Кошмар! Вижте какво правят с месото в хипермаркетите, за да изглежда прясно
27 Февруари 2016, Събота, 21:47 ч.
Източник: РетроСвинското се пере с химикали, телешкото се върти в специални центрофуги с вода, за да добие търговски вид
Работници в столичен хипермаркет признаха, че шефовете им ги принуждават да накисват месото във вода и да го перат преди да го нарежат и поставят под витрините за продажба. Идеята е то да изглежда свежо, розово и апетитно. Като че ли едва ли не животното е заклано и разфасовано преди броени часове. В същото време в над 90 на сто от магазините предлаганото месо, преди да се превърне в прясно, дълго е лежало вкочанено в лед.
Двама студенти, работили в известен хипермаркет разказаха, как „перат“ месото с накисване, преди да го пуснат на пазара. Разкритията им направо смразяват кръвта. Според тях потребителите дори не подозират какво ядат. Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени, разказват служители. Залежалите по витрините мръвки пък се мариноват с подправки и масла и отново се връщат в търговската мрежа. Дъхът се убива с билки, а клиентите с радост купуват залежалото месо, без дори да подозират какво носят в домовете си.
От най-залежалата животинска стока се прави кайма. Дори готовите кюфтета и кебапчета излизат от нея. Контрол върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго е било замразено месото, след като премине „специалното“ пране. Охладените месни продукти са още по-голяма заплаха за здравето на клиентите. Тъй като дори не се съхраняват както трябва.
Затова единственият начин да сте сигурни, че ядете прясно месо е наличието на кръв. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете. Докато в замразените само прозрачна течност.
Друг начин да сте поне малко сигурни, че едно месо е прясно, е да си го вземете с кост. Гаранцията не е голяма, но поне има минимален шанс месото да не е престояло прекалено дълго.
Още по-шокиращо е положението с телешкото месо. Внесените от Аржентина или Бразилия мръвки претърпяват жестоки процедури. За да бъде митото върху тях по-малко, то се изсушава в специални машини. А когато бъде внесено минава нова обработка – поставя се в перални пълни с осолена вода и се върти около 2 часа, докато достигне нормални размери. При това не е съвсем сигурно, че процедурите са безопасни. Съветът на служители в хипермаркетите е да се купува само българско телешко месо и то задължително с кост, за да сте сигурни, че е прясно. И е най-добре да се залага на кварталната месарница. /retro.bg
В категории:
Бизнес
Сашо Кадиев "взриви" ефира
Потъна в скръб
Мъжът ѝ е президент, а тя води сватби
В Турция са категорични, че Мъри е...
Отиде си известна българка
Тя обвини звезда в изнасилване, но след това...
10/01/2025, Петък 22:00
3
Изключително му върви
10/01/2025, Петък 21:38
0
Успехът на мечето Падингтън се крие в...
10/01/2025, Петък 21:10
1
Направи скандални разкрития
10/01/2025, Петък 21:00
1
Той е на над 1 милион години
10/01/2025, Петък 20:33
0
Тази напитка е много полезна
10/01/2025, Петък 20:22
0
В Турция са категорични, че Мъри е...
10/01/2025, Петък 19:59
0
Петима родни баровци с коли за по 1 милион лева
10/01/2025, Петък 19:53
4
Шеф в Левски и бургазлия със сходни показатели в...
10/01/2025, Петък 19:33
0
Мъжът ѝ е президент, а тя води сватби
10/01/2025, Петък 19:27
4
Сашо Кадиев "взриви" ефира
10/01/2025, Петък 19:21
3
Нафтата лети за Купата
10/01/2025, Петък 19:18
1