×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Светът в очакване на Рождество Христово, патриарх Неофит ще отслужи празнична литургия


Светът в очакване на Рождество Христово, патриарх Неофит ще отслужи празнична литургия
Специално богослужение ще бъде отслужено в храм-паметника „Александър Невски“ тази вечер
24 Декември 2015, Четвъртък, 02:10 ч.

На службата тази вечер ще се отправи молитва за любов и помощ към нуждаещите се.

Светът е в трескаво очакване на Рождество Христово. Специално богослужение ще бъде отслужено в храм-паметника „Александър Невски“ тази вечер, съобщава бТВ. Празничната литургия ще бъде оглавена от българския патриарх Неофит в съслужие с архиереи на Българската православна църква.
На службата ще се отправи молитва за любов и помощ към нуждаещите се.
Утре сутрин патриархът ще отслужи и света литургия в патриаршеската катедрала. Поканени са всички православни християни да участват в празничните богослужения.
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Тогава приключват и четиридесетдневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден.
На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство.
Според обичая тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените.
Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Те представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др.
Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика. Обредните хлябове са три вида - посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят придружени с ритуали и песни. Стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара.
В някои краища на страната в хляба се пъха и дрян за здраве. Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята.
Трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.
Преди да се седне на масата или както е обичаят на земята обаче, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. Накрая излиза навън и минава през целия двор и обора. Според народното схващане с ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили от дома.
Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание.

В категории: Животът


Флагман.БГ Възрастен германец бере душа, падна от колело Възрастен германец бере душа, падна от колело 01/07/2024, Понеделник 19:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мароканци пребиха до смърт мъж, попречил им да изнасилят момиче Мароканци пребиха до смърт мъж, попречил им да изнасилят момиче Хиляда души скандираха след убийството „Испания е християнска, не мюсюлманска“ Слизай, за да няма шамари! Изгониха позорно от автобус известна певица Слизай, за да няма шамари! Изгониха позорно от автобус известна певица Жената попитала защо в жегите не е пуснат климатик Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Да се напиеш до такава степен, че да не можеш да кажеш името си Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Ето какво показа анкетата на Флагман Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Тя излизала от морето, което днес е под зелен флаг, но се държала неадекватно на брега, секунди след това се строполила Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Моментът бил такъв, че трябвало национално обединение Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извършва се оглед Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Малкото момиченце настоявало двете да се качат на атракциона Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Кандидатът за премиер от ГЕРБ заговори за изтезание на демокрацията Бойко Борисов призна, че дори да мине в парламента, кабинетът „Желязков“ ще има кратък живот Бойко Борисов призна, че дори да мине в парламента, кабинетът „Желязков“ ще има кратък живот Не че някой ще го събори, просто ние ще излеземе от него, разкри лидерът на ГЕРБ
Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35 Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35  Има щети по 11 жилищни сгради Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Неканеният гост събличал дрехите и бельото си, но дамите се разкрещели и той избягал Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо  Град Асуан е бил важен търговски пункт в древността, основан е преди повече от 4500 години
Рая Назарян Рая Назарян Българската православна църква винаги е правила достоен избор Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня - Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако един мъж ви гледа само в очите, можете да сте сигурни, че всичко останало вече е огледал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори