Бърза рецепта за спагети с кюфтенца от боб и доматен сос
Насладете на това балансирано и леко ястие
За кюфтенцата
боб 200 грама
лук 1 глава
чесън 2 скилидки
овесени ядки 1/2 чаена чаша фини
зехтин 1 супена лъжица
риган 1/2 чаена лъжица
черен пипер 1/3 чаена лъжица
За доматения сос
домати 1 кг (един буркан)
лук 1/2 глава
чесън 2 скилидки
моркови 1 брой
зехтин 2 супени лъжици
червен пипер 1/2 чаена лъжица
сол 1/2 чаена лъжица
За спагетите
спагети 300 грама
сол 1/2 чаена лъжица
зехтин 1 супена лъжица
Ако и вие обичате многокомпонентните ястия, в които всеки един от отделните елементи е изключително вкусен, а съчетанието на всички е с вкус на съвършенство, то рецептата за спагети с кюфтенца от боб и доматен сос е вашата рецепта. Ако и вие обичате вкусните веган рецепти, то рецептата за спагети с кюфтенца от боб и доматен сос е вашата рецепта. Ако и вие се чудите как да хапвате по-често боб и то в повече и разнообразни варианти, то рецептата за спагети с кюфтенца от боб и доматен сос е вашата рецепта. Общо взето, казано с думи прости, рецептата за спагети с кюфтенца от боб и доматен сос е вашата рецепта при всички положения. Насладете на това балансирано и леко ястие.
Първата стъпка от рецептата за спагети с кюфтенца от боб и доматен сос е подготовката на продуктите. Бобът трябва да е сварен. Заливате шарения боб със студена вода и го оставяте да набъбне за няколко часа или една нощ, след което го сварявате до готовност без сол, като сменяте водата веднъж след завиране. Спокойно можете да ползвате и варен боб, за да спестите време.
Почиствате и нарязвате лука и чесъна на ситно и ги изсипвате в купа. Добавяте и боба, който намачквате с помощта на преса за картофи или пък вилица. Добавяте солта, черния пипер, зехтина, овесените ядки, доматеното пюре, ригана и разбърквате добре до получаване на бобена смес, подобна на тесто. От това бобено тесто оформяте малки кюфтенца, които може да изпържите, или пък да подредите в тава, в която сте поставили хартия за печене и да изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна, както са приготвени кюфтенцата на снимките.
Докато кюфтенцата се пекат, трябва да приготвите соса и спагетите. Почистете лука, чесъна и моркова, нарежете ги на ситно и запържете на 3-4 минути в зехтина. Добавете почистените, обелени и нарязани на ситно домати, солта, черния и червения пипер, разбъркайте добре и оставете на котлона на умерен огън до сгъстяване на соса, като разбърквате от време на време. Сварете спагетите в подсолена вода, следвайки инструкциите на пакета. След сваряване, отцедете от водата, добавете зехтина и разбъркайте. След като кюфтенцата са придобили лек златист загар, доматеният сос се е сгъстил, а спагетите са сварени, сглобете порцията, като в дълбока чиният сложите от слагетите, след това добавите сос, а накрая и 3-4 бобени кюфтенца. Може да добавите и пресен босилек.