×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате


Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате
С последните промени в Кодекса на труда специално е записано, че работникът или служителят не е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация
03 Май 2024, Петък, 19:02 ч.
Автор: Флагман.бг

Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата

Все по-често работодатели възлагат задачи на наетите от тях хора по телефон, имейл или друго средство за комуникация след изтичане на работното време. Това показва доклад на КНСБ за нарушенията на работодателите през миналата година.

Но с последните промени в Кодекса на труда специално е записано, че работникът или служителят не е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в индивидуалния или в колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо.

Все по-често има случаи работодатели да не плащат дължимите суми при командировка. През миналата година дневните пари при командировка бяха увеличени на 20 лв., когато е без преспиване, и на 40 лв., когато е с преспиване.

Работници се оплакват и от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата. Както и от практиката да не плащат за положен извънреден труд.


В категории: Животът


Мъж почина при пожар в Трявна
Мъж почина при пожар в Трявна 21/05/2024, Вторник 13:20 0
11
Коментара по темата
11.
ИВАН
04.05.2024 15:03:24
0
0
МАСОВА ПРАКТИКА В ЧАСТНИТЕ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ
10.
100 години след събитията
04.05.2024 10:23:32
0
1
Напълно закъснели и измислени промени!!!! Много ясно, че всеки работодател ще вкара една мъглява клауза в договора или в длъжностната характеристика и по този начин ще стане по-лошо защото ще се узакони, нон стоп ангажиментите и работата по телефон.
Освен това се подминава друга практика поставянето на задачи и срокове по приложения Вайбър, Уатсъп и др. Никъде не е регулирано включително в държавните ведомства как да се използват тези приложения и какво е допустимо и какво не. Например ако има служебна група или чат и в нея протича някаква комуникация с последствия от нея.
На трето място се пропуска въ един много важен въпрос и това е въпросът за собствеността на телефона. Защото ако е личен номер и аапарат е едно, но ако е служебен е друго. При положение, че работодателят не ти е дал апарат и карта и не ти плаща сметката не виждам откъде накъде ще ти звъни на личния. Дежурствата н а телефон също трябва да се заплащат, а това не е уредено как ще става ако на практика не е на телефон а в приложение. Вече има телефони без телефония само интернет ама КТ се прави, че не знае. Ако се работи на телефон или с приложение по време на почивка не е ясно как ще се документира. Касае се не само за пари а, за трудов стаж който да важи за пенсия. Това не е маловажно при положение че Интернет се използва поголовно, а изискуемият трудов стаж е 40 години. Ама синдикатите само маркират дейност и оставят неуредените въпроси за сметка на работниците
9.
оффф...
04.05.2024 09:34:46
0
4
Работил съм само в частния сектор

Винаги на интервюта съм казвал, че работя само в работно време.
Питали са ме дали мога да поема извънредна работа в почивен ден и винаги съм казвал категорично не.
НИКОГА не трябва да го премълчаваш на интервю!!!

Никога не съм се притеснявал да не вдигна в извън работно време.
Но също така и няма проблем да дам съвет на колега, който е на смяна и е в затруднение, дори да не се обичаме

Промените в законите са излишни когато хората могат да се договарят
8.
до 7
04.05.2024 09:01:36
2
2
Пак ще си говорим след някоя и друга година. Явно тук някои кадри са се поразглезили и си въобразяват, че боговете са им станали братя. Така си мислеха и в САЩ само преди 2-3 години. Както музикалните звезди изгряват на запад и залязват на изток, така и тенденциите се появяват на запад и се местят на изток. Ако имаш представа какво става в САЩ в момента точно с най-разглезените в БГ, ИТ, и то от FAANG компаниите, няма да си толкова важен и арогантен. Не могат да си намерят работа по 8-9 месеца, че и повече от година, благодарни са когато я намерят и то със заплати намалени по 20-50К! Нещо повече, другите компании дори не ги искат, по ред причини. Така че, когато си нечий роб, независимо от нивото, оставаш си роб, освен ако не смяташ, че можеш да започнеш самостоятелен и успешен бизнес.

В коментара ти всъщност няма никаква логика, защото точно квалифицираните кадри са кучета на каишка 24/7. Затова и казах, че това е цената на по-високите длъжности и заплати на днешно време. Барабите, както и обикновеният офис персонал, не са търсени в извънработно време, защото рядко може да има някаква причина.
7.
4 и 6
04.05.2024 08:15:38
2
2
Ако си човек с квалификации и си добър в работата си, шефа ти има нужда от теб, повече отколкото ти от него. Такъв сужител може да се пазари, да иска по-добри условия и да не си вдига телефона в извънработно време, ако не му се плаща извънредно за тва. Сега, ако имаш средно образование завършено с 3.50 шефа ти може да те смени за 15 минути с друг като теб и тогава не можеш да се пазариш и ще му робуваш.
6.
Българина
03.05.2024 21:55:27
7
6
Когато Шефът звъни след работа, има защо.

Желателно е да му отговорите.

Аз лично АКО мога да помогна, винаги го правя, ако не - споделям защо не става, или колко ще закъснея докато мога да помогна...
5.
Хаха
03.05.2024 20:58:47
1
12
Ако си вадиш парите, можеш спокойно да правиш шефа си и на маймуна, ако пожелаеш. Ако не го кефи - шефове бол. Качествени работници по-трудно се намират в тая затихваща държавица.
4.
Може,
03.05.2024 20:42:25
7
9
разбира се, че може... Също така може да останете и без работа. Това е цената на по-високите длъжности и заплати на днешно време - куче на каишка 24/7!
3.
Дуньо Простия
03.05.2024 19:46:35
6
12
Другари от профсъюза /а.к.а. синдикат/, всички знаем, че законите важат само за хората на хранилка - държавна, общинска, синдикална :)
Опитай се в частна фирма да не вдигнеш телефона - един път ще мине номера, втория път си на борсата.
2.
ганчо готиния се допълва
03.05.2024 19:13:57
3
6
Другите да ходят да си берат лайката
1.
ганчо готиния
03.05.2024 19:12:13
5
6
Алчнотията на Ганя е неизмерима. Важното е той да е добре и келепир да има
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове  Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Златното правило е, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход, припомни Десислава Николова Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Южното Черноморие, освен богато културно-историческо наследство, притежава и изключително красива природа – едни от най-красивите плажове Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Той е затворник, сега е върнат в килията и го чакат нови обвинения „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз Третото издание на големия младежки бургаски куиз „Битката на мозъците“ ще се проведе на 27 май в Международен конгресен център – Бургас ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Ето я рецептата
Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори