×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • На този ден: Отбелязваме Международен ден на мира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Главният архитект на Бургас се гнуси от кирилицата


Главният архитект на Бургас се гнуси от кирилицата
В деня на славянската писменост бургазлии откриха, че в центъра на града кирилицата не е на почит
25 Май 2011, Сряда, 13:47 ч.
Автор: Пелагия Майска

Надпис "Burgas" цъфна в центъра на Бургас

Кирилицата не е добре дошла в Бургас. Това установиха навръх националния празник на славянската писменост 24 май манифестиращите ученици и техните родители. Върху плочките по новоизградената централна алея, там където улица „Александровска” се кръстосва с „Кирил и Методий” и точно откъдето мина манифестацията, общината е поставила надпис, указващ на всички къде точно се намират: Burgas и Europe.

Той е художествено вграден в изрисуван компас. Дотук добре. Проблемът е, че и наименованието на града ни, и това на континента са изписани само и единствено на латиница. Проверка на Бесове.бг установи, че проектът за тази украса, изразяваща пълно пренебрежение към кирилицата, е минал през одобрението на община Бургас, която именно трябва да брани азбуката ни от посегателство.

Кметът на Бургас Димитър Николов призна, че още не е видял въпросния надпис, въпреки, че би трябвало да е запознат с всичко, което общината изгражда, особено в центъра. Той все пак обясни, че е извършил проверка и се оказало, че по проект там е предвидено да има и надпис на кирилица. Сегашният вариант на изписване на града и континента на латиница бил пробен, за да се установи дали е ефектен. Николов добави, че е защитник на това всякакви публични табели и надписи да са изписани само или поне и на кирилица. Той обаче се оправда, че в случая под проекта за ул. „Александровска” стоял не неговия, а подписът на главния архитект Веселина Илиева.

 

„По принцип винаги, когато се налага да одобрявам проект, гледам там надписите да са на кирилица и дори се е случвало да налагам поправки, за да защитим азбуката. В случая обаче трябва да се обърнете към главния архитект, защото той е одобрил заданието”, разкри Николов. Той обеща, че ако се наложи, ще се разпореди въпросният надпис да бъде подменен с нов, който да уважава чувствата на българите към азбуката им. Николов обаче не обяви смята ли да накаже главната си архитектка за това, че с действията си публично е изразила своята погнуса към кирилицата.


В категории: Бургас


37
Коментара
Флагман.БГ Братът на Ружа Игнатова вдига сватба Братът на Ружа Игнатова вдига сватба 21/09/2024, Събота 09:14 0
6 грешки по време на душ
6 грешки по време на душ 20/09/2024, Петък 21:20 0
Рецепта за паниран праз
Рецепта за паниран праз 20/09/2024, Петък 21:00 0
37
Коментара по темата
37.
Стига
15.08.2017 12:27:58
0
0
Кмете махай я вече от времето на Йоан е в общината и там положението става все по зле. Хората се оплакват че си гледа само фирмите и нищо не върши в ползу роду. Стига и толкова години доказа че не се справя. Има млади дейни хора които работят.
36.
Ефендиевата къща до Подземния паркинг
26.05.2011 16:25:57
0
1
Теб поне ще те построят, а мен ме разкостиха и изчезнах
35.
ОЦЕНИТЕЛ
26.05.2011 16:05:33
0
0
ОЦЕНЯВАМ ЗАГРИЖЕНОСТА НА ВСИЧКИ ЗАТОВА ДАЙТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ДА НАЕБЕМ ПО НЕЩО ЧУЖДО И ДА МИРЯСАМЕ
34.
До Ваклин
26.05.2011 09:14:02
0
1
Някой да ти даде съвет, че колкото повече се появявяваш със смешни каузи, толкова повече ти намаляват шансовете. Понемалко разреди че ти се получава обратен ефект. А що се отнася до супата, бургазлии не са толкоз прости колкото ги мислиш.
33.
Подземният паркинг
26.05.2011 08:45:01
0
0
Аз се гнуся пък!
32.
Ваклин
26.05.2011 08:44:11
1
0
Ми плащам ми. Който има пари - плаща. Останалите духайте супата.
31.
Небостъргача
26.05.2011 08:44:01
0
0
Ма от неговата наглост тук никой не се гнуси, а?
30.
Светла
26.05.2011 08:39:22
0
0
Вижда се че Ваклинчо добре ви е платил да плюете. Айде да дава днес пресконференция че да се отваря нов форум да си чешете езиците
29.
????
26.05.2011 07:53:43
0
0
аз се гнуся от наглостта на главният архитект, че вместо да оправи шадраваните в центъра, ми дрънка за някакви букви, ама Николов си е виновен че го държи това корумпирано чучело.
28.
Веса не приема критика
26.05.2011 07:48:33
0
0
Ненормалната Веса Илиева и тука да си каже двете приказки. Освен собствените си интереси, друго не гледа крантата. Това дето се изцепва за надписа на 24ти Май е бонус ПР.
Нагласи пътя "детелината" само и само да няма път през езерото, че горкия бивш кмет Йоан Костадинов, който е къта с години, няма да може да копа пясък без почивка и да го продава на бетонните възли.

Хвърлят прах и замайват тъпото Бургаско население, докато парите излизат от вашите данъци...ама така е . Кмета Николов е заблудена ученичка, и оставя измет като Веса Илиева да имитира дейност. простакеса, дано повече народ се образова или зайнтересува та да ти пойскат сметка за безумствата и личните ти проекти, за които си ползваш общината.
27.
Веса не приема критика
26.05.2011 07:47:07
0
1
Ненормалната Веса Илиева и тука да си каже двете приказки. Освен собствените си интереси, друго не гледа крантата. Това дето се изцепва за надписа на 24ти Май е бонус ПР.
Нагласи пътя "детелината" само и само да няма път през езерото, че горкия бивш кмет Йоан Костадинов, който е къта с години, няма да може да копа пясък без почивка и да го продава на бетонните възли.

Хвърлят прах и замайват тъпото Бургаско население, докато парите излизат от вашите данъци...ама така е . Кмета Николов е заблудена ученичка, и оставя измет като Веса Илиева да имитира дейност. простакеса, дано повече народ се образова или зайнтересува та да ти пойскат сметка за безумствата и личните ти проекти, за които си ползваш общината.
26.
ники
26.05.2011 06:47:41
0
2
Остъйте надписа ,те си оставиха ръцете стоя капак на канала центъра , никва естетика !
Можеха да сложът нещо отгоре дака да го прикрият да е изрисуван център на компаса със стрелки ,пак да си седи отдолу канала :)
25.
до Гладен
26.05.2011 02:45:00
0
2
ти що ги говориш такива бе, човек? ей, зъл човек няма що. како си се нафърлил срещу кметя? само ви дай да плюете момчето. ти пробвал ли си ги тия плочки та говориш, че не стават за ядене..? вчера пък бабата взела че изкопала една плочка, па я турила в фурната, па набрала една салатка в морската, па да видиш кво мезе стана за гроздовата..... пръстите да си оближеш, ама чейнето да си пазиш, че малко я беше попрегорила та хрупаше между зъбите! а на вас само парииииии ви в ъкъла, тюх да ви се не види! добро ни е момчето машала, голямо да порасне та Човек да стане, та и другите човеци да почне да разбира!
24.
Гладен
26.05.2011 02:35:37
1
2
Хорааааааа. какво става тук бреее? Единия ни маже очите с магистрали, другия с градинки и плочки. Абре кмете кмете, хората не ядат асфалт, трева по градинките и плочки бре, не го ли разбрахте? Ние искаме РА-БО-ТААААААААА и заплата! А там вече ще си решим какво да си купим за ядене! Че и поне за обувки да ни стигат от време на време париците че да има с какво да се разхождаме по хвалените ви плочки дето се оказа че са по-скъпи и от паркета вкъщи на повечето от СЪГРАЖДАНИТЕ ви госин кмете!
23.
Абориген от Александровска
26.05.2011 02:23:52
2
1
Прав е Европееца! Абе кмете кво се павиш на ударен бе? Нали Александровска ти е гордоста с която реши да ни замажеш очите преди изборите бе - тогава как така си разрешил на главната архитетка да утвърди проекта вместо тебе бе? Аре бургазлии - пак ни взеха за предизборно мезе! Ама да не ви преседнем и на вас този път както и на Йоанчо му преседнахме на изпроводяк! Аман да ни мислите за овце вече, аре баста!
22.
Шафрантиева
26.05.2011 01:13:24
1
1
Вие сте луди, ве. Къде в компас сте видели да се изписва име на континент или град? Тотално изпростял народ. Тук ви се говори, че в центъра на български град има надписи на латиница, а няма такива на кирилица, но разни идиоти почнали да коментират компас. Къв компас, кви пет лева?
21.
Европеец
26.05.2011 00:59:30
1
1
А да сте виждали някъде "компас" с надписи на континенти и страни?)))) Защо сте толкова смешни бе, клоуни, в опита да "защитите" грешките и чуждопоклонничеството на сгрешилите?;))) Или, може би, ВИЕ самите сте тези анонимни "сгрешили" и затова толкова "ги" защитавате?))) Факт е, че не в "компаса" е въпроса! Факт е, че нито една европейска страна НЕ пренебрегва така националната си идентичност, както България и ние, българите!((( А колко са страните в Европа, които могат да се похвалят със СВОЯ азбука, питам, освен България и Гърция??? НО - в Гърция има ЗАКОН, по който ВСИЧКИ надписи, изписани на латиница, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се дублират и на гръцки! Да не говорим за Швейцария, например, където даже предупреждаващите надписи на ЦИГАРИТЕ се пишат на 4 езика, както и в Холандия и Белгия - на ВСЯКО едно от НАРЕЧИЯТА, които се използват в страната! И никъде английският НЕ Е с презумпция за "по-европейски" език!!!

А освен този жалък космополитен спор никой не забеляза, колко мазно и хлъзгаво се изсули кмета от отговорност: „По принцип винаги, когато се налага да одобрявам проект, гледам там надписите да са на кирилица и дори се е случвало да налагам поправки, за да защитим азбуката. В случая обаче трябва да се обърнете към главния архитект, защото той е одобрил заданието” - типично по ГЕРБерски - когато е да режат лентички - на първа линия, когато стане гаф - все някой "друг" им виновен!!!))))))) Митко, Миткоооо, много добре си научил уроците на БББ (Бате Бойко Борисов), ашколсун, машаллах - ставаш вече и за премиер!)))) Пу, да не те урочасаме!)))
20.
Буревестников
26.05.2011 00:06:16
1
4
Не знам дали сайтът прилича на СКАТ, ама че се храни от СКАТ е верно. На мен лично ми писна от псевдопатриоти. Много си е хубав надписа на латиница. Това е компас, розата на ветровете... ама това, селянката списваща сайта няма как да го знае. Все пак Керанка е израснала в Тополовград.
19.
загрижен
25.05.2011 22:38:04
0
0
ще се намери ли медия, личност, политическа партия или обществена организация, която да отвори дебат по въпросите, свързани с националните ни и местни приоритети? та да вземат тогава всички умници от форумите да впрегнат енергия за нещо полезно..., че с този начин на мислене, не останаха "космоси" за кривата ни ракета, братя и сестри...
18.
Бургазлия
25.05.2011 22:30:57
1
3
Заглавието на статията е изключително крайно....пък и къде сте виждали компас с надпис на кирилица. Посоките на всички копмаси се обозначават с латински букви... Хайде да се порадваме на красивата главна улица и да не сме толкова дребнави..
17.
Пловдивчанини
25.05.2011 19:55:00
0
2
Днеска минах по вашата главна улица- много ми хареса. А нашата е пълна скръб, всички сме бесни , защото плочките се изкорубиха
16.
Кирил и Методий
25.05.2011 19:52:32
1
1
Азбуката не е за да се наказвате помежду си и да се карате, защото някой си надпис не бил на нашето четмо и писмо.
15.
Свобода
25.05.2011 19:48:52
2
3
Има достатъчно места, където Бургас е изписан на кирилица. Това тук си е е чисто заяждане.
14.
деси
25.05.2011 18:58:44
1
3
в пловдив плочките са същите,но са редени от хора работещи във фирмата производител.прекрасна работа .това тук е тотална некадърност.окепазиха главната.само за това този гл. архитект трябва да си ходи.
13.
Деси
25.05.2011 18:46:04
1
2
За тези, които не обичат да крадат парите им:
http://www.facebook.com/pages/Искам-ДНиколов-Да-Признае-За-Далаверата-С-Бургаското-Ларго/198087516903350
12.
анести
25.05.2011 18:17:28
1
2
skapani kaputi ----КАК ВИ СЕ СТРУВА КАТО ИЗРЕЧЕНИЕ ИЛИ НАДПИС,а другарю общинар
11.
неда
25.05.2011 16:27:47
1
2
За кривите нови плочки не е виновен главният архитект, а заместник кмета, който е в близки отношения със строителните фирми на които повериха изпълнението. Главният архитект заслужава поздравления защото с нейното съдействие толкова неща в Бургас се направиха и правят.
10.
Клой
25.05.2011 16:16:52
2
1
Шивачев пак изкара големия език. Не само от надписа, ами и от кривите нови плочки сме недоволни.
9.
Георги Шивачев
25.05.2011 15:41:57
0
4
(по отношение на коментар 3)страните членки на Европейския съюз, както и държавите извън Европейския съюз се съобразяват с документи подписани, много преди ти и аз да сме се родили. И понеже сме по българи от българите дай да го правим на български...смешно!
8.
Георги Шивачев
25.05.2011 15:32:29
1
3
Компасът е международен инструмент създаден от китайците и на негова база е създаден GPS. Посоките на света са изписани на латиница и питам аз в качеството си на какви ще побългаряваме нещо което е с международно значение? Да сте виждали компас изписан на гръцки, японски, турски или друг език? Моля ви се ставате смешни в стремежа си за националност!
И да Сия, определено с това писание ми заприлича на ТВ СКАТ.
7.
о боже
25.05.2011 15:30:44
1
5
не ви ли е срам да пишете толкова малоумни текстове ?

да, глупаво е, че няма надпис на латиница

но също така и начина по който сте стигнали до гениалното умозаключение, с което ангажирате бургаската общественост, а именно "архитектка за това, че с действията си публично е изразила своята погнуса към кирилицата."
е не по-малко глупав.

я се вземете в ръце и не се занимавайте с глупости, че ставате жалки
6.
Сия
25.05.2011 15:01:18
1
6
Този сайт запличва все повече на СКАТ :)))
5.
Лукавия
25.05.2011 15:00:40
3
1
Не може ли на турски, щото любимата страна на ГЕРБ ще я правят член на ЕС, а Коце Марков много я харесва.
4.
Към Шивачев
25.05.2011 14:17:50
1
2
Абе, Шивачев, ами нали нещо трябва да се пише :)
3.
ДО Жорката
25.05.2011 14:17:38
2
2
Жорка, пиле шарено, ти не разбра ли, че ВСЕКИ ЕДИН ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК НА СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ?!

Ей ама си .... вземи прочети бе чедо!
2.
:))
25.05.2011 14:01:15
2
3
Щом ти точно не виждаш нищо лошо - трябва да се вземат мерки :))
1.
Георги Шивачев
25.05.2011 13:59:26
6
4
eeee ама прекалявате...аз лично не виждам нищо лошо в това надписите да бъдат на английски...все пак сме членка на Европейския съюз. Но ако толкова се държи да бъде на български да се измисли вариант да бъде и на двата езика...аман от недоволни...още нещо да не харесвате...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Братът на Ружа Игнатова вдига сватба Братът на Ружа Игнатова вдига сватба Константин казва "Да" на красивата Стефани, с която се запознал преди няколко месеца на технопарти Последна почит пред двамата загинали пилоти старши лейтенант Венцислав Дункин и подполковник Петко Димитров Последна почит пред двамата загинали пилоти старши лейтенант Венцислав Дункин и подполковник Петко Димитров "Черната кутия" на самолета ще бъде разчетена в Чехия Няма да вали днес, облачността намалява до слънчево Няма да вали днес, облачността намалява до слънчево Прогноза за времето - събота, 21 септември 2024 г.  "Градът на спасението": Как Созопол беше похвален от британските медии "Градът на спасението": Как Созопол беше похвален от британските медии На територията на днешен Созопол в древността се смесват двете култури Децата сами ще дойдат: Вкуска закуска „Ден“ от уникални продукти Децата сами ще дойдат: Вкуска закуска „Ден“ от уникални продукти Интересна идея за перфектната закуска Инж. Петър Кънев е водач на "БСП-Обединена левица" във Втори МИР-Бургас, вижте цялата листа Инж. Петър Кънев е водач на "БСП-Обединена левица" във Втори МИР-Бургас, вижте цялата листа Инж. Петър Кънев е безспорен авторитет и обединителна фигура за актива в региона, а този път социалистите имат силен отбор, с който ще се борят за значително по-добър резултат Диян Камбаната насъскал питбула си към ченгета от Четвърто РУ: Да ви е*а майката боклуци, педе*асти! Ще ви избия всичките Диян Камбаната насъскал питбула си към ченгета от Четвърто РУ: Да ви е*а майката боклуци, педе*асти! Ще ви избия всичките Бургаският рецидивист Диян Тончев-Камбаната разбил устата на единия полицай, а после центрирал в лицето и медик от УМБАЛ-Бургас Рецепта за паниран праз Рецепта за паниран праз Просто и вкусно есенно-зимно предястие 3 зодии, за които октомври ще бъде любов 3 зодии, за които октомври ще бъде любов Забавления за Козирозите Ще спре ли трета лента на АМ „Тракия” войната по пътищата? Ха-ха!!! Ще спре ли трета лента на АМ „Тракия” войната по пътищата? Ха-ха!!! Недейте, че някой ще си помисли, че ползваната за синоним на „магистрала” дума „аутобан” вече е буквална 
Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления Технологията анализира поведението на хората на обществени места, сравнявайки го с поведението на престъпниците Остави майка си и сестра си да гният в моргата Остави майка си и сестра си да гният в моргата Певицата замина на почивка, вместо да погребе роднините си  Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Експлозивите били вградени във взривилите се устройства преди те да пристигнат в Ливан Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори