×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От Резово до Варвава останаха без банка. Извозват баби и дядовци до Царево, за да си вземат пенсиите


От Резово до Варвава останаха без банка. Извозват баби и дядовци до Царево, за да си вземат пенсиите
Не е ясно и дали банката ще отвори врати дори за лятото
05 Април 2016, Вторник, 20:57 ч.
Автор: Тони БЕЛОВ

Банковият клон бил затворен без никакво предупреждение


Жителите в най-югоизточните населени места на България бяха оставени без възможността да теглят пари, след като в Ахтопол затвори единственият банков клон на юг от Царево. Причините за затварянето са неясни, като от кметството в Ахтопол са изпратили и специално запитване до Банка ДСК за затварянето на клона.

"Официално не сме получили никакво предупреждение или позиция на банката. Просто я затвориха без никаква информация. Надявам се поне лятото тя да бъде отворена, но лично аз смятам, че това може и да не се случи", каза кметът на Ахотопол Станислав Димитров пред репортер на Флагман. Бг

Той поясни, че кметството са готови да вземат мерки и да осигурят транспорт до Царево на хората, които има нужда да изтеглят парите си. "Скоро започва изпащането на пенсиите за Великден и много пенсионери разчитат да си получат парите по банков път. Ситуацията е много проблемна и се надявам да има положително развитие за хората тук", сподели още Димитров.

В категории: Царево , Животът


Автор
12
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
12
Коментара по темата
12.
Върнете кенефа на Рикардо!
13.04.2016 10:38:36
1
0
ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ ДО КМЕТА НА ПРИМОРСКО

Г-н Кмете,
Ние, цялото село Веселие, подкрепяме искането на Рикардо да си върне кенефа, който беше в центъра на селото и който беше негова частна собственост. Освен това крайно належаща е нуждата в центъра на Веселие да има обществена тоалетна, затова ви молим да удовлетворите тези наши и на Рикардо искания!
И без друго няма с какво друго да ви запомним, затова направете ни това добро! Този кенеф ще символизира вас и времето на вашия мандат, а ние ще ви се отблагодарим като поставим там ваша снимка с посвещение и всеки ден ще идваме, ще ви споменаваме с "добро" и ще пикаем отгоре ви в знак на благодарност за добрата работа, която свършихте за нашето село!
Ваши верноподаници и гласоподаватели, жителите на село Веселие:
(следват подписите на цялото село)
____________________

РИКАРДО:

ВЪЗВАНИЕ
към Гихора - бъдещия кмет на Приморско (става въпрос за Димитър Гихоров Димитров)

Гихоре, ще агитирам цяло Веселие да гласуват за тебе, ако ми върнеш кенефа, който беше в центъра на селото на площада! Този кенеф е бил наша семейна собственост построен на наша земя, но след 9 септември комунистите го национализираха, а след 10 ноември от кметството не ми го даваха. Ходих да се разправям с кмет и разни хора там, исках поне наем да ми дават за тоз кенеф, защото е на моя земя или поне да ми дадат да му вземам таксите за ползване... Е, не, та не! Мотаха ме, лъгаха ме, докато накрая ми писна. Взех брадвата и чуковете, отидох там на място и за един час го съборих... Какво толкова им се досвидя тоз кенеф, бе, сякаш беше златен или лайната в него от злато ли бяха, де да знам! Свидливо племе! И кво постигнахте? Сега нито вие имате кенеф, нито аз пари от кенефа...
Та, Гихоре, разбрахме ли се? Даваш ми кенефа и аз ти давам цяло Веселие!!! Пак ще си на кяр, кво искаш?
____________________
(коментар във в. "Флагман")
ВАСКО МИНЕТА (бизнесмен от Приморско):
Мамка му и кенеф! Не го дават, а? Такива са комунистите ве, Рикардо! Алчни търбуси! Само знаят да вземат, а не дават нищо насреща!... Но аз вярвам на г-н Димитров! Той винаги е бил отзивчив към страданията и болките на хората. Той ще ти върне кенефа, бъди сигурен!
11.
кучето
12.04.2016 16:10:07
1
3
Кмета Лапчев умишлено съсипва общината !!!!!!!
10.
Приморско
09.04.2016 09:15:21
1
0
Много лъжете бе, хора! Колкото до многоуважаемия Минет, така наречен Васко, той не е никакъв минет, ясно ли ви е, а честен бизнесмен и личен мой приятел, който си изкарва хляба по честен начин, затова спрете да злословите по негов адрес.
и трябва да ви кажа че тези които тук са се писали като Чарка, Димо Бозев и Кондака съвсем не са тези хора. някой от ммц пише от тяхно име и всички му вярват, апък многоуважаемия Васил така наречения Минет, човека си гледа бизнеса и хич не му е до форуми, така че престанете вече
9.
ахтополчин
06.04.2016 18:59:33
1
8
абе тези лозенци им се чудя защо стоят в царево еми не преминат към приморско ние в ахтопол ако бяхме близко до приморско ахтополци щяхме да преминем към община приморско лозенци да не спат ами да преминават към приморско днеска научих от сигурен източник че ще се тегли нов заем от общината есентта започва съкращения и след това отново голям скок на данъците тези които гласуваха за лапчев да видят за какъв крадец са гласували
8.
Община Ахтопол
06.04.2016 14:56:07
0
3
Като град Ахтопол е основан около 430 г. пр.н.е. от гръцки колонисти от Атина, като се предполага, че основаването му има връзка с действията на Перикъл в черноморските области. Градът се превръща в търговско средище, като в него се секат монети. След варварските нашествия от 5-7 век градът е възстановен от византийския военачалник Агатон, който го нарича Агатопол.
Село царево е основано 20 века по късно и е известно със населението си - ургарски нестинари..и най вече с дърводобива си!
7.
Община Ахтопол
06.04.2016 14:45:10
0
6
Предлагам община Ахтопол да гласува селцето царево което има поминък дърводобив да премине към община Малко Търново! Всъщност къде се намира това малко селце царево?
6.
някой
06.04.2016 11:47:20
2
4
Не че няма работа офиса просто е построена на центъра на града защо да не се продаде Ако вече не е продадена както се говори
5.
манчо
06.04.2016 11:33:27
3
1
Ало, Флагман, оправете си статията. Не съществува община Ахтопол, а кметство Ахтопол, което е към община Царево.
4.
az
06.04.2016 10:48:10
3
2
кое търговско дружество може да си позволи лукса да поддържа целогодишно офис, в който няма работа? бърка се търговска и социална дейност, ми се струва.
3.
Бисер Колев, бивш кмет на Ахтопол
05.04.2016 22:59:41
2
2
- Г-н Колев, от кога датира намерението на община Ахтопол да изгради ново, модерно пристанище?

- От 2005 г. Тогава започнахме разговори с област Лигурия, която е част от италианската Ривиера с център Генуа. Фактически до 2007 г. успяхме да побратимим Ахтопол с Порто Фино, Лаваня – най-голямото яхтено пристанище на област Лигурия.

- Това е много богат район в Италия.

- Да. И не само с туризма, но и с опита си в изграждане и експлоатация на такива съоръжения като пристанищата.
- Кой пръв инициира проекта за ново пристанище тук, в Ахтопол.

- Инвеститорите. Те обикаляха българското Черноморие, за да проверят инвестиционната среда и да изберат къде да вложат парите си. Тук, в Ахтопол, останаха. Ние задълбочихме контактите и се стигна до изготвяне на проект за пристанището. Проектирана е възможност тук да акостират и големи яхти – до 50 м.

- Какво ви „грабна” в тяхното предложение?

- Всичко ми хареса. Инвеститорите са с много голям опит в яхтения бизнес, в строежа на пристанища, в тяхната експлоатация. Искам да пренеса тяхното ноу-хау тук.
- А кога ще започне строежът?

- За съжаление – не мога да се ангажирам с дата.

- Защо?

- Защото като си „кмет на населено място”, какъвто е моят случай, не можеш да разполагаш изцяло с ресурсите. Така че проектът зависи от доброто желание на общината Царево.

- А добре ли работите с община Царево?

- Работим, да. Има разбиране. Нищо не ни е отказано, но и нищо не се е случило.

- Как така?

- Много бавно се случват нещата. Затова местното население имаше огромно желание да се отдели от община Царево в самостоятелна община. Още през 1991 г. започна този процес. Тогва 99,6% гласуваха „за” отделянето ни. През 2002 г. пак имахме референдум за отделяне – пак се потвърди желанието на всичките 1458 жители на Ахтопол да се отделим. Създадохме инициативен комитет дори.

- И как свърши тази авантюра?

- С две постановления на МС. С едното постановление ни разрешават, а с другото – забраняват отделянето. Царево просто се бореше с всички сили и средства това да не се случи. Макар че всички населени места до края на 1979 г. са били отделни общини, а после с териториалните промени общините се окрупняват. По-интересното е друго, че с преминаването си към Царево в Ахтопол нищо интересно не се е случило от 1979 г. Има пресни примери за градове, които разцъфтяват, след като се отделят – Китен, Приморско. Общо взето, който е поел самостоятелен път на развитие, е спечелил.
Не си заслужава пак този път, когато нещата в един момент опират до процедури, които траят 3-4 години.

- Добре, но защо толкова трудно вървят нещата с проектите за развитието на този район?

- За мен това е липса на политическа воля.

- Искате да кажете, че на Царево се обръща много по-голямо внимание, отколкото на Ахтопол.

- Абсолютно. Примерно от 18 млн. лв. бюджет на община Царево, тук в Ахтопол реално влязоха 239 000 лв. за миналата година. А за тази са 264 000 лв. И още 500 000 лв. за проектиране. Има проект за пречиствателно съоръжение от 2002 г. например, за което досега нямаше финансиране. Защото трябваше да се изгражда в Царево. Имам още два проекта за пречиствателна станция и така нататък…
- Трудно се работи.

- Напълно невъзможно е да се работи по този начин.

- Какви други проекти имате за развитието на града?

- (Смее се)… Проектът за ново пристанище беше подкрепен дори от италианския посланик, който посети Бургаска област именно заради тази инвестиция. Той каза, че действително природата ни е прекрасна. Този проект е съобразен с цялото околно пространство. Неговата стойност е около 80 млн. евро.

- От наша страна трябва ли да има съфинансиране?

- Още не сме изяснили това. Има още много въпроси, които чакат решение. Не зависи от нас да водим такива преговори.

- Тия хора няма да седят вечно в чакалнята ви и да чакат тук мъдреците да се намъдруват. Този проект ще осигури свежи пари, нови работни места, какво смятате да правите изобщо?

- Точно така. Един пример – в момента имам 26 деца, за които няма места в нашите детски градини. Майките им бяха дошли на последната сесия на общината да питат какво ще правим. Отговориха им, че в Царево има повече деца и там трябва да се концентрират усилията. Техните специалисти така отговарят на нуждите на нашето население. Което означава, че догодина ще имаме 5 деца, а по-другата година вече нямаме да имаме изобщо такъв проблем. Защото младите ще са избягали от тук. Защото ние не успяваме да създаваме добра среда за тях.

- Разчитате много на проекта „Яхтополис”.

- Първо, само строителството ще продължи най-малко 1,5 г. Което означава, че ще има възможност за заетост на строители, транспортни работници. Ще ангажираме първо местните хора в изграждането на пристанището. Второ, ще привлечем работна ръка. Те трябва да спят и да ядат, ще се ангажира базата. Дори и остаряла да е. След това на една яхта според Джорджо Рикети - архитект на проекта, е необходим човек и половина за поддръжка. Това означава следното: ако пристанището има пълен капацитет от 506 яхти, ще има поне 700-750 човека, които ще са постоянно ангажирани в експлоатацията на пристанището. Плюс още 112 рибарски лодки, вие смятайте. Даже ще трябва при пълно натоварване да наемаме допълнителна работна ръка от други места. Да не говорим за качеството на туристите, които ще започнат да идват тук.

- Какво се чака сега?

- По българското законодателство – начин на предоставяне. Има едно решение от 2007 г. на сесия на общинския съвет на Царево, с което обаче не се реши по какъв начин ще бъде предоставена тази територия на инвеститорите, за да започнат строежа на пристанището. Скалите например са изключителна държавна собственост. Тази територия е и общинска. Има вода – това е държавна собственост. Има неяснота, която трябва да се разсее.

- От кой зависи?

- От община Царево и МРРБ. Министерството може да помогне, но искането трябва да бъде отправено от община Царево.

- Правилно ли ви разбирам – казвате, че община Царево целенасочено спира проекта за ново пристанище.

- Аз не мога да кажа изрично, че спират проекта, че отказват да съдействат и т.н. Но човек, когато реши да бави нещо, винаги намира поводи и причини.

- Има ли други проблеми около "Яхтополис", които чакат да бъдат решени?

- Ами преди няколко години местната кооперация продаде терена на ресторант „Ахтопол” на частно лице. Той се намира непосредствено до пристанището. И ни създадоха проблеми. Жителите направиха дори подписка, че не желаят този „зелен” на практика терен (намира се в градския парк) да бъде застрояван. Изясняването на проблема отне 2 години, строежът се забави. Най-сетне новите собственици се съгласиха на обезщетение и пуснаха молба до община Царево. Но междувременно законодателството беше променено и заменките на терени станаха невъзможни. Така че в крайна сметка не можахме да се преборим за този парцел. Там ще се строи. Предназначението на терена е за ресторант, но те могат лесно да го променят.

- Италианците как реагират на това забавяне и на тези проблеми.

- Има едно оттегляне от тяхна страна. Има консорциум от близо 300 фирми, които ще участват в проекта. Уникредит Булбанк например ни отговориха да спрем да ги питаме за пари, защото са готови да финансират проекта. Заводът за производство на електроника в Генуа, който също ще участва, има 2 млрд. евро оборот годишно. Технически финансирането е изчистено.



- Те протакат, защото не желаят тук да се изгради ново пристанище, а в Царево. Искат да ви откраднат проекта с други думи.

- Затова казвам, че за осъществяването на този проект липсва политическа воля.

- А какво става с пътя Царево - Ахтопол?

- Започна се строителството. Но спря защото шефът на Пътна инфраструктура беше сменен. Реално оттогава никакви пътища в България не се направиха, защото знаете, че ОЛАФ прави проверки. Тази агенция две години нямаше изпълнителен директор и не работеше. От 4 месеца имат директор. Така че това са обективните причини за забавяне на изграждането на пътя. А общината не е издала разрешение за цялото трасе, защото липсваше екологична оценка. С обезщетенията въпросът също не е окончателно решен. Живот и здраве през следващите две години да успеем да построим пътя до р. Велека.

- Какви са най-близките ви цели?

- Като кмет се стремя да създам поминък и бъдеще на града. Затова така искам да се построи пристанището. Категорично смятам, че това мудно взимане на решения около проекта „Яхтополис” го бавят по един непростим начин. По отношение на бъдещето на жителите на Ахтопол говоря, а не в личен план.
2.
Google - смърт за ургарското село царево!
05.04.2016 22:49:45
1
10
Банковия клон досега обслужва жителите и гостите не само на Ахтопол, но и на Варвара, Синеморец и Резово!...тоест центъра на общината е Ахтопол а не село царево..! От къде на къде село царево е общински център? Смърт за ургарското село царево! Ахтопол да се отдели моментално в самостоятелна община в противен случай ще се обезлюди и без това крайно обезлюденото ни населено място!!!
1.
Иван Портних
05.04.2016 22:40:11
2
6
елате до гагаузово да видите кви лайнари сме
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ
Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори