Вкусна рецепта от турската кухня: Вегетариански кюфтенца с булгур и леща
Опитайте ги и няма да останете разочаровани
Предлагаме ви една рецепта от турската кухня, която е любима на повечето вегетарианци, а именно лесни и вкусни кюфтенца от булгур и леща. Булгурът е новата киноа. През последните няколко години киноата стана популярна поради многобройните си ползи за здравето, но е време да обърнем внимание и на една друга суперхрана - булгур.
Булгурът е пълнозърнеста храна, направено от няколко различни вида твърда пшеница. В сравнение с белия ориз, булгурът има повече фибри и протеини, по-нисък гликемичен индекс и по-високо съдържние на витамини и минерали. Също така съдържа половината от калориите в киноа.
Докато вашата консумация на булгур може да бъде ограничена до приготвянето на салата табуле, то в Турция е обичайно да видите булгур, сервиран вместо ориз, или като пълнеж в различни зеленчуци (патладжан, тиквички и др.). Друг често срещан начин на ядене на булгур е под формата на кюфтета с месо или с леща.
Предлагаме ви вариант на кюфтенца подходящи за вегани и вегетарианци. Опитайте ги и няма да останете разочаровани.
Рецепта за кюфтета с леща и булгур
Време за подготовка: 10 минути; Време за готвене: 30 минути; За 6 порции.
Необходими съставки:
1 чаша булгур, измит и отцеден
1 чаша червена леща, измита и отцедена
1 лук, ситно нарязан
1/2 чаша зехтин
1 супена лъжица доматено пюре
1 супена лъжица кимион
1/4 чаша магданоз, нарязан
1/3 чаша нарязан зелен лук
люспи червен пипер, по избор
Приготовление:
Загрейте червената леща в 2 1/2 чаши вода на слаб огън. След като по-голямата част от водата се изпари (но има още малко), добавете булгура. Разбъркайте и продължете да готвите, докато цялата вода се изпари. Покрийте тенджерата с капак и я оставете настрана.
В друга тенджера със среден размер задушете лука в зехтина за около 8-10 минути.
Добавете доматеното пюре и кимиона и разбъркайте добре.
Добавете сместа от лещата и булгура. Гответе на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сместа стане тестена и започне да се отделя от страните на тенджерата (за около 10 минути).
Свалете от котлона и покрийте тенджерата с капак. Оставете настрана, докато сместа се охлади.
След това добавете магданоза и зеления лук и разбъркайте, докато се смесят добре.
Оформете сместа за кюфтета с ръце. Традиционно те са с овална, продълговата форма, а не кръгли.
Поръсете с лимонов сок отгоре, а ако използвате люспи от червен пипер, поръсете пак отгоре.
Сервирайте при стайна температура с резенчета лимон.
Източник: Tialoto.bg