете и навийте на руло, а после повторете с всяка кора и ги наредете в тава с хартия. Сега пробийте с вилица всяко ролце на няколко места и пъхнете да се пече на 190 градуса за 20 минути или докато видите, че са готови. Докато се пекат, направете сиропа, като сложите на котлона всички съставки за него в дълбока тенджера. Щом заври, намалете котлона и оставете за около 5 минути, а после залейте баклавичките и ги оставете да поемат.
Сега е ред на шоколада - разтопете го и топнете половинката на всяка баклавичка, като за финал я наръсите с шам фъстък по желание.