5 невероятни здравни ползи от карфиола
Какви са ползите за тялото и може ли всеки да го консумира?
Нутриционистът Кери Торенс споделя какво прави карфиола (този универсален зеленчук) толкова здравословен - от хранителните вещества, които осигурява, до ползите за тялото ви, пишат от BBC GoodFood.
Ето кои са хранителните ползи от карфиола:
Порция от 80 гр. (суров вид) съдържа приблизително:
2 гр. протеин
3,5 гр. въглехидрати
1,4 гр. фибри
0,3 гр. мазнини
202 милиграма калий
14 милиграма калций
44 микрограма фолиева киселина
45 милиграма витамин С
Дали обаче карфиолът може да бъде консумиран от всеки?
За повечето от нас карфиолът е здравословен избор. Ако обаче имате проблем с щитовидната жлеза, може да бъдете посъветвани да сведете до минимум количеството на кръстоцветните зеленчуци, които ядете. Това е така, защото тези зеленчуци могат да попречат на усвояването на йод, който е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Струва си обаче да се отбележи, че ще трябва да ядете голямо количество и постоянно, за да бъде това проблем.
Карфиолът е храна с високо съдържание на фибри, която за повечето от нас е изключително полезна - подпомага храносмилателния процес. За някои хора обаче храните с високо съдържание на фибри могат да причинят подуване на корема и газове, това е особено важно за хората, които страдат от възпалителни болести на червата - като болестта на Крон или ултрацерозния колит.
Ако имате съмнения дали трябва да включите карфиол в менюто си, консултирайте се със специалист или вашия личен лекар.