Време е за пица. Направете си домашно калцоне с пеперони и чедър
Вижте рецептата:
Продукти:
75 г мая
235 мл топла вода
1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
300 г брашно
1 чаена лъжица зехтин
125 г рикота
170 г чедър, настърган
115 г колбас пеперони, нарязан
35 г пресни гъби, нарязани
1 супена лъжица сушен босилек
1 яйце за намазване
Приготвяне:
За да приготвите тестото:
В голяма купа разтворете маята в топлата вода. Добавете 1 супена лъжица зехтин, солта и захарта. Смесете със 125 г брашно и разбъркайте добре. Оставете да почине няколко минути. Внимателно добавете останалото брашно. Омесете меко и гладко тесто. Месете върху набрашнена повърхност около 5-6 минути, докато стане еластично. Поставете тестото в купа, намазана с 1 чаена лъжица зехтин. Покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса 40 минути, докато се удвои.
За да направите пълнежа:
Докато тестото втасва, смесете рикотата, чедъра, пепероните, гъбите и босилека в голяма купа. Разбъркайте добре. Покрийте и оставете в хладилник за 30 минути да се охлади. Загрейте фурната на 200 градуса.
След като тестото е готово, разделете го на две топки. Разточете ги върху набрашнена повърхност. Напълнете всеки кръг тесто с плънката, като я разпределите поравно. Пълнете откъм единия край на тестото, така че да можете да прехлупите с другия край. След като затворите калцонето, притиснете добре краищата му, за да го запечатите. Направете същото и с другото калцоне.
Намажете пиците с разбитото яйце. Печете за 30 минути до златисто.