Фолклорна група „Вардарка”откри VI-ия рибен фестивал „Есенни пасажи” в Стария Несебър (СНИМКИ)
Най-добрата рибена чорба се прави от няколко вида прясна риба, за да има нюанс в аромата, казват местни
26 Октомври 2018, Петък, 10:29 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА, снимки: авторътВ събота моряците от несебърските риболовни кораби собственоръчно ще приготвят рибена чорба, която ще бъде оценена от „стари моряци”, уверяват от общинската администрация
Шестото издание на рибния фестивал ”Есенни пасажи” в Несебър започна днес. Разнообразна тридневна програма ще радва жители и гости на града до 28 октомври. Тя е изпъстрена със събития от всякакъв характер, а по традиция кулминацията е конкурсът за най-вкусна рибена чорба, който ще събере в събота участници, жури и ценители на площад „Месамбрия“ в града.
Точно там преди минути бе поставено символичното начало от групата за изворен фолклор „Вардарка“.
„Равденската група, която откри рибния фестивал, изпълнява автентични народни песни от Вардарския юг, особено популярни тук, защото в Несебър и Равда има много преселници от този регион. И понеже Бог ни обича, ето какво време е днес и така ще бъде и в следващите дни на фестивала. Св. Димитър може и да е отворил снощи портата към зимата, но в никакъв случай не е повикал снежинките. Напротив, събрал е последните слънчеви лъчи, за да може в преддверието на зимата да продължи още малко лятото”, каза пред Флагман.бг Златин Чаушев, председател на Комисията по култура в Община Несебър.
Златин Чаушев, председател на Комисията по култура в Община Несебър
Специално за шестото издание на фестивала е поканен шеф готвач Георги Иванов, който ще приготви рибни специалитети и деликатеси за участниците във фестивала.
Най-интересното тепърва предстои, уверяват от общинската администрация. В събота моряците от риболовните кораби собственоръчно ще приготвят рибена чорба, която ще бъде оценена от „стари морски вълци”. Те ще „измерят” как изглежда и ухае, какво плува в нея, след което ще оценят и наградят.
„Най-добрата рибена чорба се прави от няколко вида прясна риба, за да има нюанс в аромата. Тя трябва да ври с костите”, каза майсторът готвач Янаки, собственик на едно от най-добрите места за рибни специалитети в Стария Несебър.
В неделния ден на 28 октомври в зала „Сочи“ от 11.00 часа ще се състои награждаването на участниците в международния конкурс „Аз обичам Черно море“ .
„Есенни пасажи“ ще закрие групата за стари градски песни „Блян“ към читалище „Яна Лъскова“ в Несебър.
В събота моряците от риболовните кораби собственоръчно ще приготвят рибена чорба, която ще бъде оценена от „стари морски вълци”
В категории:
Несебър
Инженерна мисъл: Вижте как този мъж прави „самоделно камионче“ с подръчни материали
Тя ще е водещ на най-чаканото шоу по бТВ
Бижуто й струва 1,1 млн. долара
Лукашенко с интересна фраза
Отново показа класа
Бишва любима на Гришо яхна...
26/01/2025, Неделя 22:00
1
Скандалът в борбата не стихва
26/01/2025, Неделя 21:30
1
Нищо ново! Лукашенко пак спечели изборите в Беларус
26/01/2025, Неделя 21:00
0
Огромен протест в Гърция
26/01/2025, Неделя 21:00
0
Русия съобщи, че е завладяла...
26/01/2025, Неделя 20:31
2
Отново показа класа
26/01/2025, Неделя 20:03
0
Много е щастлива
26/01/2025, Неделя 19:31
1
Бизнесът му тръгна от видеокасетки, а днес е един от най-богатите в държавата
26/01/2025, Неделя 19:03
5
Обра точките на 57 години
26/01/2025, Неделя 19:00
0
Прегърнахме се и чакахме, проговориха машинистите от фаталния влак
26/01/2025, Неделя 18:56
0
Сръбската Беба подпали мрежата
26/01/2025, Неделя 18:31
1
Поколението Z – все по-технологично и самотно
26/01/2025, Неделя 18:12
0