Салата с пушена скумрия и бекон
Невероятната рецепта е от тефтерите на Найджъл Слейтър
Това нестандартно за нашите ширини предложение излиза от идеите на феноменалния Найджъл Слейтър. Ето как да се развихрите със замах в кухнята и да оставите едно наистина добро впечатление на себе си и на близките, които ще нагостите с тази салата.
За салатата:
1 малка глава лук
3 с.л. бял винен оцет
500 г дребни картофи
6 слайса пушен шарен бекон
2 цели пушени скумрии
За дресинга:
2 ч.л. дижонска горчица
1 пълна с.л. каперси
2 с.л. бял винен оцет
6 с.л. зехтин
4 стръка копър
Начин на приготвяне:
Обелете и сварете картофите в подсолена вода за 15 минути или до омекване. Прецедете ги и ги нарежете на кубчета. Отстранете кожата на пушените скумрии, както и костите. Начупете месото на големи парчета и ги поставете в голяма купа. Подредете слайсовете бекон в тава, постлана с хартия за печене. Поставете на най-горното ниво в предварително загрята фурна на 220 градуса за 10 минути, докато станат хрупкави.
Обелете и нарежете на тънки кръгчета лука. Сложете го в купичка и го залейте с винения оцет. Оставете настрани за 10 минути. За дресинга в купичка смесете горчицата, каперсите, оцета, нарязания копър и зехтина. Разбъркайте много добре. Поставете лука в дресинга и разбъркайте. Добавете нарязаните картофи при пушената скумрия. Нарежете или накъсайте на големи парчета бекона и добавете и него. Залейте с дресинга с лук и разбъркайте салатата много добре.