Кулинарен фест събра майстор готвачи от три държави в Бургас (СНИМКИ)
01 Септември 2015, Вторник, 19:33 ч.
Автор: Флагман.бг снимки: Радостина ГЕОРГИЕВАБогато аранжираните маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети
Първата по рода си международна Кулинарна изложба и уъркшоп „Вкусовете на Черно море” в Бургас се превърна в истински празник за сетивата и даде заявка да стане традиция. 28 майстор готвачи от Гърция, Украйна и България не само, че приготвиха най-вкусните си домашни гозби, но и споделиха рецепти и обмениха опит. Събитието се проведе в ресторанта на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” (бившия ТОХ). То се организира по проект „Черноморски ареал за култура и изкуство” (BASACA), финансиран от съвместна Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 - 2013”. Партньори по проекта са Община Комотини – Гърция, Сдружение „Платформа АГОРА – клон Бургас” и Агенция за подкрепа на културни инициативи „KusiCreaVision” – Украйна.
В рамките на Кулинарния уъркшоп готвачите от Гърция, Украйна и България през целия ден демонстрираха как се готвят черноморски деликатеси от традиционната кухня на всяка от страните. Тричленно жури, съставено от преподавателите Панайот Цветков и Росен Янакиев и един от ръководителите на проекта – Райна Миланова, дегустира всяко едно от домашно приготвените ястия и раздаде само отлични оценки. Наградата „Носители на най-богатите вкусови качества на Черноморския регион” спечели отборът на готвачите от Гърция, Украинските майстори завоюваха званието „Най-добро ансамблово съчетание на постни и месни ястия”, а българският отбор бе отличен за „Най-добро съчетание на вкусове от Странджа и Черно море”. Всички участници получиха специален сертификат.
Готвачите представиха домашни ястия, сред които основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.
Тричленно жури дегустира всяко едно от домашно приготвените ястия
Любителите на вкусната храна научиха много от триковете, с които си служат в кухнята нашите баби, когато редят трапезата за всеки празник. Трите богато аранжирани маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети. Участниците бяха подредили най-доброто от традиционната кухня на трите държави. Българските домакини приготвиха рибни ястия за Никулден, баница с булгур от Странджа, миди с ориз, ръчно омесена пита по малкотърновски, боб на фурна и много други изкушения. От Украйна отново поднесоха риба, заедно с борш, компот, домашна водка, традиционен черен хляб със сланина, туршия и още много деликатеси. Гърция представи най-сложните рецепти, според журито. При тях обаче видяхме и много сходни методи с българската кухня. На трапезата дори присъстваше свинско със зеле по тополовградски, а рецептата една от домакините бе наследила от своята баба – българка. Най-младата сред гъркините – Мария, представи много интересна рецепта за питата, която бе нарекла Фануриева. „Тази пита се прави за празника на свети Фанурий. Ако сте си загубили ключа или мъжа, правите я и веднага го намирате. А рецептата – слагам брашно, стафиди и… другото е моя тайна”, каза Мария и обра аплодисментите на всички участници и гости на кулинарната изложба.
Майстор готвачите от България (вляво) и колегите им от гръцката
община Комотини
Кулинарното шоу е част от проекта „Черноморски ареал за култура и изкуство”, който се провежда в следващите десет дни. Неговата цел е културен обмен между трите държави, обновяване и обогатяване на културния живот в региона „Черноморски басейн”.
В Бургас се провежда и международен пленер по живопис „Черноморска палитра”. На подбрани от самите художници места в Бургаския регион те рисуват забележителностите и местните хора. Картините им ще бъдат експонирани на 5-и септември в „Интерхотел България”.
Българските майстори бяха облечени в традиционни носии
Третото събитие в рамките на проекта е детска творческа работилница, в която 50 малки сръчковци изработват накити и сувенири с природни материали по темата „Чудеса от морето”. Малчуганите ще покажат своите творения по време на изложбата на художниците.
Готвачите от Украйна поднесоха риба, заедно с борш, компот и домашна водка
В категории:
Животът
Илияна Йотова: Надявам се утре да се поздравим с избран председател на НС
Шейсет и три години без да се къпе
Пети опит за избор на парламентарен шеф
Киномания завладява Културния дом в Бургас
Хвърли 7 бона за регистрационен номер с нейните инициали
Антисемитски акт ли е решението за арест на Бенямин Нетаняху?
22/11/2024, Петък 08:47
1
Пети опит за избор на парламентарен шеф
22/11/2024, Петък 08:29
0
Разбиха престъпна мрежа с български просяци в Гърция
22/11/2024, Петък 08:03
0
За по-качествен секс: Мастурбирайте поне веднъж седмично
21/11/2024, Четвъртък 22:00
2
5 техники за флирт, с които да накарате мъжа да ви хареса
21/11/2024, Четвъртък 21:40
0
Могат ли двама души с една и съща зодия да имат успешен брак?
21/11/2024, Четвъртък 21:20
0
Леля ми прави този вкусен свинско-славянски гювеч, уникален е
21/11/2024, Четвъртък 21:00
1
Владимир Путин с извънредно обръщение
21/11/2024, Четвъртък 20:45
12
Как можем да отслабнем и да избегнем увисналата кожа
21/11/2024, Четвъртък 20:40
0
Ще се шокирате какво се твърди за него
21/11/2024, Четвъртък 20:36
3
След 14 г. издирване: Намериха убиеца на камериерката Роза Мачокова
21/11/2024, Четвъртък 20:20
1
Вдигане на акциза за алкохола е сред мерките за "саниране" на бюджета
21/11/2024, Четвъртък 20:00
4
Ми той само Роско е такъв-останалите са консуматори и дебелаци...
Пак срам и то голям - да видят тези,които финансират проектите, как всичко е "през просото" и се пилеят пари наляво и надясно...
Кой му е дал "карт-бланш" да се изтипоса там,кой ?
Най-вероятно корумпираната до мозъка на костите гагаУзова , крадлата подла, която не си знае годините-на 70 ли е , или на 100 !