×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Айтос отново ще има градски транспорт - с електрически автобуси


Айтос отново ще има градски транспорт - с електрически автобуси
До юни пускаме първата линия, каза кметът на общината Васил Едрев
25 Април 2024, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

До месец-два ще обявим откъде ще минават автобусите и каква ще е цената на билета, коментира кметът на общината

Общинският съвет в Айтос прие след кратка дискусия отчета на фирмата превозвач „Айтос Автотранспорт” ЕООД. В хода на въпросите към управителя на компанията Койчо Пенев стана ясно, че се работи усилено по идеята за градски транспорт в самия град, който да обслужва поне една вътрешна линия за начало. По темата разговаряме с кмета на общината Васил Едрев, който даде подробности и за останалите по-важни точки от дневния ред на заседанието на местния парламент, приети днес.

- Г-н Едрев, по време на редовната сесия днес се заговори основно за градски транспорт в Айтос. Наистина ли е необходим?

- Имаше две линии навремето. Те изпълняваха най-вече функцията на превоз на работещите в индустриалната зона, но поради отпаднала необходимост бяха закрити, след като бяха закрити и предприятията. Към настоящия момент, кандидатствайки по проект заедно с г-н Пенчев решихме, че можем да закупим два електрически автобуса. С единия  ще се опитаме да възстановим една от старите линии на градския транспорт. Подписали сме договор за получаването на автобусите и чакаме всеки момент да ги доставят, за да рестартираме линията и да видим дали хората на Айтос ще имат полза от нея.

- Така Айтос се нарежда сред пионерите по въвеждане на екоградски транспорт. Има ли начертан маршрут, по който ще минава линията?

- Имаме готовност с маршрута, да. Но е трудно да се опише, защото трябва да се опише улица по улица. Искаме първо да го съгласуваме с КАТ и с Комисията по безопасност на движението и ще го обявим. „Айтос Автотранспорт” ЕООД беше в изключително окаяно състояние, когато аз бях избран за кмет на общината. Попаднахме на много добър ръководител в лицето на г-н Койчо Пенчев. Когато започнахме работа с него, фирмата разполагаше с 4 автобуса. Сега имаме 26 бройки, които обслужват гражданите на достатъчно добро ниво.

- На сесията бяха поставени въпроси за проблеми с транспорта. За липса на климатици в днешните рейсове, например.

- Не става въпрос за системен проблем, а за временна неизправност на един от автобусите. През социалните мрежи ситуацията се преекспонира. Взели сме всички необходими действия. Г-н Пенчев е дал уверения на Общината, че въпросната повреда ще бъде отстранена възможно най-бързо, преди началото на летния сезон. Фирмата се развива добре. В годините назад, въпреки изградената транспортна схема, някои от линиите до определени села не се изпълняваха поради загуби, но сега пътуват до буквално всяко населено място. Той намери начин да компенсира всичко и да осигури транспорт на хората.

- Заговори се и за кредита, който е получило от Общината дружеството по време на пандемията. Той още не е изплатен, разбирам от доклада на г-н Пенчев.

- Абсолютно всички общински фирми по време на пандемията получиха финансова инжекция. Те може би нямаше да съществуват към момента, ако не беше Общината. По една от новите наредби ние ще бъдем задължени да начисляваме средства към „Айтос Автотранспорт” и мисля, че този въпрос с изплащането не подлежи изобщо на обсъждане. Социалната страна на въпроса е много по-важна, отколкото парите.

- Колко ще струва билета за градския транспорт в Айтос?

- Не сме обсъждали още чак в такива подробности. Ще бъде внесено предложение и Общинският съвет ще прецени на по-късен етап.

- При ремонта на пътя между Айтос и Карагеоргиево ще бъде прокаран и високоскоростен оптичен интернет. Имате ли реална готовност за това?

- Имаме два проекта, единият от които е за ремонт на пътя Айтос-Карагеоргиево-Тополица-Черноград. Общата стойност на проектите възлиза на 12 млн.лв. Собствениците на фирмата интернет доставчик проявиха интерес към ремонта на въпросния път, защото по проекта имаше така или иначе заложено прокарване на оптичен път. Ние трябва да осигурим трасето. Те искаха да се съчетаят двете неща и реално да изградят своята инфраструктура, и да прокарат бърз интернет и в с. Карагеоргиево.

- Прави впечатление, че огромна  част от града е разкопан. Какво се случва?

-Извинил съм се на гражданите за причиненото неудобство, но това е правилният път за развитие. Няма как да обновим мрежата на подземната инфраструктура, без да бъдат разкопани улиците. Всичко поетапно ще бъде възстановено. Настилките ще бъдат обновени и след това няма да има отново копане от страна на ВиК.

- Айтос е възприел подхода на Община Бургас - първо ВиК да смени подземната си инфраструктура, преди да започнат ремонтите на улиците?

- Отдавна, но е много трудно съгласуването на проектите. Благодарен съм обаче, че с наше настояване се направи цялата водопроводна мрежа на новия кв. Мирово. И общо постигнахме целта. Предстои по същия начин да се действа и в двата изцяло нови квартала на Айтос.

- Нови квартали?

- Да, вече говорим за нови квартали в Айтос. Решихме да започнем поетапно обновяване на инфраструктурата в града. Започваме от остарелите метални гаражи, които са без разрешително за строеж и изглежда подходът е добър, защото хората са доволни. Изграждаме и кв. 39, и кв. 154. Ще се подобри както инфраструктурата, така и ще се обособят нови паркоместа.

- Синята зона в Айтос още не е факт. Кога?

- Избягваме, поне на този етап, да даваме гласност по тази тема, защото всичко е в процес на обсъждане. Интересът е огромен. Работим и искаме всичко да е изпипано в детайли. Трябва да се внесе предложение към Общинския съвет, да премине през одобрение и да има начини да се разширява. Засега задържаме, защото уличната инфраструктура не е възстановена. Освен това ще трябва да се прави реорганизация на движението, което ще трябва да се съгласува и с КАТ. Предстоят още ремонти и за щастие срещаме разбиране от айтозлии.

 


В категории: Айтос


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
17
Коментара по темата
17.
Гадняри
04.05.2024 06:57:07
0
1
Свобода доволна ли си вече???
16.
Сабри
03.05.2024 20:31:58
0
1
Ооо, ГЕРБ са се окопали навсякъде. Лъжите им са големи и опашати. Със зъби и нокти се борят да си запазят подставените другарчета. Чак сега разбираме за какво раздаване на пари става дума по време на тяхното управление. Ами, да ме прощават избирателните на ГЕРБ, но по мои наблюдения, всеки, който гласува за тази партия, участва в схемите за раздаване на пари и иска хранилката да продължи. Съюзяват се, лъжат, мажат, подкрепят се. Проверките, обаче, много ги плашат.
15.
Амет такси
03.05.2024 20:26:15
0
0
А бе батко ще ни вземеш хляба с тези автобуси.
14.
Sadyk
03.05.2024 16:36:17
0
3
погледни града на какво пирилича
13.
Кака
03.05.2024 16:34:55
0
5
Пенчев може да е експерт но Свобода е още по - знаеща тя има решение за всеки проблем!!!
12.
Д. Д.
03.05.2024 15:43:18
0
3
Имаше предложение комплексарката Свобода Христозова да стане кондуктор на градската линия. Но гражданите споделят мнението, че тя е подходяща да таксува синята зона. Този щат отговаря на административните възможности на “безценния специалист” Свобода Христозова.
Боде, успех!
11.
ффгд
26.04.2024 10:18:29
1
11
В град, който може да се обиколи за 20-30 минути от край до край е излишно да има автобусна/и линия/и. Едно време е имало, за да извозва работниците към предприятията, а сега такива няма. Пари на вятъра...
10.
male
25.04.2024 22:08:32
4
5
,,Започваме от остарелите метални гаражи, които са без разрешително за строеж ,,-Не знаех ,че за преместваем обект се изисква разрешително строеж?
9.
Ляскова
25.04.2024 21:50:13
1
8
Единия автобус ще да е за Лясково....
8.
Наблюдател
25.04.2024 21:20:53
2
12
Два автобуса , Лидъл,хахаха
Поне боядисайте вратата на читалището,срамота !!!!!!
7.
до 1
25.04.2024 21:13:57
2
4
Така като гледам са скачали на майка ти!!!
6.
гражданин
25.04.2024 20:51:15
2
18
A за парко места няма ли да кажеш нещо? В града масово се строи безконтролно за руенските амуджи
5.
Хахахааа
25.04.2024 20:03:45
1
5
Хахахахааа
4.
Баси управника
25.04.2024 18:33:42
4
16
Че той нищо не каза.
Града си скапан.Безконтролно строителство,разкопани с години улици,ежедневни ВК аварий....и само си благодари на хората.
Поне да ги попита.
Феодали
3.
Абе
25.04.2024 18:14:36
2
17
То няма една асфалтирана улица.
2.
местен
25.04.2024 18:14:15
5
13
Да, едно време ,преди около 50г. в Айтос имаше 2 вътрешно градски автобусни линии. Дано се случи отново.
1.
Burgas center
25.04.2024 18:14:07
11
19
За какво им са автобуси на тези шимпанзета засадете дървета да скачат от клон на клон абуригините.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори