×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разкритие! Бургаският кмет Николов натискал инвеститора на ГУМ-а да отстъпи част от сградата за администрацията му


Разкритие! Бургаският кмет Николов натискал инвеститора на ГУМ-а да отстъпи част от сградата за администрацията му
Архитект Йордан Диков смути залата по време на общественото обсъждание с признанието за неформалната договорка между община и инвеститор
Тема в развитие
виж още
скрий
09 Февруари 2014, Неделя, 14:45 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Общината трябвало да се премести от площад „Атанас Сиреков“ в новия мол на „Тройката

Община Бургас е имала идеята да премести цялата си администрация от настоящия адрес на площад „Атанас Сиреков“ в едно от крилата на бъдещия мол „Гранд Галерия“ на „Тройката“. Това разкри по време на общественото обсъждане със Съюза на архитектите - Бургас авторът на проекта за търговския център арх. Йордан Диков.

„Преди 2 години, когато вървяха съдебните спорове, инвеститорът и общината бяха постигнали споразумение, в което имаше уговорката в рамките на парцела да се строи община. Получихме заданието от главния архитект и видяхме, че всъщност общината иска да се изнесе – да напусне сградата, която е в центъра и да дойде на това място. Ние предложихме три-четири-пет варианта на чисто концептуално ниво, като нива, обеми. Идеята беше входът да е откъм улица „Стефан Стамболов“, направихме всичко, което се искаше, но изглежда времената на разбирателство между общината и инвеститора бързо отминаха“, сподели прелюбопитната подробност арх. Диков.

Всъщност идеята за преместването на общинска администрация не е никак нова, но до този момент не бе публично известно сегашната кметска управа да има подобни планове, припомниха паметливи бургазлии. Още през 90-те години първият „син“ кмет на Бургас Анастас Демирев (б.а. вече покойник) лансира възможността общината да се нанесе в бившия партиен дом. Тогава обаче сградата бе окупиран от бургаски интелектуалци, които създадоха там първия частен университет в страната – БСУ. По времето на Йоан Костадинов също се търсеше подходящо място за преместване на някои от отделите на администрацията.  Неформалната договорка между настоящото общинско ръководство в лицето на кмета от ГЕРБ Димитър Николов и инвеститора в проекта за „Гранд Галерия“ никога нямаше да стане известна, ако не беше признанието на арх. Диков.

Бургаските архитекти останаха озадачени от признанието на арх.Йордан Диков

Двамата архитекти, изготвили проекта, съвсем открито коментираха с бургаските си колеги и други детайли.

„До лятото мислихме, че „Гранд Галерия“ е във фризера, докато в един момент не дойде инвеститорът и не поиска от нас за месец и половина да изготвим идеен проект за строително разрешение, който хем да е базиран на американския проект, хем да се подчини на други обстоятелства – че няма да има хотел и да се намали като площ“, допълни арх.Диков.

Новата вълна на млади и талантливи бургаски архитекти също забеляза доста пороци на проекта
По думите му входът за автомобили към мола ще  бъде откъм улица „Стефан Стамболов“. Паркингът ще е подземен, а на това ниво ще се разположи още и супермаркет. В мола освен магизини е заложено да има и офис помещения, за които входът ще е откъм задната страна. На третия етаж е предвидено на има кинозала.

Столичният архитект обаче разкри и един съществен порок  – липсата на актуална виза. „Издадена е виза върху друг проект, не този, който виждате. Той е по-различен. Необходимо е да се издаде нова виза. Това е една от възможностите общината да промени нещо, приемайки или неприемайки новите изисквания, които градът има като параметри. Ние посъветвахме инвеститора да издаде нова виза, но той не ни послуша и директно вкара проекта в общината. За това отказваме да носим отговорност. Казахме му, че така той не може да продължи с този проект, но той не ни послуша“, допълни Диков.

По думите му няма как да се намали обема на застрояване за сметка на височината на сградата. Собствената му практика показала, че при подобни случаи, още повече с подобни парцели, намиращи се в центъра на града, се прилага плътно застояване.

„Ако някой дойде да строи, няма да се задоволи с идеята половината да е мол, а другата парк. При всички случаи ще иска максимална площ на кота нула, защото това е площта, изплащата мола. Що се отнася до кинта, знаем, че има по-големи възможности, но се ограничихме от котата корниз на Съдебната палата. Над нея ще бъде само кинокомплекса“, завърши арх.Диков.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
10
Коментара по темата
10.
кметицата
10.02.2014 13:23:28
0
3
Най после един кмет да натисне един .....какъвто и да е,за благото на общината.Но истината пак е изкривена.Става дума за помещения където да се премести кметство Приморие ,а не общината.Но какво пък,щом ще правим сензации от уйдормата, може до утре и за лични нужди да стане натиска, според Иван Колев де.
9.
SDEW
10.02.2014 11:57:26
0
2
Някой е гледал много филми .
8.
Ганев
10.02.2014 10:53:00
4
9
Насажда се от всички бургаски медии, че Николов е вдъхновителя, ръководителя и идеолога на проспериращ Бургас. Сравняват се Бургас и Варна - несравними неща - от самия Николов. Администрацията водена от Николов - Красимир Стойчев - член на БКП, Костадин Марков - член на СДС, Лорис Мануелян - Атака - ето това е разковничето на успеха - на всички по парче, за да гласува съвкупния бургазлия за Николов.
7.
бургазлия
10.02.2014 10:17:09
1
8
Пак нови разкрития за безумия!Защо ще се прави мол на това пространство и кой го измисли и насажда?И какво ще има в него:общински офиси,сухермаркет, киносалон идр.Ще се ратвори напълно площада!Къде е ПУП-а на цялото пространство? Мястото трябва да бъде зелена площ и площад с фонтан.Къде са архитектите на Бургас, къде са интелектуалците, къде са гражданите. Не може Обществено обсъждане, на обект без актуална виза да се обсъжда този проблем! Защо не се отвори пространството от гарата към кея?Какво става с това пространство пред паметника Альоша? За какво е тази подземна улица, за какво е и този насаждащ се мол?Вижте какво стана с площад К и М!Оставете това пространство да диша!Къде са орбанистите на България, имаше ли конкурс?Вече обърнете внимание на жилищните комплекси, на тяхната чистота и благоустрояване!Възмутени сме от състоянието на к/с Зорница- най-мръсния и изоставен комплекс!? Барака до барака...Общината трябва да предвиди мерки за възстановяването му вече.
6.
Иванов
10.02.2014 08:18:20
2
4
Митето не е чел Буров - " монументални сгради и всеобщ глад". Кой влиза в старата сграда, че да иска нова?
5.
Нико
09.02.2014 19:53:38
1
11
Имаме шанс да бъдем град с уникален център ,а именно централен градски парк - като парка във Виена (разкош )
4.
Nobleman
09.02.2014 18:57:09
1
27
Жалко! Мислех, че в крайна сметка там ще има площад и зеленина. Ако все пак решат да застроят мястото, то поне нека го застроят максимално. Да построят 200-300 метрова сграда, която да бъде символът на алчността и да засити веднъж завинаги този ламтеж за застрояване на малкото останали свободни пространства в центъра на град Бургас.
3.
niko
09.02.2014 15:40:14
3
17
Че защо не , а трябва и с новия МОЛ да се реши проблема с паркоместата в централната част на Бургас. Местата в оня бутиков паркинг на Кирил и Методи доникъде няма да стигнат .
2.
кмета
09.02.2014 15:27:40
18
21
Да си намали партийните лапачи на общински щат и ще му стигне и старата сграда
1.
ани
09.02.2014 15:04:27
8
41
е, не виждам нищо лошо в такова натискане. Би било скандално, ако кметът натискаше да му дадат частни офиси или нещо такова. Ама то помещения за Общината ....те да не са му за лично ползване, ще останат и за следващите. Нормално е кмет да си защитава общинските интереси, не го натиска за лични нужди
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори