Броим от 180 до 300 лева за агне за Великден
Става въпрос за живо тегло в рамките на 30 кг, а клането може да стане в касапница срещу 15 лв. на животно
Между 180 и 300 лева ще платим за цяло агне за Великден тази година, което е с около 3 лв. на килограм отгоре спрямо миналата година. Ако през 2021 г. месото от ферма струваше 7 лв. за кг, в този момент производители искат 10 лв. Става въпрос за живо тегло в рамките на 30 кг, а клането може да стане в касапница срещу 15 лв. на животно, разкриха осведомени.
В големите вериги магазини все още не се предлага масово от традиционното месо за Великден, но такова може да се намери в специализираните обекти за месни продукти. Справка на цените, на които се предлага агнешкото у нас, качена на сайта на Министерството на земеделието, сочи, че спрямо миналата година има 20% ръст на цените, съобщава „Телеграф“. Например, ако миналата година цената на едро на цяло агне е варирала в различните региони в страната от 14 до 16,60 лв. за килограм, тази година стига до 20 лв. за кило. Най-високата цена на бут в момента е 23 лева, а преди година е била 19 лева. Плешката пък скача от 17 на 21 лева.
Значително по-евтино може да се намери агнешко в магазините на столичния Женски пазар. В момента цялото агне там се продава по 13 лева за кило, а животното излиза около 13 килограма. Търговците твърдят, че произходът на месото е български, от Кърджали. Предлагат също агнешки бут за 14 лева за кило и плешка по 12 лева килото. В друг обект, отново на пазара, обаче агнешкото стига почти 20 лева за кило.
Подобна е ситуацията и с яйцата, които, макар и със стотинки, са по-скъпи тази година. Те вече са по 35 ст. за брой, а преди година най-скъпо са се продавали по 28 ст. за брой. Така кора с 30 яйца в момента излиза 10,50 лв., а преди година е струвала 8,40 лв. Според птицевъди обаче в търговската мрежа ще плъзнат както всяка година и евтини полски яйца, които ще подбият цената на българските. В магазините в момента се предлагат основно български.
Не си давайте парите на прекупвачи, вземайте директно от хората които ги гледат.
Че защо не си изпека свински пържоли за по 6лв килото от месарница?