×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • На този ден: Отбелязваме Международен ден на мира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И молитвата към Бог поскъпна! Свещите в бургаските храмове скочиха двойно


И молитвата към Бог поскъпна! Свещите в бургаските храмове скочиха двойно
Това са решили синодните архиереи на заседанието си на 8 декември
04 Януари 2016, Понеделник, 18:30 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: БНР

Най-евтината вече струва 0,40 лв.

Неприятна новогодишна изненада посрещна бургазлии, посетили храмовете в града. Оказа се, че цената на свещите е скочила двойно. Най-евтината свещичка вече струва 0,40 лв., вместо 0,20 лв.
Служителите в храмовете обясняват факта с пазарната икономика и с решение на Светия синод на Българската православна църква. От 15 декември 2015 г. цената на свещите, които се продават в храмовете, се увеличава двойно, съобщава в. "Черноморски фар".

Това са решили синодните архиереи на заседанието си на 8 декември. Новата продажна цена на църковните свещи за пакет от килограм е определена на 80 лв. при 40 лв. От тях повече от половината пари постъпват в бюджета на Св. синод, повече от една четвърт – в църковното настоятелство, и над 13 процента – в епархийския бюджет.

За увеличаването на цените на свещите се заговори от миналата година, когато стана ясно, че те ще се произвеждат по нова технология. Бяха въведени и восъчни свещи, които обаче се купуват много по-малко, при това качеството на тяхното горене е проблемно. Не се е подобрило за жалост и качеството на парафиновите свещи, а неповишаването на производствената цена означава, че в тази насока синодът не е предвидил нищо.

Основният въпрос, който интересува всички християни, е за единичната цена на свещите от 15 декември 2015 г. За това няма указание в синодното окръжно, подписано от патриарх Неофит, но е логично да се предположи, че тя ще бъде двойна на сегашната.

Свещи от 0,20 лв. пак ще има, но те ще са с размера на досегашните от 0,10 лв. Най-масовата досега свещ, тази от 0,20 лв., в някои бургаски храмове вече струва 0,40 лв., от 0,50 лв. се продава за 1 лв., а от 1 лв. – за 2 лв., и от 2 лв. – за 4 лв.

Решението е индивидуално от ръководството на всеки храм. Това си е от пазарна икономика по църковно тълкуване. После няма да се чудим защо има такова отчуждение у младите хора от българските църкви, които ни зарадваха с новите си двойни цени на свещичките.

В категории: Животът


12
Коментара
Станала е още по-красива
Станала е още по-красива 21/09/2024, Събота 15:00 0
Той не само е слаб, но и рус
Той не само е слаб, но и рус 21/09/2024, Събота 13:14 1
Флагман.БГ Племенникът й я обра, задигна й 50 бона Племенникът й я обра, задигна й 50 бона 21/09/2024, Събота 13:00 0
12
Коментара по темата
12.
Ема
06.01.2016 09:53:46
0
0
СРАМОТА!!!!
Вместо да правят всичко възможно да пробщят хората към вярата, те ни гонят от храмовете с таква подобни действия!
11.
1.
05.01.2016 18:28:16
0
0
Аз сега ще си купя и сложа 1 кошер пчели на мястото и сам ще си правя свещи- няма да купувам и пълна джобовете на Фарисеите
10.
До възмутена
05.01.2016 12:23:43
1
2
Искам да питам Възмутена тя без заплащане ли работи? Децата си с какви средства ги храни? В миналото вярващите християни са давали десятък от парите си за църквата! За да може да се издържат свещениците, КОИТО СЛУЖАТ НА БОГА, които духовно обгрижват вярващите! За да се поддържа храма! Днес всеки иска да влезе мимоходом веднъж - дваж в църквата и да получи всичко, което иска! Ами нещо няма ли да решите да жертвате за църквата, за да я има, за да ви утешава в скърби и да ви посочва пътя за очистване от пороците ви? Църквата е храм на Бога и ако някой се сърди на Бог, Той му е дал свободна воля да вярва или не, да научи основите на вярата си или не, да знае как да се държи в храма Господен или не! Бъдете вярващи, а не невярващи и тогава ще разберете кое как е!
9.
Българин
05.01.2016 12:14:44
1
2
Църквата ни е бедна, както ни е бедна и държавата! Парите отиват в едни и същи ръце и за това е виновен народът, който не протестира, а само недоволства по форуми и кръчми! Мафиоти, олигарси, мастити бизнесмени, управляващи са една и съща прослойка, която доразрушава неразрушеното в България - икономика, енергетика, селско стопанство, култура, здравеопазване, образование, ред и сигурност! Народът е подложен на геноцид и това става само с НАШЕ СЪГЛАСИЕ! НАРОДЪТ НЕ ПРОТЕСТИРА И ЗАТОВА ЩЕ БЪДЕ ОТНОВО ПОРОДБВАН! Колкото до храма - свещениците бяха тези, които не бяха допреди няколко години дори здравно осигурявани! А робския страх идва от липсата на страх от Бога!
8.
БАТИНКА
05.01.2016 09:07:53
1
6
Вън търговията от храма! Ако имате време минете през старата църква в село Вършило там има една баба която стопанисва църквата отидох там има си цени всичко,взех свещи и тръгнах да и подавам пари а тя каза да се обслужим сами колкото сърце ни дава толкова, и там имаше нахвърляни стотинки до свещите и ние оставихме повече отколкото трябваше да дадем защото бабата е много свястна и не използва храма за търговия ... Навсякъде трябва да е така а не с тия попове мафиоти дето карат последен модел джипове и спортни коли ...
7.
FREE BULGARIA
05.01.2016 02:28:10
2
3
Първо да почнат да публикуват колко пари има църквата и колко печели на седмица. Като публичен обект и бизнес, трябва да се знае.
Второ, ако иска пари да почне да Върши работа и да образова поповете си. Първо, стените на църквата са осрани от некролози и хартийки. Куполите никога не са лъскани. Дайте малко чистота и ред. Забранете некролозите.
Слабаци сте! Затова загубихте толкова много вярващи. Вместо да водите вие се оревърнахте във покрити шпиони на КГБ и мафията.
6.
Ася
05.01.2016 01:22:28
0
1
Поскъпването е в цялата страна, не само в Бургас
5.
Свети Архангел Михаил
04.01.2016 23:26:36
1
5
Свещарската мафия.
4.
Възмутена
04.01.2016 22:21:04
1
10
Превърнаха православните църкви в търговски обекти. От църквата може да си купиш сол, кърпи, гривни и т. н. Не може да се изповясаш ако нямаш 5 лв., не може да се кръстиш ако нямаш 40 лв., не оже да се венчаеш ако нямаш пари, въобще всичко е платено!
Исус е изгонил търговците от храма (така пише в Библията), но сега си стоят там и си развиват търговия.
В импровизираната бургаска църква "Св.Св. Кирил и Методий" служителите, продаващи свещи и почистващи храма се държат, като на седянка- говорят с висок тон какво сготвили, политиката оправят и какви ли не разговори не водят без да се съобразяват, че някой е там да запали свещ и да се помоли.
Възмутена съм и няма да посещавам български цървки.
3.
сеирджия
04.01.2016 22:06:16
0
7
Вярата или салама
2.
ОТЕЦ ПАИСИЙ
04.01.2016 21:43:32
0
6
ПРЕД ВСЯКА ЦЪРКВА ИМА ТЪРГОВЦИ ОТ СМЕСЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ,КОИТО ПРОДАВАТ СВЕЩИ ПО 0.10 СТ.ТАКА ЩЕ ЦЪФТИ НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С ЦЪРКОВНИ СВЕЩИ!
1.
nivea
04.01.2016 21:16:48
0
16
Пазарна икономика и църква?!?!?! Къде е християнското? Бирници навсякъде, срам ме е да чета...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Намери си нов мъж, пак е богат Намери си нов мъж, пак е богат . Миньончето често качва красивите цветя, които получава от феновете си, но дали и този е едни от тях, остава само да гадаем Странният зевзек, който прави салта по центъра на Бургас, спипан надрусан с пико, амфети и бензодиазипин Странният зевзек, който прави салта по центъра на Бургас, спипан надрусан с пико, амфети и бензодиазипин 47-годишният софиянец бил зад волана на товарен автомобил Ситроен "Джъмпер", когато ченгета му показали "стоп-палка" Милиони клиенти на Temu изтръпнаха от тази новина Милиони клиенти на Temu изтръпнаха от тази новина В пoпyляpнoтo "тъpжищe" зa ĸpaдeнa инфopмaция ВrеасhFоrumѕ пoтpeбитeл oбяви, чe paзпoлaгa c пoтpeбитeлcĸитe и личнитe имeнa, aдpecитe, тeлeфoнитe и пapoлитe в xeшиpaнa фopмa нa 87 млн. пoлзвaтeли Силна буря удари Халкидики, българи бягат от стихията Силна буря удари Халкидики, българи бягат от стихията Хотелиерите съобщават, че поради лошото време туристите напускат по-рано, масово се анулират резервации за следващата седмица Как да си гарантирате безпроблемна покупка на жилище Как да си гарантирате безпроблемна покупка на жилище Съвети при сделка с имот Първи сигнали срещу изборна търговия - дърва срещу гласуване Първи сигнали срещу изборна търговия - дърва срещу гласуване Не трябва да се допуска изкривяване на вота на гражданите. Ще бъдем безкомпромисни в нашите действия, имаме и организация за съвместни действия с прокуратурата и колегите от ДАНС, има и вече изготвен междуведомствен документ за това, обяви служебният вътрешен министър Слиза от сцената и спира с концертите, бил вече на 78 години Слиза от сцената и спира с концертите, бил вече на 78 години Композиторът и музикант Митко Щерев слага край на кариерата си Сензационен обрат с подобрения рекорд на Стефка Костадинова Сензационен обрат с подобрения рекорд на Стефка Костадинова Специалистите нищят постижението на Ярослава Магучих, тъй като след това тя имаше състезания, на които дори не стигна 2 м. при скока на височина Той не само е слаб, но и рус Той не само е слаб, но и рус Геро е неузнаваем Племенникът й я обра, задигна й 50 бона Племенникът й я обра, задигна й 50 бона София Маринова стана жертва на родата си 
Беше тв звезда, а днес едва крета Беше тв звезда, а днес едва крета На 23 септември Братанова навършва 74 години Станала е още по-красива Станала е още по-красива Актрисата разпръсна османския си сексапил в италианската столица на модата в края на миналата седмица Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на противотанкови ракети на България Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на противотанкови ракети на България Българското правителство е поискало да закупи 281 ракети "Джевелин" и 107 командни пускови установки Поставят взривни устройства в куриерски пратки в Германия Поставят взривни устройства в куриерски пратки в Германия Разследват възможен руски саботаж Мениджърът на джендър-боксьорката Имане Халиф : Момиче е, има аномалия Мениджърът на джендър-боксьорката Имане Халиф : Момиче е, има аномалия Ето откъде тръгват споровете за нейния пол Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления Създадоха изкуствен интелект, предсказващ престъпления Технологията анализира поведението на хората на обществени места, сравнявайки го с поведението на престъпниците Ракът и стрелецът да внимават с парите, а на Близнаците може да им излезе късмета Ракът и стрелецът да внимават с парите, а на Близнаците може да им излезе късмета Хороскоп за деня – 21 септември 2024, събота Остави майка си и сестра си да гният в моргата Остави майка си и сестра си да гният в моргата Певицата замина на почивка, вместо да погребе роднините си  Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори