×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВМА: Белете не само черупката на боядисаните яйца


04 Май 2024, Събота, 08:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Имат пори, които може да са опасни

Специалисти съобщиха нещо важно за яйцата на Великден. В очакване и организиране на най-светлия и красив християнски празник – Великден, не се замисляме за "коварните“ предизвикателства пред нашето здраве. Радостният празник е предшестван от строг великденски пост с много диетични ограничения, а богатата трапеза е задължителен елемент за тържествено отбелязване на събитието.

На великденската трапеза задължително присъстват яйца, козунаци, салати, агнешко, пише ruse24.bg.

Основен продукт на великденската трапеза са боядисаните яйца. Най-важният цвят е червеният, който се получава от оцветителя Е102. В списъка с оцветители са Е110 – използван за жълто, Е131 – за синьо, Е142 – за зелено. Тези оцветители са разрешени за продажба у нас, тъй като България се придържа към общите европейски изисквания и европейския пазар. Но въпреки това, багрилата могат да предизвикат различни прояви на алергия (обриви, отоци, зачервяване на кожата, сърбеж), предупреждава доцент Людмила Нейкова, ръководител на Клиника по спешна токсикология на ВМА.

Яйцата имат пори в черупката си, а през тях боята прониква във вътрешността, т.е. боята е обагрила и белтъка на яйцето. Затова препоръчително е да се бели не само черупката, но и ципата на яйцето. Отчетени са данни, че боите за яйца, съдържат съставки, които при редовна и прекомерна употреба предизвикват хиперактивност и когнитивни затруднения в детска възраст. В последните години се наблюдава тенденция боите за яйца да са изцяло от органични продукти (черупки от орехи, обелки от кромид, сок от червено цвекло, касис, куркума, лилаво зеле, спанак и други).

Освен с алергия, често консумацията на яйца се асоциира с хранителни токсикоинфекции – например Salmonella. Симптомите обикновено се появяват 6 до 48 часа след консумация на заразена храна, но инкубационният период може да бъде и по-дълъг. Бързото обезводняване, воднистата и зловонна диария са основни симптоми. Затова варенето трябва да е минимум 10 минути, като жълтъкът не трябва да бъде оставен в течно или полутечно състояние. Яйцата трябва да се съхраняват не на стайна температура, а в хладилник. Така срокът им на съхранение се удължава до 10 дни след сваряването им и последващото боядисване, предава lupa.bg.

Умереност се препоръчва и при прекъсване на дългия, строг пост. Преяждането е един от "великденските рискове“ и може да доведе до много неприятни последствия: стомашно-чревни разстройства (гадене, повръщане, диария, коремни колики), световъртеж, дехидратация, ниско артериално налягане, колапсни състояния. Храносмилателната система се претоварва, като резултатът е неефективно разграждане и усвояване на храната; наблюдават се сънливост, умора, ускорен пулс, главоболие., казва още специалистът.

За да се избегне преяждането, е добре да се консумират разнообразни свежи сезонни салати. Храненето да е бавно, на малки порции, като не бива да се прекалява с количествата. Пролетните салати и зеленчуци съдържат дефицитни вещества и витамини след зимните месеци, могат да съдържат нитрати. Сами по себе си нитратите не са токсични, но рискови за здравето са образуващите се при метаболизма им нитрити и нитрозамини.

Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта (образува се метхемоглобин) и се възпрепятства преноса на кислород до органите и тъканите. Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити преди постъпването им в организма. Условия за това са: неправилното им съхранение, готвенето – най-вече при пържене. При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие. При постъпването на големи количества нитрати в организма, след 4 до 6 часа, се появяват симптоми като гадене, задух, диария, цианоза (посиняване) на кожата и видимите лигавици.

    Съобщава се за слабост, замайване, главоболие, сърцебиене, понякога припадъци. Може да се изявят алергични симптоми, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, на нервната система и други.

При избора на салати е добре да се подбират тези, които са свежи, без пожълтели и изгнили листа. Размерът има също значение – колкото по-голям е, толкова повече химия е вложена. Листните зеленчуци е добре да се измият с течаща вода (листо по листо). Най-богати на нитрати са: марули, пресни чесън и зелен лук, спанак, червено цвекло и други.

Плодове и зеленчуци, които се консумират в свеж вид, също могат да послужат като фактор за предаване на салмонелната инфекция (зелени салати, краставици), алармира доц. Нейкова.

От значение има и количеството консумирани яйца. Не бива да се изяждат повече от 2 яйца наведнъж и най-много 3-4 на ден. В противен случай жълтъкът може да провокира жлъчни спазми, а белтъкът – алергични реакции.

Особено рисково е приготвянето на сурови яйчни кремове и домашна майонеза, при които яйцата не се подлагат на термична обработка. Традиция за Великден е приготвяне на агнешко/ярешко месо. То е богато на цинк, на белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В. Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнините. Здравословно е то да не се яде горещо, а с температура около 30ºС, да се отдели от него лойта, която е с много холестерол, пояснява доц. Нейкова.

Традиционен елемент са и козунаците, които съдържат много калории, добавки (стабилизатори, оцветители и други), поради което задължително е да се консумират с мярка. Съчетаването им с натурално кисело мляко е препоръчитално, защото в гастроинтестиналната система се внасят пробиотици, нужни за доброто храносмилане.

Големият празник не е причина за злоупотреба с алкохол. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и може да предизвика мигренозни пристъпи при хора, склонни към такива. Главоболието е основната характеристика на махмурлука и причините за появата му е дехидратацията и "свиване“ на мозъка. Алкохолът дразни стомаха и увеличава отделянето на стомашна киселина – клинично изявена с гадене и стомашно разстройство. Освен етанол и съединения, в алкохолните напитки (конгенери и сулфити), особено разпространени в по-тъмните питиета, допринасят за по-тежък махмурлук.

Ако след дълъг пост изведнъж се прекали с храна и алкохол, много лесно празникът може да се пренесе и завърши в болнична обстановка: в токсикология, инфекциозна клиника, дори и в хирургична такава. Нека бъдем отговорни и разумни! Светли великденски празници!


В категории: Здраве


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори