Есенните храни, с които да подобрите имунитета
10 храни за повече здраве през есентa
С настъпването на есента е време да се погрижим за здравето и имунитета си. Суперхраните на есента могат да ни дадат повече витамини и минерали, повече антиоксиданти и важни хранителни вещества от които и да било продукти в този важен за здравето момент, в който трябва да подготвим организма си за зимните предизвикателства.
Сезонните плодове и зеленчуци на есента са изключително полезни и могат да помогнат в подготовката на тялото за сезона на грипа и настинките.
Кои са есенните суперхрани за отлично здраве?
1. Ябълки
Ябълките са изключително полезни. Задължително е да се консумира минимум една ябълка всеки ден, защото този прекрасен плод е беден на захари и много богат на фибри и витамини. Ябълките съдържат здравословни флавоноиди, антиоксиданти и имат великолепен вкус.
2. Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е чудесен есенен зеленчук. Много е богато на витамин К, фолати и желязо. Брюкселското зеле е също така богато и на фибри, а е същевременно бедно на калории.
3. Пащърнак
Въпреки че не е особено популярен, пащърнакът заслужава специално внимание. Този есенен зеленчук е изключително полезен. Богат е на калий и много фибри. Подходящ е за ястия с ориз, картофи, пасирани сосове и супи.
4. Круши
Сладки и сочни, крушите са просто великолепни. Те са много наситени с фибри, витамин С, важен за имунитета през есента, както и мед.
5. Брюква
Брюквата е друг кореноплоден зеленчук с фантастични ползи за здравето през есента. Тя е източник на големи количества витамин С и фибри. Подходяща е за яхнии, печени ястия с месо и зеленчуци, супи, а може да се сервира и печена с мед и лимон.
6. Карфиол
Карфиолът е изключително наситен с фибри и също толкова изключително беден на калории. Няма да застраши фигурата ви, но ще направи имунната ви система по-силна. Богат е на фибри и витамин С в изобилие. Източник е на фитонутриенти и антиоксиданти, намаляващи риска от рак.
7. Тиква
Тиквата е най-есенният плод. Тя е сладка, вкусна и подходяща за десерти, супи, ястия и печива. Богат източник е на фибри, омега-3, витамин А, които са много важни за здравето през есента.
8. Сладки картофи
Сладките картофи са подобни на тиквата. Те са източник на така важния за очите, кожата, косата, ноктите и имунитета витамин А. Сладките картофи са източник още на фибри, желязо и противовъзпалителни антиоксиданти.
9. Репички
Когато правите салата, не забравяйте да добавите и репички. Те са пълни с витамините С, А, К, фолати и фибри.
10. Фурми
Въпреки че фурмите не са местна храна, те са много важни за имунитета и здравето през есента, защото са много добър източник на фибри и калий. Бедни са на мазнини и са много богати на полезни въглехидрати.